BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSuriye savaşı esnafı bitirdi----

Suriye savaşı esnafı bitirdi

Suriye savaşı esnafı bitirdi
14 Mayıs 2013 - 06:58 www.finansgundem.com

Reyhanlı’daki saldırının ardından harabeye dönen şehir merkezinde 600’den fazla işyeri zarar gördü

Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nihat Kılıç, “Ticaret durdu. Esnafın zararı 10 milyon lira. Bankalara olan borçlar için hemen çalışma yapılmalı. Yoksa binlerce kişi işsiz kalacak” dedi.
HATAY’ın Reyhanlı ilçesindeki hain saldırının ardından harabeye dönen şehir merkezinde zarar tespit çalışmaları devam ediyor. 600 iş yerinin zarar gördüğü kentte, ticaret durmuş durumda. Esnafın zararının 10 milyon lirayı bulduğu tahmin edilirken, Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kılıç, “Banka borçları ertelensin, iş yerlerinin zararı karşılansın. Yoksa binlerce kişi işsiz kalacak” mesajı verdi.
NAKLİYE SEKTÖRÜNÜ VURDU
Hürriyet'in haberie göre, patlamada en çok nakliye şirketlerinin zarar gördüğünü anlatan Nihat Kılıç, şöyle konuştu: “Son dönemlerde nakliye şirketleri ciddi bir büyüme içine girmişti. Yeni araçlarla filolarını genişletiyorlardı. Bu da Reyhanlı’nın ticaretinde önemli bir paya sahipti. Ancak patlama 1 kilometrelik alanı etkiledi. Bu patlamada bir çok araç kullanılamaz hale geldi. Patlamanın olduğu yer ise şehrin iş merkezi gibiydi. Tek tek burada ofisi ve dükkanı olanlarla görüşüyoruz. Bu binalar kullanılamaz hale geldi. Sadece 600 iş yerindeki hasarın 10 milyon lirayı bulduğu tahmin ediliyor.”
ÇÖZÜM YOLU BULUNMALI
Patlamanın ardından yetkililerle iletişime geçtiklerini anlatan Nihat Kılıç, “Bakanlarımız zarar tespit çalışmalarından sonra gerekli yardımların yapılacağını açıkladı. Ancak esnafın hepsi bankalara borçlu durumda. Bunun için bir an önce çözüm yolu bulunmalı. Bankaların da bu konuda esnafı zorlamaması ve hassas davranmasını bekliyoruz. Şu an için hiç bir şekilde ticaret yapılamıyor. Gelir olmadan borçlar ödenemez. ‘Afet bölge’sine uygulanan çalışmalar yapılmalı. Ayrıca devlete yapılacak ödemelerde mutlaka ileri bir tarihe alınmalı” dedi.
GEÇİM KAYNAĞIYDI
Reyhanlı için bir an önce gerekli çalışmaların başlatılması gerektiğini söyleyen Reyhanlı Ticaret Borsası eski Başkanı Orhan Çalım, “Patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine yönelik de gerekli yardım çalışmaları yapılmalı. Şehir merkezindeki dükkanlar, ofisler ve diğer iş merkezleri bir çok ailenin de geçim kaynağı konumundaydı. Şimdi birçok aile zor durumda kalacak. Ayrıca merkezdeki evlerde de ciddi hasarlar mevcut” dedi.
İş yerlerine yardım edeceğiz
REYHANLI’daki patlamalarda çok sayıda işyerinin hasar gördüğü hatırlatılarak, ekonomi yönetimi olarak atılacak adımları anlatan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “İşyerlerindeki hasar konusunu, ilgili bakanlarla değerlendireceğiz. Sayın Başbakan-ımızın bu konuda vereceği direktiflerle, yapılması gerekenler neyse mutlaka yapılacaktır. Vergi, SSK borçları konusunda geçmişte ne yapıldıysa. Bu bir mücbir haldir” diye konuştu.
Barış ve huzur ortamı daha da güçlenecek
REYHANLI’da yaşananları değerlendiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, şöyle konuştu: “Türkiye tam da ekonomisinde istikrarı yakaladığı; huzur ve sükunu güçlendirdiği bir ortamda, yine bombalar patladı. Onlarca insanımız hayatını kaybetti, onlarcası da yaralandı. Ülke ve millet olarak hassas bir süreç içindeyken meydana gelen bu patlama, bizi düşündürmelidir. Biz İstanbul iş dünyası olarak, anlık tepkilerin esiri olmadan, sağduyulu değerlendirmelerin ışığı altında bu terör olaylarının üzerine gidilerek, faillerinin kimler olduğunun bir an evvel aydınlatılması gerektiğine inanıyoruz. İşte o zaman, bu olaylarla hedeflenen kötü oyunlar bozulacak ve ülkemizde son dönemde daha da güçlenen barış ve huzur rüzgarı daha da güçlenecektir.”
Reyhanlı’nın ekonomik yapısı
Tarım

Kentin en önemli geçim kayanığı tarım sektöründen sağlanıyor. Ürünlerin büyük bir kısmı başka şehirlere oradan da dış ülkelere (Ortadoğu-Rusya-Ortaasya ülkelerine) ihraç edilmektedir.
Ticaret
Avrupa’nın Ortadoğu kapısı olan Cilvegözü sınır kapısı Reyhanlı ilçesi sınırları içerisinde. Avrupa ülkelerinden gelerek Ortadoğu ve Afrika’ya gidecek kara nakli araçları Reyhanlı Cilvegözü sınır kapısından geçer. Bu da şehir ekonomisine önemli bir katkı yapıyor.
Sanayi
Reyhanlı’da üretilen pamuk için çırçır ve prese fabrikaları kurulmuştur. Bu fabrikalardan çoğu özel sektörün bir kısmı ise devlet tarafından yapılmıştır. Şehirde küçük sanayi sitesi mevcut. Sanayi sitesinde iş alanından çok çeşitli atölyelerde üretimler gerçekleşiyor.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)