BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinSigarada indirim savaşı başladı----

Sigarada indirim savaşı başladı

Sigarada indirim savaşı başladı
13 Mayıs 2014 - 06:41 www.finansgundem.com

Sigara geçen sonbahar yaşanan indirim savaşları yeniden başladı

Sektör yetkilileri sigara fiyatlarında asgari maktu verginin rekabeti bozduğunu bu nedenle de indirimlerle rekabet edilmeye çalışıldığını söylediler. Hürriyet'in haberine göre, sigarada indirim savaşı 2013 yılının sonbaharında çok yoğun bir şekilde yaşanmıştı. 8 liralık sigaraların fiyatı 6 liraya inmişti. Piyasada sigara fiyatlarında indirim 50 kuruş ile 2 lira arasında değişmişti. Maliye Bakanlığı da 1 Ocak 2014 tarihinde sigaradan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarını artırmıştı. Sigara üzerinden hem ‘asgari maktu’ hem de ‘maktu’ vergi alınıyor. Artıştan önce sigaradan 0.1613 lira asgari maktu, 0.0922 lira da maktu vergi alınıyordu. Artışla birlikte asgari maktu 0,1875 liraya, maktu vergi tutarı da 0,13 liraya yükseltildi. Asgari maktu sigara başına alınıyor. Artışla birlikte bir paket sigaradan alınan asgari maktu 3,75 liraya çıktı. Bunun üzerine paket başına alınan maktu vergi de ekleniyor. Yani 3,75 liranın üzerine 0,13 liralık maktu da eklendiğinde bir paket sigaradan alınan toplam ÖTV 3,88 liraya çıkıyor.

NEDEN FİYAT İNİYOR

Asgari maktu vergi sigara başına alınan bir vergi. Tek bir sigaradan 0.1875’lik vergi alınıyor. Bir pakette 20 sigara olduğu için paket başına 3,75 liraya denk geliyor. Maliye Bakanlığı yüksek fiyattan satılan sigaralarda vergi kaybı istemediği için bir de oransal vergi uyguluyor. 5,74 liraya satılan bir sigaranın vergisi 3,75 liraya denk geliyor. Bu fiyatın üstünde bir fiyata satılan sigarada ise oransal vergi devreye giriyor. Yani 8 liraya satılan bir sigaranın vergisi için 5,22 lira ödenmesi gerekiyor. Sigara şirketleri de oransal vergi söz konusu olduğu için yüksek fiyattan satılan sigaranın fiyatını düşürebiliyorlar. Böylece Maliye’ye ödenen vergi düşüyor ancak fiyat düştüğü için pazar payı artıyor. 8 liralık bir sigaranın fiyatı 6.5 liraya düştüğünde vergisi 4.2 liraya geriliyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)