BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSebze fiyatları ne zaman düşer? Tarih verdiler----

Sebze fiyatları ne zaman düşer? Tarih verdiler

Sebze fiyatları ne zaman düşer? Tarih verdiler
05 Şubat 2022 - 09:50 www.finansgundem.com

Sert geçen kış ayı sebze üretimini vurdu. Domates, patlıcan, salatalık gibi sera ürünlerinde hasılat yüzde 50 ila 90 düştü. Kış sebzeleri ise don nedeniyle sökülemedi.

Türkiye'de sert geçen kış mevsimi sebze üretimini olumsuz etkiledi. Mevsim normallerinin altında seyreden ocak ayında birçok bölgede don olayı yaşanırken, şubatın gelişiyle birlikte görülen hortum ve seller sebze fiyatlarında hızlı bir tırmanışa neden oldu.

Türkiye'de örtü altı tarımın yüzde 80'inden fazlasının yapıldığı Akdeniz Bölgesi'nde gece ile gündüz farkı 10 derecenin üzerine çıktı. Bu durum seraların ısıtma maliyetlerini de katladı.

Domates, salatalık, patlıcan, biber gibi sera ürünlerinde yüzde 50 ila 90 arasında hasılat kaybı yaşandı. Bu ürünlerin fiyatları da iki katına çıktı. Tarlada üretilen pırasa, karnabahar, ıspanak gibi kış sebzelerinin ise don, sel gibi etkenler nedeniyle sökümü yapılamadı. Hal böyle olunca bu ürünlerinde fiyatlarında da yüzde 30 ila 50 arasında artış yaşandı.

Sabah gazetesinden Betül Alakent'in haberine göre Mart'ta havaların ısınmasıyla birlikte üretimin de artacağına dikkat çeken sektör temsilcileri, fiyatların ise yarı yarıya düşeceğini söyledi.

"ÜRÜNLER UYKUYA GEÇTİ VERİM DÜŞTÜ"

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Antalya'nın sert bir kış ayı geçirdiğini belirterek, "Gece ile gündüz arasında 10 dereceyi aşan sıcaklık farkları var. Bazı bölgelerimizde ise hortum ve seller yaşandı. Bu gibi etkenler sera üretimini çok olumsuz etkiliyor.Soğuklar nedeniyle bu ürünler uykuya geçti, verim düştü. 500 kilogram ürün elde edilen seralarda şimdi 50 kilogram ürün alınıyor. Hasılat 10'da bire düştü" diye konuştu.

Antalya'da üreticiden domatesin türüne göre 6 ila 11 TL arasında çıktığını anlatan Alp, "Biber 17-22 TL arasında. Patlıcan ve salatalık 20 lira. Kabak ise 16 lira" şeklinde konuştu.

"MART'TA FİYATLAR YARIYA DÜŞER"

Martta havaların ısınmasıyla birlikte verimin de artacağını anlatan Alp, şöyle dedi:

"Özellikle 20 Mart'tan itibaren ürün hasılatı artar. Bu dönemde 10-12 günde yetişen ürünler mart sonunda 3-4 güne büyür. Sera başına üretim de 700 kilograma kadar çıkar. Hal böyle olunca fiyatlar en az yarı yarıya iner, hatta mahsule göre daha fazla fiyat düşüşü bile görülebilir."

ZARARIN YARISINI TARSİM KARŞILIYOR

Antalya'daki birçok seranın devlet teşvikiyle sigorta yaptırdığını anlatan Alp, "Şu anda seralardaki zarar henüz ölçümlenemedi. Ancak devletimiz burada TARSİM aracılığıyla çiftçimize destek oluyor. Zararın yarısını TARSİM ödüyor. Aynı şekilde girdi maliyetlerinde de bir destek bekliyoruz. Girdi maliyetlerinin yüzde 50'sine katkı sunulursa üretimdeki sorunların büyük bir bölümü çözülür" dedi.

DON NARENCİYEYİ VURDU

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, ilde don olayları ve yağışlar nedeniyle en büyük zararın Akdeniz ilçesinde görüldüğünü söyledi.

Yılmaz, "Açık alanda üretilen ıspanak, pırasa, marul gibi sebzelerde kayıp yüzde 90'ı buldu. Domates, patlıcan, biber gibi ürünlerin yetiştiği seralarda ise yüzde 50-60 oranında bir zayiat var" dedi.

Mersin'de üreticide patlıcanın 15 TL'den çıktığını anlatan Yılmaz, "Domates 3 ila 10 TL, salatalık 5 ila 20 TL, biber 4.5 ila 15 TL arasında değişiyor. Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle marttan sonra ürün artışıyla fiyatlar düşer" diye konuştu.

İlde portakal, mandalina gibi narenciye ürünlerinin de dalda kaldığını ve don aldığını anlatan Yılmaz, "Bu yıl bu ürünlerin fiyatı çiftçiyi kurtarmadı. O nedenle dalına kalanlar oldu. Onlar da şimdi don yedi. Bu ürünlerde önümüzdeki günlerde fiyat artışı başlar" şeklinde konuştu.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, "Ege ve Akdeniz'de hem don hem de sel görülen bölgeler var. Bu durum sera ürünlerini olumsuz etkiledi. Fiyatlar yüzde 100 arttı" dedi.

Hali hazırda hallerde özellikle sera ürünü olan domates, biber, patlıcan gibi ürünlerin fiyatlarının çok yüksek olduğunu anlatan Tavşan, "Don, çamur gibi nedenlerle sökümü yapılamayan pırasa, ıspanak gibi kış sebzelerinin de fiyatı yüksek gidiyor. Havaların ısınmasıyla birlikte düşüş görülür" diye konuştu. Tavşan, şu anda hallerde sadece narenciye ürünlerinin fiyatlarının düşük olduğunu ekledi.

Soğuk havalar fiyatları fena vurdu! İkiye katlandı

 

Türkiye'nin en soğuk ili eksi 20,6 ile Bolu

 

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ05 Şubat 2022 18:54

    bu sene de naranciye yemem ölmem ya.

  • Türkoğlutúrk05 Şubat 2022 14:07

    Sen mazota zam yaptığın sürece düşmez

  • Mucise Reis ; ) 05 Şubat 2022 13:04

    Fiyat düşer almayın alışveriş yapmayın diyorlar. 5 kg kestane bakkalda duruyor 2 aydır alan yok fiyatı 30 tl diye.  3 tane biber 10 tl. patlıcan 15 tl. patates 5 tl günlük emekli maaşı 80 tl kira elektrik su ısınma yol masrafı giyinme kahvaltısı hepsine nasıl yetsin emekli. enflasyon yüzde 50 resmi olmayan duruma göre yüzde 100 ler benzın oldu 14 tl ulaşımda zam yapmayan süperman dir. 

  • Bika05 Şubat 2022 12:20

    Ancak faizler enflansyon üstü arttırılıp TL ye gerçek faiz verilmedikçe Allah bir ne enflansyon düşer nede piyasalar huzura kavuşur saçma sapan ekonominin bilimsel gerçeklerini terk ederek ortacag gerisindeki dogmalarla bugünü yaşarsan sonun tükenmişlik yok olmaktır

  • Hehe05 Şubat 2022 12:13

    Sebep hava miymis iyi calisiyorsunuz yalakalikta

  • E.g.05 Şubat 2022 11:43

    ÜRETİCİ KÖYLÜNÜN ÜRÜNÜNU PAZARLAYACAK SAYIDA ESNAF PAZARCI OLMAYINCA ÜRÜNLER AĞAÇ DALLARINDA ÇÜRÜYOR ÜRETİCİ YOK PAHASINA SATIYOR TÜKETİCİ İSE YÜKSEK FİYATLAR ÖDEYEREK MARKETTEN SATIN ALMAK ZORUNDA BIRAKILIYOR SEYYAR SATICILIĞA UYGULANAN YASAKLAR KALKARSA ÜRÜNÜN TARLA FİYATLARI ARTAR TÜKETİCİYE DE DAHA DÜŞÜK FIYATA YANSIR

  • CAN05 Şubat 2022 11:21

    mayıs ayında dogal hormonsuz üretim mahsul verince hepsi dip yapar üstelik bu yıl kuraklık korkusuda yok bolluk ve bereketli bir yıl olur.

  • Türkoğlutúrk05 Şubat 2022 14:09

    Doğal hormonsuz ,anladı m sehirli arkadaş gübre ve mazot tan habersiz domates tohumunun İsrail'den dolarla alındığından bı haber.

  • Srf05 Şubat 2022 11:05

    Hangi mart 23 mü 24 mü 25 mi