BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSite yönetimine HSYK müdahalesi----

Site yönetimine HSYK müdahalesi

Site yönetimine HSYK müdahalesi
14 Kasım 2013 - 03:38 www.finansgundem.com

Oturduğu sitede 600 TL huzur hakkıyla yönetici seçilen savcı HSYK'nın "Hakim ve savcılar site yönetiminden kazanç sağlayamaz" kararıyla görevi bıraktı

Gebze Adliyesi’nde görevli 40’ı aşkın hâkim ve savcının da oturduğu 450 konutluk sitede ‘yönetim krizi’ çıktı. Üç kişilik site yönetiminde bir de savcı yer aldı. Görev alan savcılara aylık 600 TL’lik huzur hakkı ödendi. Sorun HSYK’ya taşındı. HSYK, ilgili kanuna göre, hâkim ve savcıların site yönetimine girerek kazanç elde edemeyeceklerini bildirdi. HSYK yazısının gönderildiği gün, yönetimdeki savcı görevinden istifa etti.

Kocaeli Çayırova’da bulunan 450 daireli Güzeltepe Konutları’nın bir bölümünde Gebze Adliyesi’nde görevli hâkim ve savcılar oturuyor. 42 dairenin mülkiyeti Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’na ait. Hâkim ve savcılar da bu dairelerde kalıyor. Geri kalan daireler ise diğer kişilere ait. 2008’den bu yana yaşanmaya başlanan sitede yönetim oluşturuldu. Üç kişilik yönetimin yanı sıra üç kişi de denetim kurulu üyesi olarak görev aldı.

YILLIK 800 BİN TL TOPLANIYOR
Ancak, site yönetiminde savcıların da yer alması, tartışmalara yol açtı. Yılda 800 bin TL seviyesinde paranın toplandığı sitenin yönetiminde yer alan kişilere her ay ‘huzur hakkı’  ödenmesi de kararlaştırıldı. Söz konusu ödeme aylık 500–600 TL olarak belirlendi. Konu bir süre sonra site sakinleri arasında tartışmalara yol açtı. Tartışmanın odağında, savcıların site yönetimine girerek para alamayacakları konusu yer alırken, yıllık elde edilen paranın harcama biçimi de bir diğer tartışma konusu oldu.

‘YASAK KAPSAMINDA, YÖNETİME GİRMEYİN’
Site yönetimi tartışması bir süre sonra Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) taşındı. HSYK’ya, site yönetimine seçilen hâkim ve savcıların huzur hakkı alıp alamayacağı ve apartman aidatı ödemekten muaf tutulmalarında bir sakınca olup olmadığı soruldu. Konu HSYK Birinci Dairesi’nde ele alındı. Birinci Daire, ilgili kanunu hatırlatarak, hâkim ve savcıların, kanunlarda belirtilenler dışında, resmi ve özel hiçbir görev alamayacaklarını ve kazanç getirici faaliyetlerde bulunamayacağını hatırlattı. Birinci Daire, geçtiğimiz 3 Ekim günü verdiği kararda, hâkim ve savcıların ilgili sitenin yönetiminde yer alamayacakları görüşünü bildirdi. Karar, 7 Ekim günü Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

YAZI GELDİ, İSTİFA ETTİ
HSYK yazısının gönderildiği gün site yönetiminde de bir hareketlilik yaşandı. 2013-14 dönemi için site yönetimine giren, ancak kendi isteği üzerine huzur hakkı almayan Cumhuriyet Savcısı Mesut Cihangir görevinden istifa etti.

İKİ SAVCI HUZUR HAKKI ALDI
Site Yönetim Kurulu Başkanı Av. Saadettin Arıkboğa, önceki yıllarda hangi savcıların site yönetiminde yer aldığını ve huzur hakkı alıp almadıklarını ise, bir site sakinine gönderdiği cevap yazısında açıkladı. 1 Kasım tarihli yazıda, Av. Arıkboğa, 2010–11 döneminde Cumhuriyet Savcısı Orhan Güngör’ün,  2011–13 döneminde ise iki yıl boyunca Cumhuriyet Savcısı Faik Ateş’in yönetimde yer aldığını bildirdi. Av. Arıkboğa, her iki savcıya da huzur hakkı ödendiğini bildirdi. En son görev alan Savcı Mesut Cihangir’in ise huzur hakkı talep etmediğini bildirdi.

‘HSYK ETİK BULMADI’
Site sakinlerinden biri, savcılara ödenen huzur hakkı alınmayan aidat paralarından kendisine düşen payı talep ederken, Av. Arıkboğa, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, yöneticilere ödenen paranın bir tür ücret olmadığını “huzur hakkı” olduğunu bunun da sembolik bir ödeme olduğuna işaret etti. Av. Arıkboağa, HSYK’nın ilgili yazısıyla uygulamayı ‘etik bulmadığı’ şeklinde görüş bildirdiği yorumunda bulundu.

İki yıl görevde bulunan Savcı Faik Ateş ise, görev aldığı dönemde, huzur hakkı aldığını ancak, aidatını ödediğini ifade etti. (Hürriyet)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)