BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSuriye ve Libya’daki IŞİD militanları Afganistan’a ilerliyor----

Suriye ve Libya’daki IŞİD militanları Afganistan’a ilerliyor

Suriye ve Libya’daki IŞİD militanları Afganistan’a ilerliyor
28 Temmuz 2021 - 14:02 www.finansgundem.com

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye ve Libya da dahil olmak üzere başka ülkelerdeki IŞİD militanlarının aktif şekilde yer değiştirdiğini ve Afganistan’a ilerlediğini söyledi.

Gazetecilere konuşan Şoygu, “Afganistan’da bir uzlaşmaya ve uluslararası ateşkese varılmasını umuyoruz. Bununla birlikte Suriye ve Libya da dahil olmak üzere başka bölgelerdeki IŞİD güçlerinin aktif bir şekilde yer değiştirdiğini ve bu ülkeye ilerlediğini görüyoruz” dedi. Şoygu, militanların bu konuda çok ciddi şekilde organize olduğunu dile getirdi.

"GEREKİRSE ASKERİ DESTEK VERİRİZ"

Şoygu Tacikistan topraklarına olan sızma girişimlerini göz ardı etmediklerini ve vurgulayarak şu sözleri aktardı:

“Sınırda yaşanan olaylar ve militanların Tacikistan topraklarına sızma girişimlerini elbette göz ardı etmiyoruz. Tamda bu yüzden kesin olarak şunu söyleyebilirim ki müttefikimiz için, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyesi için bir tehdit oluşması halinde Rusya elbette karşılık verecektir. Bu karşılık ilk olarakda Tacikistan’daki 201. üs ile verilecektir” 

Şoygu, 201. üssün Tacikistan’da bölgedeki güvenlik ve huzuru muhafaza etmek için orada olduğunu söyledi.

Afganistan’daki teröristlerin hareketliliğinin Orta Asya bölgesine taşınmasını önlemek için önlemler aldıklarını belirten Şoygu şunları kaydetti:

“Bu amaçla Tacikistan ve Kırgızistan’daki Rus üslerinin muharebeye hazırlık düzeyini artırıyoruz. Kriz durumlarına müdahale potansiyellerini güçlendiriyoruz. Ortadoğu’daki müttefik ve partnerlerimize silahlı kuvvetlerini modernize etmeleri, silah ve askeri teçhizatlarla donatmaları konusunda yardım ediyoruz. Askerlerin hazırlanmasına da önem veriyoruz”

"TACİKİSTAN ve ÖZBEKİSTAN İLE TATBİKAT YAPACAĞIZ"

Terör oluşumlarının ortadan kaldırılması, havadan keşif ve önemli mevzilerin korunmasına ilişkin çalışmalar yürüteceklerini ifade eden Şoygu, “Gelecek hafta Afganistan’daki durumun kötüleşmesine karşı koymak amacıyla Tacikistan ve Özbekistan’la bu ülkelerin kendi topraklarında tatbikat gerçekleştireceğiz” dedi.

Şoygu, Eylül'de Orenburg bölgesinde Şanghay İşbirliği Ülkeleri (ŞİÖ) ile Mirnaya Missiya-2021’ (Barış Misyonu-2021) isimli bir terörle mücadele tatbikatı gerçekleştireceklerini kaydetti. Rus Bakan, “Benzer bir tatbikat Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) katılımıyla Kırgızistan ve Tacikistan’da yapılacak” diye konuştu.

"AMERİKA LOJİSTİK YAPILAR KURMAK İSTİYOR"

Yabancı birliklerin ani geri çekilmesinin gerilimin artmasına neden olduğunu belirten Şoygu, “ABD, Orta Asya ülkelerinde yeni geçiş yolları ve lojistik yapılar oluşturmak, kendi üslerini ve mevzilerini kurma olasılıkları konusunda daha fazla kafa yoruyorlar” açıklamasını yaptı. Bu tür girişimlerden haberdar olduklarını vurgulayan Şoygu, bunların iyi bir netice getirmeyeceğini, yalnızca NATO’nun bölgedeki varlığını uzatmaya yarayacağını ve daha fazla gerginliğe yol açacağını ekledi.

Şoygu bu bağlamda ŞİÖ topraklarında istikrarsızlaştırıcı süreçlerin önlenmesi için üye ülkeler arasında istişareler yürütülmesinin önemini vurguladı ve Afganistan’da siyasi çözümü teşvik için her türlü girişimi memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

NATO'dan Afganistan'a destek mesajı

 

Afganistan'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi

 

Taliban, Afganistan'ın ünlü komedyeni Nazar Mohammad'i katletti