BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkSeferberlik kararı Rus bankalarını sarstı!----

Seferberlik kararı Rus bankalarını sarstı!

Seferberlik kararı Rus bankalarını sarstı!
06 Ekim 2022 - 09:03 www.finansgundem.com

Ukrayna’yı işgal girişimi sonrası Batı’nın ağır yaptırımlarına maruz kalan Rus ekonomisi şimdide seferberlik kararının etkisi altına girdi

FİNANSGUNDEM.COM-DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya, Ukrayna sınırından içeri girdi, Batı ekonomik köprüleri attı, Rusya gazı kesti! Enerji fiyatlarındaki artış yükselen enflasyonu körükledi, faiz artırımları hızlandı, resesyon çanları çalmaya başladı. Ukrayna’da çatışmalar devam ederken kısmi seferberlik kararı, yeni bir ekonomik çöküş dalgası başlattı.

Rusya’daki bankaların kısmi seferberlik ilan edildikten sonra Rusların nakit talebinin artması nedeniyle Merkez Bankası’ndan borçlanma hacmini keskin bir şekilde artırdığı bildirildi.

Avrupa kapıları kapandığı için özellikle Türkiye gibi ülkeleri tercih eden Ruslar, MIR kart konusunda bankaların aldığı karalar sonrası daha fazla nakde ihtiyaç duymaya başladı.

Merkez Bankası tarafından paylaşılan istatistiklere göre, 3 Ekim itibariyle Rus bankalarının düzenleyiciden aldığı kısa vadeli kredi hacimlerinin yüzde 40,8 artışla 1,6 trilyon rubleyi bulduğu kaydedilirken, bankaların seferberlik sırasında nüfusun ihtiyaç duyduğu nakit hacmini kısa vadeli kredi alarak telafi ettiği açıklandı.

Eylül ayında Merkez Bankası’ndan bankaların aldığı borç hacmi 476,9 milyar ruble artarken, bu rakamın borç hacminin 667 milyar ruble arttığı ağustos ayının başından bu yana en yüksek rakam olduğu vurgulandı.

Kommersant gazetesine konuşan uzmanlar, mevcut dalgalanmaların bankaların Merkez Bankası’na olan ortalama borç miktarının 1,4-1,7 trilyon ruble olduğu Şubat-Mart dinamiklerinden daha zayıf olduğunu hatırlatırken, genel olarak Merkez Bankası verilerine göre bankacılık sektörünün yapısal likidite fazlası verdiğini de belirtiyor.

Finansgundem.com’un yaptığı derlemelere göre, 21 Eylül’de açıklanan kısmi seferberlik kararının ardından birçok Rus vatandaşının yurtdışına gitmeye çalışması, nakit döviz ve ruble çekmek isteyenlerin bankalara akın etmesine neden olmuştu.

Bu arada Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye’de MIR karta alternatif bir sestim kurmayı planladıklarını açıkladı.

AB'den, Rusya'ya yeni yaptırım paketi: Petrole tavan fiyat uygulanacak

 

Rusya'nın ilhak edilen bölgelerden beklentisi büyük!

 

Rus oligarkların 14,6 milyar euroluk varlığı donduruldu

 

Rusya, yurt dışına para kısıtlamasını uzattı

 

Rusya'nın rezervleri azaldı

 


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)