BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSomali'de 1 milyon kişi açlık riskiyle karşı karşıya----

Somali'de 1 milyon kişi açlık riskiyle karşı karşıya

Somali'de 1 milyon kişi açlık riskiyle karşı karşıya
04 Temmuz 2022 - 15:14 www.finansgundem.com

Somali'de son 40 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanıyor. Ülkedeki 1 milyon kişi gıda ve su sıkıntısı çekiyor.

Ülkenin güneybatısındaki Dolow bölgesinde 7 çocuğuyla yaşayan Farhiyo Ahmed, su ve yemek bulmakta zorluk çektiklerini söyledi. Yaklaşık 1 milyon kişinin kuraklığa bağlı gıda ve su sıkıntısı çektiği ülkede Ahmed, çocuklarıyla göç etmek zorunda kaldıklarını ve mülteci kampına sığındıklarını dile getirdi. Ahmed, "Bu kampa geldim çünkü her şeyimizi kaybettik ve çocuklarımı besleyecek yemek yoktu" diye konuştu.

Kampta yaşamanın da zor olduğunu kaydeden Ahmed, gıda sorununun yanında barınak ve eğitim ihtiyaçlarını da tam olarak karşılayamadıklarını ifade etti.

'Çocuklar iki gündür yemek bulamıyor'

57 yaşındaki 9 çocuk annesi Muhibo Ali Hilowle, hayatında böyle şiddetli bir kuraklıkla karşılaşmadığını belirtti. Hilowle, "Bir yetişkin olarak sadece su ile hayatta kalmaya çalışıyorum ama çocuklar iki gündür yemek bulamıyor" dedi.

'Kuraklık nedeniyle hayvanlarım öldü'

Saruuro Bishaar Abdi de 1 hafta boyunca 10 çocuğu ile yürüyerek kampa geldiklerini aktardı. Abdi, "Kuraklık nedeniyle hayvanlarım öldü ve çocuklarımı doyuracak bir şeyimiz kalmadı. Bu nedenle buraya geldim" ifadesini kullandı.

7 milyondan fazla insanın acil yardıma ihtiyacı var

Somali Cumhurbaşkanlığı Kuraklıkla Mücadele Özel Temsilcisi Abdirahman Abdishakur Warsame, kampları ziyaret sırasında, Somali ve uluslararası toplumun ortak çalışması gerektiğini belirtti. Warsame, "Farklı yerleri ziyaret ediyor ve kuraklıktan etkilenenleri gözlemliyorum. Bu insanlara yardım için koordinasyon sağlayama çalışıyoruz" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Somali Koordinatörü Adam Abdelmoula ise Somali'de şimdiye kadar gördüğü en şiddetli kuraklığın yaşandığını söyledi. Abdelmoula, Somali'nin birçok bölgesinin kuraklıkla mücadele ettiğini ve ülke nüfusunun yaklaşık yarısına denk gelen 7 milyondan fazla insanın da acil yardıma ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Açlıktan çok hastalıktan ölecekler

Dünya Sağlık Örgütü Temsilcisi Dr. Mamunur Rahman Malik da gıda sorununun insanların sağlığını olumsuz etkilediğine işaret etti Malik, "Önlem alınmazsa ileride insanların açlıktan çok hastalıktan öleceğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Somali hükümeti, artan kuraklık yüzünden 23 Kasım 2021'de ülke genelinde "acil durum" ilan etmişti.

Dünya Bankası'ndan Somali'ye 143 milyon dolarlık kredi

Somali'den uluslararası topluma acil yardım çağrısı

Dünya Bankası, Somali'ye 100 milyon dolar kredi desteği verecek

Somali'de bombalı saldırı: 5 ölü

BM'den Somali Cumhurbaşkanı'na: Sorunları çözün

Somali'de askeri konvoya bombalı saldırı

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)