BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSeçimsiz 4 yılda enflasyon nasıl düşer?----

Seçimsiz 4 yılda enflasyon nasıl düşer?

Seçimsiz 4 yılda enflasyon nasıl düşer?
05 Nisan 2024 - 08:35 www.finansgundem.com

Türkiye ekonomisinde seçimsiz geçecek 4 yıllık süreçte enflasyona hangi çözümler sunulacak ve kalıcı fiyat istikrarı nasıl sağlanacak? Merak edilen soruların yanıtlarını Ekonomist Murat Ferman verdi.

31 Mart yerel seçimlerinin tamamlanmasının ardından Türkiye seçimsiz bir döneme giriş yaptı. 4 yıllık bu süreçte ana gündem konusu enflasyon ve ekonomi olacak.

CNN Türk'e konuk olan Ekonomist Prof. Dr. Murat Ferman, bu konuyu "Artık seçim ekonomisi, seçim ikliminden olağan ve rutin geçim ekonomisi dediğimiz sathı mahale geçmiş durumdayız" sözleriyle özetledi.

Enflasyonla mücadele için atılması gereken adımlar

Yerel seçimler geride kaldı, ekonomide beklentiler arttı. Bu süreçte vatandaşların en çok merak ettiği soruların başında ise enflasyonla mücadele için hangi adımların atılacağı geliyor.

Ekonomist Prof. Dr. Murat Ferman, bu sorulara ilişkin "Artık seçim ekonomisi, seçim ikliminden olağan ve rutin geçim ekonomisi dediğimiz sathı mahale geçmiş durumdayız. Gelinen noktada ilk 3 aylık yani ilk çeyreklik enflasyonun manşeti ve alt kırılmaya bakıldığında, artık orta vadeli program ve 12'nci 5 yıllık kalkınma planlarının ötesinde daha nokta atışı, daha yol planını gösteren, daha vadeler ve fayda maliyet analizi, etki analizi ortaya koyulmuş, kamuoyuyla paylaşılmış yol haritalarına ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

Bütüncül politikaların önemine dikkat çekti

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği toplantıda, "Önceliğimiz enflasyonu kalıcı olarak düşürmek" denildi.

EKK sonrası yapılan bu açıklama için Prof. Dr. Ferman, "Belirli bir seviyeden sonra enflasyon kalıcı yüksek tansiyon gibi standart reçetelerle çözülme kavuşturulamaz. Yapısal reform bacağı, bütçe üzerinden mali bacağı ihmal edilen hiçbir program parasal politikalar ne kadar kararlı ve etkin yürütülürse yürütülsün sonuç alınamayacağı gibi parasal politikaları da etkisiz hale getirir. Onun için bütüncül politikalar önemli" diye konuştu.

"Parasal politikaların yanına mali politikaları da ekleyeceğiz"

Kalıcı fiyat istikrarı için yapılması gerekenleri açıklayan Prof. Dr. Murat Ferman, "Parasal politikaların yanına mali politikaları da ekleyeceğiz. Yapısal reformlar yapısını da ihmal etmeyeceğiz. Enflasyonu makul bir sürede sürdürülebilir bir seviyeye çekere vatandaşın üstündeki bunaltıcı etkiyi azaltacağız" dedi.

TCMB enflasyondaki artışın nedenini açıkladı

 

Erdoğan: Enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşecek

 

EKK’dan enflasyon mesajı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)