BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiSomali'ye düşen göktaşında iki yeni mineral keşfedildi----

Somali'ye düşen göktaşında iki yeni mineral keşfedildi

Somali'ye düşen göktaşında iki yeni mineral keşfedildi
26 Aralık 2022 - 17:28 www.finansgundem.com

Somali'ye düşen göktaşıyla birlikte daha önce şahit olunmamış bir olay meydana geldi. Göktaşının içinde iki farklı mineral tespit edildi ve titizlikle inceleme çalışmalarına başlandı.

Kanadalı bilim insanları, 2020 yılında Somali’ye düşen 15,2 ton ağırlığındaki bir göktaşında dünya üzerinde daha önce hiç görülmemiş iki mineral tespit etti. Parçalanmış demir göktaşı şimdiye kadar bulunan en büyük dokuzuncu göktaşı oldu ve 70 gram ağırlığındaki bir parçasında mineraller bulundu.

Alberta Üniversitesi’nin göktaşı uzmanlarından Chris Hurd ve Andrew Lowcock göktaşından örnekler alıp dikkatle inceledi ve numunenin bazı kısımları mikroskopla tanımlanamadığını belirtti.

Hurd açıklamasında, “Lowcock’un yeni mineralleri belirleme konusunda tecrübesi var. Numuneyi gördüğü ilk gün bana içinde iki yeni numunenin bazı kısımları mikroskopla tanımlanamadığını belirtti” şeklinde konuştu.

Hurd, “El Ali adını verdiğimiz iki mineralden biri Orta Somali’de el Ali kasabası yakınlarında ulunduğu için bu isimle anıldı. İkinci minerale ise gezegen ve uzay bilimlerinde kıdemli bir araştırmacı olan Blindy Lindy Elkins-Tanton'un onura elkinstantonit adı verildi” dedi.

Lindy’in gezegen çekirdeklerinin, demir ve nikel çekirdeklerin nasıl oluştuğuna dair pek çok çalışma yaptığını ve  demir göktaşlarıyla ilgili her şeyi araştıran en önde gelen bilim insanlarından biri olduğunu söyleyen Hurd, bilime katkılarından dolayı keşfedilen yeni minerallerden birine onun adının verilmesinin mantıklı olduğunu ifade etti.

Hurd ayrıca, “Bu yeni mineralleri bulmak, göktaşıyla ilgili gerçek jeolojik koşulların daha önce bulunan diğer göktaşlarıyla ilgili olanlardan farklı olduğu anlamına geliyor. Bunu heyecanlı kılan da bu” dedi.

Bilim insanları, her iki yeni mineralin de demir fosfat içerdiğini, bunun da göktaşının oksidasyon süreçlerine tabi tutulduğu anlamına geldiğini aktardı.

NASA uyardı: Dev göktaşı hızla Dünya'ya yaklaşıyor!

 

"10 kentilyon dolarlık" göktaşından kötü haber

 

Antarktika'ya düşen göktaşı incelendi: Mars'ta yaşam izine rastlanmadı

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)