BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaSchnabel: ECB faiz artışına henüz kapıyı kapatamaz----

Schnabel: ECB faiz artışına henüz kapıyı kapatamaz

Schnabel: ECB faiz artışına henüz kapıyı kapatamaz
03 Kasım 2023 - 07:57 www.finansgundem.com

ECB yönetim kurulu üyesi Schnabel, Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyonu 2025 yılına kadar %2'lik hedefine geri çekme yolunda ilerlediğini ancak yine de daha fazla faiz artışına kapıyı kapatamayacağını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Isabel Schnabel, ECB'nin enflasyonu 2025 yılına kadar yüzde 2'ye düşürme yolunda ilerlediğini, ancak dezenflasyonun "son milinin" en zoru olabileceğini, bu nedenle ECB'nin daha fazla faiz artışına henüz kapıyı kapatamayacağını söyledi.

St Louis Fed tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan Schnabel, "Mevcut para politikası duruşumuzla, enflasyonun 2025 yılına kadar hedefimize dönmesini bekliyoruz. Ancak, son kilometredeki dezenflasyon süreci daha belirsiz, daha yavaş ve daha inişli çıkışlı olacak. Bu aynı zamanda daha fazla faiz artışına kapıyı kapatamayacağımız anlamına geliyor" dedi.

Schnabel, enflasyonun %10,6'dan %2,9'a düşmesi için sadece bir yıl gerektiğini, ancak %2'ye inmenin yaklaşık iki kat daha uzun süreceğini ve çeşitli faktörlerin süreci durdurabileceğini hatta tersine çevirebileceğini vurguladı.

Enerji en önemli risklerden biri olduğunu belirten Schnabel, "Önümüzdeki aylarda enerji fiyatlarının tarihsel ortalamasına paralel olarak artması halinde, enerjinin Temmuz 2024'e kadar Euro bölgesi manşet enflasyonuna yaklaşık 1,9 yüzde puan ekleyeceği tahmin ediliyor" dedi.

Schnabe, Orta Doğu'daki çatışmalar ya da Baltık Denizi'ndeki son doğalgaz boru hattı sızıntısı gibi olaylar, enflasyonu artıran türden bir şoku tetikleyebileceğini de ifade etti.

Hizmetlerin ekonomik çıktı içindeki payı zaman içinde arttığını ve daha yüksek borçlanma maliyetlerinin, Faiz artırımlarının bu sektördeki faaliyetler üzerindeki etkisi daha düşük olduğunu anlatan Schnabel, "Bu nedenle para politikası aktarımı geçmişe kıyasla daha zayıf veya daha az doğrudan olabilir ve bu da dezenflasyon sürecini uzatabilir" dedi.

Schnabel, enflasyondaki düşüşün devam etmesinin ücret artışında bir ılımlılık gerektireceğini ancak düşük işsizliğin işçilerin pazarlık gücünü arttırdığını da sözlerine ekledi.

ECB üyelerinden faiz yorumu

 

ECB Başkanı'ndan AB liderlerine mali kurallar konusunda cağrı

 

ECB ilk faiz indirimini ne zaman yapar?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)