BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSütçüye 1 milyar dolarlık doping----

Sütçüye 1 milyar dolarlık doping

Sütçüye 1 milyar dolarlık doping
24 Nisan 2013 - 13:29 www.finansgundem.com

Sütte AB kapısı açıldı, Süt ihracatı hedefi 1 milyar dolara çıktı

Sütte AB kapısının açılması hayvancılık sektörünü uçuracak. İhracat izni alan firma sayısının 6'dan 20'ye çıkması bekleniyor. İhracatın da bir yıl içinde 228 milyondan 1 milyar dolara çıkması hedefleniyor. Hükümetin 2.5 milyarlık destek sağladığı hayvancılık sektörü, süt ve süt ürünleri ihracatında AB kapısının açılmasıyla büyük bir sıçrama yaptı. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, 2002'de hayvancılığa verilen desteğin 83 milyon lira olduğunu hatırlatarak, "Hükümetimiz hayvancılığı çok destekliyor. Bu yıl sadece süt üretimine verilen destek 500 milyon liraya yükseldi" dedi. Süt üretiminin 2009'dan bu yana her yıl 1 milyon litre arttığını belirten Çallı, "Üretimimiz 15.5 milyon litreye ulaştı" dedi.
1 milyar dolara çıkacak
Harun Çallı, AB açılımıyla sektörün uçacağını söyledi. AB'ye ihracat izni alan firmaların Ak Gıda, Sek, Aynes, Algida, Golf Dondurma ve Pınar olduğunu belirten Çallı, "3 yıldır mücadele veriyoruz. Brüksel'de bu iş için lobi firmasıyla bile anlaştık. Sonunda izni aldık. Üstelik izin yetkisi AB'den bizim Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na geçti" dedi. 3 ay içerisinde 4 misli firmanın daha izin alacağını açıklayan Çallı, "AB'ye ihracatımız da bir yıl içinde 228 milyondan 1 milyar dolara çıkacak" diye konuştu. Çallı, özellikle süt besiciliğinde Doğu ile Trakya ve Konya bölgesinde yatırımların arttığına dikkat çekti. 1 milyon litre süt üretimi için binlerce kişiye istihdam sağlandığını belirten Çallı, "Her ilin önde gelenleri bu işi yapıyor. Doğu'da özellikle Ziraat Bankası'nın verdiği krediler etkili oldu. Süt üreticiliğini 'business' yani 'iş' haline getirmemiz şart" dedi.
Süt tozunda büyük fırsat
Süt ve süt ürünleri ihracatında AB kapısının açılması, süt tozu üretimine de yarayacak. Türkiye'de 3 yıldır yasaklanan süt tozu ithalatı, iç pazardaki üretimi artırdı. Her yıl 20 bin ton süt tozu ithal eden Türkiye'de, hükümetin kilo başına verdiği 2-3 liralık desteklerle bugün 84 bin tonluk üretim rakamına ulaşıldı. Çallı, "Yatırımlar artıyor. Bu alanda en az 5 yeni firmalar kuruldu" dedi. Bilindiği gibi Çin'deki birçok gıda ürününde melamin maddesi tespit edildi. Dolayısıyla ülke süt tozu ithalatını artırdı. Tıpkı geçmişte AB'yle olduğu gibi Rusya ve Çin'in de bizden ithalat yapmadığını hatırlatan Çallı, "Şimdi AB kapısını açtık. Bu ülkelerle de görüşeceğiz. İhracatı başlatmak istiyoruz" dedi. (Sabah-Özge Yavuz)
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)