BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSon halife Abdülmecid Efendi'nin tüm eserleri sergide----

Son halife Abdülmecid Efendi'nin tüm eserleri sergide

Son halife Abdülmecid Efendi'nin tüm eserleri sergide
22 Mayıs 2022 - 10:31 www.finansgundem.com

21 Aralık 2021’de Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) açılan “Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisinde her bir eser Abdülmecid Efendi’nin çocukluktan ölümüne kadar hüzün dolu yaşam hikâyesinin adeta bir aynası.

Hayatının yaklaşık 50 yılını şehzâde, 4 senesini veliahd, yaklaşık 16 ayını halife, son 20 yılını ise sürgünde geçirmiş. 76 senelik ömründe mutlakiyet, meşrutiyet ve cumhuriyet olmak üzere üç rejime de tanıklık etmiş, iki dünya harbi yaşamış. Sergideki her bir eser son halifenin kalbinin en derinlerinde hissettiği baba özlemini, vatan hasretini, veliaht olmasına rağmen yaşadığı yoklukları ziyaretçilere birebir hissettiriyor.

BABASINI 70'Lİ YAŞLARINI HAYAL EDEREK RESMETMİŞ

Sergideki ilk portrelerden biri kendisi henüz 8 yaşındayken, 1876'da öldürülen babası Sultan Abdülaziz'e ait. 19'uncu yüzyıl sonlarında Abdullah Biraderler'e atfedilen bir eser. Bu eserin hemen yanında ise Abdülmecid'in kendi elleriyle yaptığı bir Abdülaziz portresi yer alıyor. Abdülmecid Efendi babasının sağken yapıldığı tabloya bakarak resmettiği portrede Abdülaziz'i adeta o yıllara kadar yaşatmış. 38 yaşında öldürülen genç Sultan'ın 70'li yaşlarını hayal ederek resmetmiş, sakalına beyazlar, alnına, göz kenarlarına kırışıklar eklemiş.

BABAM BU PENCERENİN ÇOK YAKININDA CAN VERDİ

Sergide Abdülmecid'in Pierre Loti'ye armağan ettiği Sarayburnu ve Boğaz tabloları da sergileniyor. Abdülmecid, Sarayburnu tablosuyla beraber Loti'ye gönderdiği notta ise gönüllere huzur veren bir manzaranın nasıl kederin simgesi haline geldiğini şu sözlerle anlatmış:''..güzel Sarayburnu, otuz üç sene boyunca hüzün ve keder içinde izlediğim manzara. Bu asla ulaşamadığım İstanbul, kendini daima penceremin ötesinde sunar. Bu pencere ki, çok eskiden hafızamdan silinmiş bir günde, çok sevgili babam Sultan Abdülaziz'in katillerinin giriş noktası olmuştu. Babam bu pencerenin çok yakınında can verdi.''

MODERN BİR OSMANLI HAREMİ 

Serginin en dikkat çeken eserlerinden biri de Haremde Beethoven. Eser son halifenin günlük yaşantısını Batılı imge ve referanslarla yansıtması açısından oldukça önemli. Resimde saray mensuplarının resme, müziğe ve heykele duyduğu ilgi tüm açıklığıyla ortaya konmuş. Tablo modern bir Osmanlı haremini yansıtıyor.
(Ceyda Karaaslan-Sabah)


20. yüzyılın en pahalı sanat eseri!

Finlandiya 46 milyon dolarlık Rus sanat eserlerine el koydu

1897 yılında kurulan Deniz müzesi 15 bin 646 esere ev sahipliği yapıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)