BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSoma'da önemli gelişme----

Soma'da önemli gelişme

Soma'da önemli gelişme
15 Mayıs 2014 - 21:40 www.finansgundem.com

Enerji Bakanı Taner Yıldız yapılan çalışmalarda bir işçinin daha cenazesinin çıkarıldığını ayrıca faciayla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi

Bakan Taner Yıldız az önce yaptığı açıklamada 1 işçinin daha cenazesinin toprak altından çıkarıldığını söyledi. Yıldız, hayatını kaybeden sayısının 283'e çıktığını aktardı.

Yıldız, faciayla ilgili soruşturma açıldığını da söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden  ocağındaki yangınla ilgili, "Hastanede tedavisi devam eden sadece 3 kişi var,  diğerleri taburcu oldular" dedi.
Bakan Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, maden ocağında yaklaşık  3bin 100 PPM civarındaki karbonmonoksit oranının şu anda miktar olarak 700'ler  civarına düştüğünü, bunun yangının gittikçe sönmeye başladığı anlamına geldiğini  belirtti.
Yangının tamamen bitmediğini kaydeden Yıldız, "Çok önemli miktarda  sönümlenmeye doğru gidiyor. Konveyör üzerindeki o 250 metrelik bandın tamamen  söndürüldüğünü söylemiştim. Bu arada bir işçi kardeşimiz daha çıkartıldı. Bundan  sonra bir miktar daha devam eder diye öngörüyoruz. Maden ocağındaki çalışmalar  bunu gösteriyor. Maden ocağının içerisinin normalleşmesiyle alakalı bu gecenin  önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu geceki çalışmaların özellikle kurtarma  ekiplerindeki vardiya ile beraber önemli olduğu kanaatindeyiz" diye konuştu.

6 işçinin
Bakan Yıldız, 6 işçinin ailelerine teslimiyle alakalı bir müracaat  olmadığını ifade ederek, ailelerinin müracaatını beklediklerini söyledi. Kimlik  tanımayla alakalı maden ocağının içindeki AFAD merkezinin yanına küçük bir birim  kurduklarını kaydeden Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
"Orada bir kimlik tanıma işlemi yapılacak. Ailelerden, işçi  yakınlarını kaybedenlerin buraya müracaat etmelerinde büyük fayda var. Şu anda da  bu işlem başlamış durumda. Bunu önemli buluyoruz. Bazı televizyonlarda 'ben  arıyorum' diyenlerin bize müracaat etmediklerini gördük. Şu anda bu işin  telaşından dolayı yapılamamış olabilir. Ama bu duyuruyu buradan yapalım. Şu anda  maden ocağı yakınlarında çok az bir kısmının burada olduğunu gördük. O yüzden  hızlıca müracaatlarını bekliyoruz. Sabaha kadar aynı şekilde işçi kardeşlerimizin  cenazesi yakınlarına teslim edilecektir. Her zaman söylüyoruz, herhangi bir  eksik, kusur varsa kimsenin gözünün yaşına bakmayız demiştim. İdari olarak da,  adli olarak da soruşturma başlamıştır. Bununla alakalı gerek Enerji ve Tabii  Kaynaklar Bakanlığımızın teftişi, gerekse Maden İşlerinin teftişi ve gerekse  Çalışma Bakanlığımızın da teftiş kurulları aynı şekilde görevlerinin başındadır.  O yüzden bu manada bütün vatandaşlarımızın müsterih olmasını özellikle istirham  ediyorum."   

"Bu gece ve yarın yapıacak çalışmalar çok önemli"
Yıldız, bu gece ve yarın yapacakları çalışmaların çok önemli olduğunu  vurgulayarak, cuma günü itibarıyla birçok işlemi artık toparlıyor olmalarının  gerektiğini dile getirdi. Bundan sonra "odalar var mıydı, nasıl olacaktı,  bunların şartnamesi nasıldı" gibi konuların gündem olacağını anlatan Yıldız,  sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim şu anda düşündüğümüz tek şey var, işçi kardeşlerimizin oradan  behemehal çıkartılmasıdır. Çünkü bundan sonra kimlik tanıma işlemleriyle alakalı  da yakınlarının müracaatını bekliyoruz. Biz bugün onların normalde gelip aile  yakınlarının işçi kardeşlerimizi alacaklarını düşünmüştük. Şu saate kadar  bu  manada bir müracaat olmadı. Mutlaka olacaktır. O yüzden AFAD merkezine gelecekler  ve müracaatlarını yapacaklar, birinci derecede yakınları olabilir ve akrabaları  olabilir, biz de kendilerine bir işlemden sonra işçi kardeşlerimnize ailelerini  teslim etmiş olacağız."
Hayatını kaybedenlerin sayısının son çıkarılan kişiyle 283 olduğunu  aktaran Yıldız, "Bu akşam ciddi bir şekilde hareketlenme var. Orada kurtarma  ekipleri yoğun bir şekilde çalışıyorlar, sayıyı her beraber inşallah görmüş  olacağız" dedi.
Bakan Yıldız, gazetecilerin daha önceki 2 panele ulaşılamadığı  şeklindeki ifadesini hatırlatması üzerine, "Evet, panelin bir tanesine çalışma  başladı" yanıtını verdi.

Maden ocağında kaç kişinin olduğunun sorulması üzerine de Yıldız,  şöyle dedi:
"Şu ana kadar AFAD merkezimizde, tüm kuruluşlarımızın her birinin  yaptığı çalışmalar ciddi şekilde elden, elekten geçiyor. Verdiğimiz rakamların  her birisi teyit edilmiş rakamlardır. Bu saatten sonra teyit edilmemiş herhangi  bir rakam telaffuz etmek istemiyoruz. Özel sektörün verdiği rakamların üzerinde  çalışma yapılması lazım. Bizim sağlamamız şudur, en son bütün işçi  kardeşlerimizin çıkartıldığından emin oluruz, en son kontrollerimizi yaparız,  sayımızı da o şekilde açıklamış oluruz. Hastanede tedavisi devam eden sadece 3  kişi var, diğerleri taburcu oldular. Bu 3 kişinin sağlık duurmları gayet iyi,  ciddi bir hayati tehlike bulunmamaktadır."

Yıldız çalışmaların sonlandırılması için öngörü olup olmadığı  şeklindeki soruya da "400-450 metre aşağıda çalışıyoruz. Her an karşımıza farklı  işlemler çıkabiliyor ve onlar da zaman alabiliyor. O yüzden bu gece ve yarınki  yapacağımız çalışmalar son derece önemli. Burada işçi kardeşlerimizin  yakınlarından, ailelerinden hiçbir şekilde müracaat kalmaksızın köşe bucak ne  varsa, bütün noktalara nüfuz ederek bunu nihayetlendirmek istiyoruz" yanıtını  verdi.

Her bir kazanın kendileri için tekrar elden geçirilmesi gereken  yalnızca kanun, mevzuat, yönetmelik değil aynı zamanda bir kısım uygulamalarıyla  alakalı da bölümleri bulunduğuna dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu yüzden titizlikle arkadaşlarımız raporlamalarına başladılar. Biz  madenciliğimizi, sektörümüzü, yer altı kaynaklarımızı, tabi kaynaklarımızı  mutlaka hareketlendirmemiz lazım. Mutlaka ithalatı azaltmamız, ihracatı  artırmamız lazım. Tek bir şartla işçi sağlığı ve işçi güvenliğiyle alakalı bütün  disiplinlere uyulmak kaydıyla. Çok fazla haber yapılmadı ama teftiş  kurullarımızın yaptığı denetimler sonucunda, Çalışma Bakanlığımızla yaptığımız  çalışmalar sonucunda şu anda 114 tane kömür ocağı kapatıldı. Bundan basın  mensuplarımızın da çok haberi yok. 114 adet kömür ocağı yalnızca şartlara uygun  olmadığı için kapatıldı. Bunun haber niteliği olmamış olabilir, ama bizim için  son derece önemli. Bunun üzerinde ne kadar titiz durduğumuzu, ne kadar yoğun  çalıştığımızı, bir işçi kardeşimizin sağlığının, sıhhatinin birçok işletmeden  daha önemli olduğunun biz farkındayız. Diğer işletmelerde enerji yatırımlarında  çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapıyoruz. Bizim işçi kardeşlerimizin  sağlığı, sıhhati olmazsa olmaz şartımızdır."

Bakan Yıldız maden ocağı içerisinde göçük olduğuna ilişkin soru  üzerine de içeride bir göçükle karşı karşıya olunmadığını ifade etti. 250  metrelik bir konveyör bandının yanmasını ısı seviyesini yükselttiğini kaydeden  Yıldız, "Ocakta önemli bir ısı seviyesi var. Onların oluşturduğu bir kısım  tahribatlar var ama bu çökme anlamına gelmiyor" dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)