BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaSeçim öncesinde defansif 13 hisse----

Seçim öncesinde defansif 13 hisse

Seçim öncesinde defansif 13 hisse
04 Mart 2014 - 09:47 www.finansgundem.com

Piyasalar mart sonundaki yerel seçimler öncesinde tedirgin. Bu süreçte uzmanlar, defansif hareket edilmesini öneriyor...

Şubat ayını yüzde 1,1 yükselişle kapatan Borsa İstanbul, çok kritik bir mart ayına giriyor. Bu ayın kritik olmasının ana nedeni de 30 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimler. Bu seçimler öncesinde artan siyasi tansiyon, olayı yerel seçim havasından genel seçim havasına sokmuş durumda.

AKP Hükümeti’nin yolsuzluk iddialarının gölgesinde vereceği bu sınav, piyasa oyuncuları  tarafından da yakından takip ediliyor. Böyle bir durumda da temel ve teknik beklentilerden çok “event risk” (olay risk) piyasalara yön vereceğe benziyor. Çünkü seçimler öncesinde, doğru veya yanlış, yeni ses ve video kayıtları piyasalarda etkisini daha çok hissettirecek. Böyle bir ortamda piyasada neler bekleniyor? Yatırımcı nasıl bir strateji izlemeli? AKP’nin de katıldığı son üç genel ve iki yerel seçim öncesindeki bir ayda piyasa nasıl hareket etti? Bu beş seçim döneminde olumlu performans gösteren hisse senedi var mı? Bu yazıda tüm bu sorulara cevap arayacağız.

BEŞ SEÇİMDEN ÇIKAN SONUÇ

Son 12 yılda AKP’nin de katıldığı beş seçim yapıldı. Bunlar: 5 Kasım 2002 genel seçimleri, 28 Mart 2004 yerel seçimleri, 22 Temmuz 2007 genel seçimleri, 29 Mart 2009 yerel seçimleri ve 12 Haziran 2011 genel seçimleri.

2002 yılından bu yana gerçekleşen beş seçime baktığımızda seçimlerden önceki bir aylık dönemde BİST’in dört defa yükseliş kaydettiğini, sadece 2011 seçimlerinden önce ve sonra satışla karşılaştığını görüyoruz. Son beş seçimin ortalaması alındığında ise seçimlerden önceki dönemde ortalama yüzde 8,74’lük artış gerçekleştiği dikkat çekiyor.


Diğer taraftan seçimden sonraki bir aylık periyota bakıldığında ise iki sonrası yükseliş, üç seçim sonrası düşüş var. Ortalamalara baktığımızda beş seçim döneminin ardından geçen bir aylık sürede yüzde 3,5’lik artış olduğunu görüyoruz. Burada değeri artı çıkanlar ise 2002 genel ve 2009 yerel seçimleri sonrasında kaydedilen ciddi yükselişler.

2002 ve 2009 seçimlerinin ortak noktası, hem seçimlerden bir ay önce hem de seçimlerden bir ay sonra endeksin değer artışı kaybetmiş olması. İlkine yeni bir tek parti hükümetinin olmasının yarattığı güven, ikincisine ise hükümetin yerel seçimlerde güven tazelenmesi neden olmuş olabilir.

Yine bu beş seçimden önceki bir aylık süreçte performanslarıyla dikkat çeken 13 hisse senedi bulunuyor. Bu hisseler arasında özellikle Garanti Bankası her defasında getiri olarak endeksin üzerinde performans sergilemiş durumda. İş Bankası C ve Anadolu Cam da beş seçimin dördünde endeksin üzerinde performansıyla dikkat çekiyor.

FIRSAT DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Makro verilerden ziyade siyasetin ön planda olduğu bir dönemden geçtiğimizi söyleyen Turkish Yatırım Araştırma Müdürü   Mehmet Baki Atılal, “Yatırımcı ve günlük işlem yapanlar, ertesi gün stersi yaşamak istemiyor. Yabancı talebi yok. Kredili işlem yapmanın maliyeti, MB faiz artımının ardından oransal olarak yüzde 30-40 arttı. Bunların sonucu olarak işlem hacmi düşük ve bu endeksin net bir bantta hareket etmesinin önünde engel” diyor.

Mevcut F/K oranlarının son beş yıllık tarihi seviyelerden yüzde 15 iskontolu olduğunu, PD/DD değeri bankaların çarpanların yüzde 17-22 bandında iskonto içerdiğini anlatan Atılal, uygun değerlemeler rağmen, nakitte kalıp fırsatların değerlendirilmesini tavsiye ediyor. Temettü döneminin  yaklaşması da belirsizlik ortamında bu hisselerin ön plana çıkmasını sağlayabilir. Atılal, uzun vadeli olarak ise parti parti alımlarda bulunulmasının uygun olacağını savunuyor.

GÜVENLİ LİMAN TL

Seçimler öncesinde siyasi riskin artması ile birlikte piyasaları zorlu bir dönemin beklediğini savunan ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut’a göre bu durum sadece yerel seçimle kalmayacak. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesinde de devam etmesi beklenebilir. Dolayısıyla siyasi risk durumu, endeksi ve TL’yi negatif etkiler.

Endekste aşağı yönü daha fazla olası görmekle birlikte, dolar/TL’de 2,1760 seviyesi üzerindeki bir paritede yukarı yönlü risklerin artabileceğini kaydeden Karabulut, “Ekonomik anlamda tüketici güveni  Ekim 2012’den bu yana ilk kez 60’lı seviyelere geriledi ki bu da risk faktörünün ön planda olduğunu gösteriyor. Bu dönemin para kazanmaktan ziyade varlık koruma dönemi olduğunu düşünüyoruz. Yatırımcılar, kısa vadeli faizde kaynaklarını değerlendirebilir” diyor.

XTB Menkul Genel Müdürü Savaş Divanlıoğlu’na göre belirsizliğinin artması durumunda TL’de değersizleşme eğilimi ve borsada kısa dönemli geri çekilmeler olabilir. Seçim sonuçlarına bağlı olarak ise Divanlıoğlu, Haziran sonuna doğru bir ihtimal sert hareketlerin düzeltmesini görebileceğimiz kanaatinde. Divanlıoğlu, “Borsa çok ucuz da olsa olay riskinin bu kadar yüksek olduğu ortamda borsa için uzun vadeli pozisyon açmak çok riskli” diyor.


(TALİP YILMAZ - EKONOMİST DERGİSİ)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)