BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSuudi Arabistan Türkiye'nin ardından bir ülkeye daha ithalatı yasakladı----

Suudi Arabistan Türkiye'nin ardından bir ülkeye daha ithalatı yasakladı

Suudi Arabistan Türkiye'nin ardından bir ülkeye daha ithalatı yasakladı
30 Ekim 2021 - 16:35 www.finansgundem.com

1 Ekim 2020 tarihinden bu yana Türkiye'ye karşı fiili ithalat yasağı uygulayan Suudi Arabistan, Arap ülkesi Lübnan'a da ithalat yasağı kararı aldı.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’da yer alan açıklamada, Suudi Arabistan’ın istişare için Lübnan’daki Büyükelçisi Velid bin Abdullah el-Buhari’yi Riyad’a çağırdığı, Lübnan’ın Riyad Büyükelçisi Fevzi Kabbara’nın da 48 saat içinde ülkesine dönmesi yönünde bilgilendirildiği kaydedilmişti.

Suudi Arabistan'ın Körfez'deki müttefikleri Bahreyn ve Kuveyt de Lübnan Büyükelçisi'ne ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verdi. Birleşik Arap Emirlikleri de Beyrut’taki büyükelçisini istişare için ülkeye çağırdı.

Uzun süredir ekonomik ve siyasi buhran yaşayan Lübnan'da durumun bu kararla birlikte daha da kötüye gitmesi bekleniyor.

Suudi Arabistan Nisan ayında Lübnan’dan meyve ve sebze ithalatını uyuşturucu kaçakçılığını gerekçe göstererek yasaklamıştı.

Suudi Arabistan 2019 yılında Lübnan'ın ihracatında 282 milyon dolarla ikinci sırada yer almıştı. 2020'de bu rakam 200 milyon dolara gerilemişti. Suudi Arabistan'da çok sayıda Lübnanlı işçi çalışıyor ve bu işçilerin Lübnan'a gönderdiği dövizler de ülkenin önemli döviz kaynakları arasında yer alıyor.

ESKİ AÇIKLAMA KRİZ GETİRDİ

Suudilerin bu adımlarında, Lübnan Enformasyon Bakanı George Kordahi'ni bakanlık görevini devralmasından önce Ağustos ayında Katar televizyonu El Cezire'de katıldığı bir programda Yemen'deki savaş konusunda Suudi Arabistan yönetimini suçlayıcı ifadeler kullanması gerekçe oldu.

Kordahi “Husilerin silahlı bir örgüt olarak kendi toprağını savunduğunu düşünüp düşünmediğine” ilişkin bir soruya “Tabii ki toprağını koruyor. Şahsi görüşüm, Yemen’de bu savaşın sona ermesi gerekiyor. Savaş uçaklarıyla evler, binalar, köyler ve şehirler saldırılara maruz kalıyor” yanıtını vermişti.

Enformasyon Bakanı Kordahi’nin bu ifadeleri üzerine Başbakan Necib Mikati, bir televizyon kanalında açıklama yaparak bakanın görüşlerinin kabinenin görüşünü yansıtmadığını belirtmişti.

ASIL HEDEF HİZBULLAH

İngiliz Financial Times gazetesi, Suudilerin Lübnan hamlesinin Hizbullah'ı hedef aldığına dikkat çekti. Suudilerin açıklamasında, Hizbullah'ın Lübnan limanlarını kontrol ettiği ve bu limanlardan Suudi Arabistan'a uyuşturucu gönderildiği de öne sürüldü.

İran destekli Hizbullah, İsrail'e karşı silahlı direnişinin yanı sıra Suriye'de Şam yönetimine ve Yemen'de Husilere desteği nedeniyle Körfez ülkelerinin tepkisini çekiyor.

Kuveyt Lübnan büyükelçisini geri çağırdı

Bahreyn, Lübnan Büyükelçisi'nin ülkeyi terk etmesini istedi

Suudi Arabistan'dan Lübnan kararı: Büyükelçi sınır dışı edildi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)