BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaŞeffaf, öngörülebilir faiz----

Şeffaf, öngörülebilir faiz

Şeffaf, öngörülebilir faiz
29 Ocak 2014 - 02:59 www.finansgundem.com

Merkez Bankası faiz artış yöntemiyle, çok daha yüksek oranlı artışların yerine maliyeti daha az olan, uygun yöntemi seçmiş görünüyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun ara toplantısından faiz artırma kararı çıktı. Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, PPK kararını değerlendirdi. İşte o yazı: 

Bankacılar Merkez Bankası’nın dünkü kararları sonrasında ortodoks politikalara geri dönüş olduğunu, çünkü açıklanan kararın artık piyasaların önünü görebileceği, şeffaf, öngörülebilir bir faiz olacağını, artık herkesin yüzde 10’luk faize göre hesabını yapıp önünü görebileceğini söylediler.

Dolayısıyla Merkez Bankası Faiz artış yöntemiyle, çok daha yüksek oranlı artışların yerine maliyeti daha az olan, uygun yöntemi seçmiş görünüyor. Merkez Bankası bu şok artışın sonucunu ilk andan itibaren görmeye başladı. Dolar kuru kotasyonları açıklama gelir gelmez 2.20’nin altına indi. Bu inişin önümüzdeki günlerde devam etmesi beklenirken, nerelerde yeni bir seviye oluşacağı ise daha sonraki gelişmeler ve iç siyasi çatışmalara bağlı olacak. 
Karar hakkında bilgi veren bankacılar bu kararla birlikte son dönemde ortaya çıkan yüzde 9’luk istisnai gün faiz oranının fiilen ortadan kalktığını hatırlattılar. Bunun yanında faiz artışının bankalara maliyetinin ise 3 puan civarında arttığını söylediler. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamaları ve karar metninde söylendiği gibi artık bankaların ağırlıkla bir haftalık repo faiziyle borçlanacağını hatırlatan bankacılar “Yani bazı faizler 5 puanın üzerinde artarken, bankaların maliyeti 7.75’den 10.30’a yükselecek demektir. Yüzde 10’luk baz alınacak faizin maliyeti yaklaşık 10.20-10.30 civarında oluyor” dediler.
Bundan sonra neler olabileceği konusunda ise bankacıların iyimser olduğunu gözledik. Doların 2 TL veya biraz üstünde yeni bir denge kurmasını bekleyen bankacılar, daha sonraki gelişmelere bağlı olarak yeni bir dengenin de yeniden tartışılabileceği konusunda açık kapı bırakıyorlar. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)