BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiScope Ratings'ten Türkiye Raporu----

Scope Ratings'ten Türkiye Raporu

Scope Ratings'ten Türkiye Raporu
05 Nisan 2024 - 12:13 www.finansgundem.com

Scope Ratings, yayınladığı raporda, Türkiye'de muhalefetin zaferinin politikada normalleşmenin devamını daha olası kıldığını, kısıtlayıcı para politikasının devam edeceği varsayımı altında, enflasyonun bu yıl ortalama %60'a yükseleceğini belirtti.

Avrupa’nın önde gelen kredi derecelendirme şirketi Scope Ratings, Türkiye için değerlendirme raporu paylaştı.

Scope Ratings, Türkiye'de 31 Mart seçimlerinde muhalefetin elde ettiği zaferin politikada normalleşmenin devamını daha olası kıldığını savundu.

Seçim sonuçlarının Türkiye'de kısıtlayıcı para politikası duruşunun devam etmesini destekleyebileceğiri belirten Scope Ratings, yerel seçimlerindeki başarının, kısmen seçmenlerin ekonomiden, özellikle de mart ayında yıllık bazda %68,5'e ulaşan ve ısrarla yüksek seyreden enflasyondan duydukları hayal kırıklığına bağlandığına işaret etti

Scope Ratings şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu sonuç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen yılki para politikası ekseni doğrultusunda enflasyonu hedeflemeye devam edeceği yönündeki görüşümüzü desteklemektedir. Bankanın hedefi, önemli faiz artışlarıyla yılsonu enflasyonunu 2026'da %9'a düşürmektir.

Daha tutarlı ve bağımsız bir para politikasına doğru süregelen bu kayış, 12 Ocak'ta Türkiye'nin görünümünü Negatif'ten Durağan'a revize etmemizi desteklemiştir.

TCMB'nin seçim öncesi attığı adımlar da bu görüşümüzü teyit etmiştir. TCMB, düzenleyici tedbirlere ek olarak, 22 Mart'taki 500 baz puanlık artış da dahil olmak üzere, Mayıs 2023'ten bu yana 1 haftalık repo faiz oranını %8,5'ten %50'ye yükseltti. Bu kararlı adımlar, Merkez Bankası'nın 2021-22 yıllarında izlediği alışılmışın dışında politikalar nedeniyle önemli ölçüde zedelenen kredibilitesini daha da artırmaktadır.

Kısıtlayıcı para politikasının devam edeceği varsayımı altında, enflasyonun bu yıl ortalama %60'a yükseleceğini tahmin ediyoruz. Bu, yılın ilk yarısında fiyatlar üzerindeki ağır baskıyı ve para politikasının gecikmeleri ve olumlu baz etkileri nedeniyle bu yılın ikinci yarısında aşağı yönlü bir yörüngeyi dengelemektedir. 2025 yılında enflasyonun ortalama %25'e gerilemesi beklenmektedir ki bu oran TCMB'nin hedefi olan %5'in hala önemli ölçüde üzerindedir.

Sıkı maliye ve para politikasının ekonomik büyüme görünümünü kötüleştirmesi nedeniyle ekonominin yeniden dengelenmesi önemli bir zorluk olmaya devam etmektedir. Reel GSYH büyümesinin 2023'te %4,5 ve 2025'te %3,5'ten sonra 2024'te %3,3 olacağı tahmin edilmektedir. Böyle bir performans, son 10 yılda kaydedilen ortalama %5,2'den çok daha zayıf olsa da yine de güçlü olacaktır."

Türkiye'nin risk priminde düşüş eğilimi

 

Türkiye enflasyonla nasıl mücadele etmeli? İşte ünlü ekonomistten formül...

 

S&P, Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminini yükseltti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)