BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemShell Türkiye Ülke Başkanı Erdem’den önemli açıklamalar----

Shell Türkiye Ülke Başkanı Erdem’den önemli açıklamalar

Shell Türkiye Ülke Başkanı Erdem’den önemli açıklamalar
08 Şubat 2018 - 18:18 www.finansgundem.com

Ahmet Erdem, Hollanda ile tırmanan ‘büyükelçi’ krizi için ne dedi? Shell’in Türkiye Petrolleri ile Karadeniz ve Güneydoğu’daki petrol-doğalgaz arama çalışmaları ne durumda? Doğrudan yatırım artar mı? İşte sorular, işte yanıtlar…

FINANSGUNDEM.COM

Hollanda ile Mart 2017’de başlayan kriz, 3 gün önce yeni bir boyut kazandı. Ankara’nın Hollanda Büyükelçisi'nin Türkiye'ye alınmayacağı açıklanmasına karşılık Hollanda Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'deki büyükelçisini resmi olarak geri çektiğini açıkladı. Açıklamada ayrıca Türkiye'nin de Hollanda'ya yeni büyükelçi atamasının kabul edilmeyeceği yer aldı.

Son gelişme bugün Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem’in önüne soru olarak geldi. Erdem ise konunun diplomasiyi ilgilendirdiğini belirterek, “Bunlar yatırım ve ticarete doğrudan etkisi olan konular değil“ diye konuştu.

Aynı zamanda YASED Başkanlığı’nda yürüten Erdem, uluslararası yatırımlarda Türkiye’nin aldığı yüzde 1 payın bu yıl yüzde 3’e yükselmesini beklediklerini ifade etti. 2018’in geçen seneden daha iyi olacağını inandığını söyleyen Ahmet Erdem doğrudan yatırımın Türkiye için önemine dikkat çekti.

Bloomberg HT’de yayınlanan “Üst Düzey” programında Arzu Maliki’nin sorularını cevaplandıran Shell Türkiye Ülke Başkanı ve YASED Başkanı Ahmet Erdem, 2017 değerlendirmesinde enerji talebinin arttığı belirterek,  “Sektör de büyüdü. Bu büyümeler sektör için iyi oldu” dedi.

Shell Türkiye’nin 2017 cirosunun 23 milyar TL olduğunu söyleyen Erdem, Türkiye Petrolleri’yle Batı Karedeniz ve Güneydoğu’da ortak yürütülen önemli petrol ve doğalgaz arama projelerini de anlattı.

Shell Türkiye Ülke Başkanı ve YASED Başkanı Ahmet Erdem, Arzu Maliki’nin sorularına şu yanıtları verdi…

2018 GEÇEN SENEDEN DAHA İYİ OLACAK

-Türkiye'ye uluslararası yatırımlar nasıl? Gelişmekte olan piyasaların içinde Türkiye'yi bu anlamda nasıl konumlandırırsınız?

Ahmet Erdem: Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırımlardan aldığı pay %1 civarında; biz YASED olarak bunun %3 civarına geleceğine inanıyoruz. Bu anlamda 2018'in geçen seneden daha iyi olacağına inanıyorum, Hükümetinde bu konuda birçok teşviki var..

Bir Ar-Ge Kanunu Türkiye'de yürürlüğe girdi, bu çok eksikliğini hissettiğimiz bir şeydi. Bundan sonra da hemen bir Patent Kanunu devreye girdi. İster Avrupa'dan, ister Orta Doğu'dan ya da Uzak Doğu'dan gelsin, doğrudan yatırım Türkiye için önemli…

YATIRIM VE TİCARET DOĞRUDAN ETKİLENMEZ

-Hollanda Büyükelçini çekmişti, iki ülke arasında bir gerilim yaşandı, yatırımlara herhangi bir etkisi olur mu?

Ahmet Erdem: Bunlar yatırım ve ticarete doğrudan etkisi olan konular değil, özellikle uluslararası doğrudan yatırım konusu çok uzun vadeli bir konu; bu tarz yatırım yapan şirketler bu konuları uzun vadeli değerlendiriyorlar. Hollanda-Türkiye arasında çok uzun yıllara dayalı bir ilişki var, diplomatik yöntemlerle düzelecek bir konu…

-Kurdaki volatilite sektörü nasıl etkiledi?

Ahmet Erdem: Akaryakıt fiyatları hem büyüme için hem de ülkemiz için önemli bir konu; onların oluşumu üzerinde doğrudan bir etkisi var. Gerek ham petrol gerek ürün olarak Türkiye'deki akaryakıt ve doğalgazın çoğunu ithal ediyoruz. Tabi bu ürünlerin uluslararası piyasadaki fiyatları arttıkça, bu Türkiye'ye de yansıyor. Zaman zaman bu fiyat artışları akaryakıt bayilerinin lehineymiş gibi gözüküyor ama bu tam tersinedir, fiyat arttıkça, finansman maliyetiniz artıyor.

PETROL VE DOĞALGAZ ARAMALARI BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR

-Petrol ve doğalgaz arama işinizde en son hangi noktaya geldiniz? Bu konudaki çalışmalarınız neler?

Ahmet Erdem: 2012 yılında Türkiye Petrolleri ile beraber tekrar önemli arama projelerine başladık. Güneydoğu'da kaya petrolünde bir projemiz oldu, şu anda aktif olarak Batı Karadeniz'de varız, açık deniz derin deniz araması yapıyoruz. Şimdi oradan alınan veriler değerlendiriliyor, bunlar tabiki çok büyük ölçekli yatırımlar, şimdilik bir şey söylemek için erken..

Milli Maden stratejimiz doğrultusunda arz güvenliğinin bir parçası olarak da ülkemizin LNG ithalat kapasitesi artırıldı, Marmara Ereğlisi olsun, Aliağa olsun, yüzen depolama tesisleri yani Türkiye'nin gaz sıvılaştırma tesisleri artıyor.

TÜRKİYE STRATEJİK ÖNEMİ OLAN BİR ÜLKE

-2017 Shell Türkiye ve akaryakıt sektörü için nasıl geçti? 2018'deki planlarınız neler?

Ahmet Erdem: Tabi ülkemize olan enerji talebi artıyor, sektörün de büyüdüğü bir sene oldu. Akaryakıt piyasası geçen seneye göre %7.5 civarında bir artış gösterdi, motorin yüzde 9'un üzerinde, benzinde 3.7‘nin üzerinde bir artış oldu LPG aynı seviyelerde kaldı. Bu büyümeler sektör için iyi oldu.

Shell olarak da büyüdük, gerek Yavuz Sultan Selim köprüsüne bağlanan otobanlar üzerinde olsun, gerek İstanbul-İzmir otobanının üzerinde olsun, buralardaki inşaatlar tamamlanıp da yollar açılmadan önce tesislerimizi hazırlamıştık müşterilerimize sunalım diye... Tabi şehir içindeki yatırımlarımıza da devam ettik.

Madeni yağ da önemli bir kısmını oluşturuyor işlerimizin. Shell-Turcas adı altında, son zamanlarda Türkiye'deki madeni yağ tesisimize epey yatırım yaptık, en büyük madeni yağ tesisi haline getirdik. Buradan geçen yıl 61 ülkeye ihracat yaptık, zaten madeni yağda hem dünyada hem de Türkiye'de 11 yıldır pazar lideriyiz. Perakende satış olarak da lideriz. Gaz ve elektrik satışı alanlarında da faaliyet gösteriyoruz, Kimya, havacılık ve denizcilik satışlarımız; buralarda da pazar büyümesinin üzerinde büyüyoruz.

Türkiye bizim için stratejik önemi olan bir ülke, piyasa olarak da büyüyen bir piyasa. Türkiye'deki genel stratejimiz piyasanın büyümesi oranında ve biraz daha üzerinde büyümemize devam etmek..Bu çerçevede de 2018'de büyüyeceğiz. 2017'de ciromuz 23 milyar TL oldu..

-Perakendede büyüme hedefiniz nedir?

Ahmet Erdem: Şu anda 1100 civarında istasyonumuz var, tabi yeni yollar yapıldıkça yeni ihtiyaçlar doğuyor. Ortalama bir Shell istasyonunun satışı Türkiye piyasasının 2 buçuk mislidir.  

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)