BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSon dakikada değişmedi----

Son dakikada değişmedi

Son dakikada değişmedi
07 Temmuz 2013 - 15:33 www.finansgundem.com

Maliye Bakanlığından "Başkentgaz" açıklaması

Maliye Bakanlığı, "Başkentgaz’ın özelleştirilmesinden hemen önce, şirketin dağıtacağı gaz miktarının artırıldığı ve özelleştirmeyi kazanan firmaya avantaj sağlandığı" yönündeki iddialarla ilgili, düzenlemenin "son dakika değişikliği" ile değil, özelleştirmeden 2 yıl önce, tüm tarafların mutabakatı ve kamuoyunun çeşitli vesilelerle bilgilendirilerek gerçekleştiğini bildirdi.
Maliye Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetede Başkentgaz’ın özelleştirilmesi sürecini anlatan "Başkent değil, kıyak gaz" başlıklı kulis nitelikli haberin doğru olmayan bilgilerle kamuoyuna sunulduğu belirtilerek, açıklama yapılmasının zaruri görüldüğü ifade edildi.
Açıklamada, habere konu olan hususun, Başkentgaz’ın Torunlar Enerji’ye devrinden tam 2 yıl önce 2011 yılı Şubat ayında yapılan bir düzenleme olduğu, son dakika değişikliğiyle değil, tüm tarafların mutabakatıyla ve kamuoyu çeşitli vesilelerle bilgilendirilerek gerçekleştiğinin altı çizildi. Söz konusu düzenlemenin gaz satışıyla ilgili bir konu olmadığı kaydedilen açıklamada, Botaş’ın müşterilerine sattığı gazın taşınmasıyla ilgili olduğu bildirildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Diğer bazı bölgelerde Botaş’ın müşterilerine sattığı gazın taşıma görevini, bedeli karşılığı ilgili dağıtım şirketi yerine getirirken, Ankara’da Botaş’ın müşterilerine gaz taşıma konusunda Başkentgaz ile arasındaki anlaşmazlık özelleştirme sonrasında alıcı şirkete haksız kazanç sağlayabilecekken bu belirsizlik özelleştirme öncesinde giderilerek Başkentgaz’ın bu konuda elde edeceği ilave kaynak kamu döneminde açıklığa kavuşturuldu, özelleştirme bedeline yansıtıldı ve bütün bu işlemler tüm kamuoyu ve yatırımcılarla paylaşılarak yapıldı.
Bu düzenleme özelleştirme ihalesi öncesinde yapılmasaydı özelleştirme sonrası mahkeme kararıyla özel sektörün bu rantı bedavaya kazanması kuvvetle muhtemeldi. Bu olasılık engellenmiştir, en önemlisi de düzenlemenin yaratacağı sonuçlar tüm yatırımcılarla özellikle paylaşılmıştır. Bu durumun yaratacağı mali sonuçlar da ‘değerleme çalışmasında’ dikkate alınmıştır. Ayrıca o düzenlemeden sonra yapılan 2 ihalede de özelleştirme yapılamamıştır. Bu düzenlemeden 2,5 yıl sonra Torunlara devri yapılmış olup son dakika değişikliği niteliği taşıyan bir düzenleme değildir."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)