BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemŞimşek'ten flaş kira, KKM ve kredi kartı yanıtları----

Şimşek'ten flaş kira, KKM ve kredi kartı yanıtları

Şimşek'ten flaş kira, KKM ve kredi kartı yanıtları
25 Aralık 2023 - 12:47 www.finansgundem.com

Bakan Şimşek'in iş ve finans dünyası temsilcileriyle yaptığı toplantıda sorulara verdiği iddia edilen yanıtlar haber oldu. İletişim Başkanlığı, Şimşek'a ait olduğu söylenen 'kira artışı' konusundaki sözleri için açıklama yayınladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmek Şimşek’in, “Konut kiralamalarında kira artış oranını %25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz 2024’te bitecek olan düzenlemeye, önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyulmayacak ve süre uzatılmayacak” dediği öne sürüldü. Bakan, carı açığın nedenini ise altın ithalatına dayandırdığı iddia edildi.

TOPLANTIDAKİ 3 ARKADAŞTAN ALINAN BİLGİLER

Sözcü’den Nedim Türkmen, Bakan Şimşek’in iş ve finans dünyası ile buluşmasını köşesinde kaleme aldı. Basına kapalı yemekli toplantıya ait bilgileri katılımcılardan olan 3 arkadaşından aldığını belirten Türkmen, “Mehmet Şimşek’in sorulara verdiği yanıtlar” olarak ileri sürdüğü sözlerini şöyle sıraladı:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın uyguladığımız programa tam desteği var. İster inanın ister inanmayın. Zaten ben seçim sonrasına yönelik beklentilerinizi de anlamlandıramıyorum. Seçim sonrası da bu program aynı şekilde sürecektir, sabır ve kararlılıkla bunu uygulayacağız.

- Konut kiralamalarında kira artış oranını %25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz 2024’te bitecek olan düzenlemeye, önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyulmayacak ve süre uzatılmayacak.

- Bir kişinin birinci evine farklı, ikinci evine farklı vergi ve evin değerine göre farklı vergi gibi uygulamaları planlıyoruz.

- Firmaların yatırım projeleri için alacakları teknoloji/strateji puanı dikkate alınarak; toplam yatırım tutarı en az 1 milyar Türk Lira’sı olan yatırım projelerine, aracı bankalar kanalıyla Yatırım Taahhütlü Avans Kredi (YTAK) tahsis edilecek vade azami 10 yıl olacak.

- Fiyatlama ve geleceğe yönelik beklentilerimizi geçmiş enflasyona değil, beklenen enflasyona göre yapacağız.

- Rezerv biriktirmeye devam edeceğiz.

- Cari açığımızın en önemli nedeni 30 milyar doları bulan altın
ithalatımız.

- Geçen yılın yüksek enflasyonlu ayları, endeks hesaplamasından çıkınca; 2024 yılı ikinci yarısında enflasyonda düşme göreceksiniz.

- Hammadde ve yarı mamul ithalatındaki yüksek gümrük vergilerinin indirimi, bu aşamada mümkün değil.

VERGİ AVANTAJI KALKACAK

Bakan Şimşek, Kur Korumalı Mevduat uygulamasının akıbetine ilişkin soruya, “Bu uygulamayı piyasayı bozmadan bitireceğiz ama süre vermiyorum, şirketlerdeki Kur Korumalı Mevduat kaynaklı vergi avantajını kaldıracağız” karşılığını verdi.

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı’nın kredi kartı taksit sınırlamasına yönelik sorusuna ise Şimşek, “Dünyada kredi kartına taksit uygulayan tek ülkeyiz ve bu uygulamalar vatandaşın gelirinden fazla harcamasına neden oluyor, bu iyi bir şey değil” dedi.

KİRA ARTIŞI KONUSUNDA AÇIKLAMA

Kira artışı konusuyla ilgili olarak İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenflasyonla Mücadele Merkezi duyurusunda şu açıklamalara yer verdi:

"Bazı basın yayın organlarında yer alan, 'Bakan Şimşek, yüzde 25 kira zammı sınırının kaldırılacağını açıkladı.' iddiası manipülasyon içermektedir.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, basına kapalı bir toplantıda iş ve finans dünyası temsilcileri ile bir araya gelmiştir. Konut kiralamalarında kira artış oranını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz 2024’te sona erecek olan düzenlemeye ilişkin sorulan soruya yanıt olarak Bakan Şimşek, düzenlemenin sona ermesine yakın yeniden gözden geçirileceğini ifade etmiştir.

Bahse konu haberlerde iddia edildiği gibi konut kira artışlarında düzenlemeyle ilgili henüz bir karar alınmamış olmakla beraber, Bakan Şimşek’in kamuoyuna resmi bir açıklaması da bulunmamaktadır."

Bakan Mehmet Şimşek'ten İspanya ile işbirliği mesajı

 

Bakan Mehmet Şimşek'ten kredi talimatı

 

Bakan Mehmet Şimşek ABD'de yatırımcılarla buluştu

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • D.r25 Aralık 2023 13:32

    Sayın bakan kura müdahele edilip suni olarak baskılandıgını gerçek değerinin çok altında olduğunu sürekli olarak düşük tutuldugunu dünya biliyor ilk öncelik serbest bırakılıp gerçek değerine gelmediği sürece ekonominindogru yolu imkansız

  • S.Türel25 Aralık 2023 15:50

    Dövize kontrol baskılamak tutmak demek bir ülke ekonomisinin ümitsiz korku içinde doğru yolda olmadığının göstergesidir