BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSavaş MB'nin faiz kararını değiştirir mi?----

Savaş MB'nin faiz kararını değiştirir mi?

Savaş MB'nin faiz kararını değiştirir mi?
15 Mart 2022 - 08:13 www.finansgundem.com

Rusya-Ukrayna savaşı zaten yüksek olan enflasyonun daha da yükselmesine yol açtı. Enflasyon ile mücadele kapsamında faizin yükseltilip yükseltilmeyeceği ise akıllarda soru işareti. TCMB'nin kararı bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını Perşembe günkü Para Politikası Kurulu'nun sonrasında duyuracak. Piyasa beklentisi TCMB'nin değişikliğe gitmeyerek politika faizini yüzde 14'te tutması yönünde.

Reuters'in anketine katılan ekonomistler oy birliği ile TCMB'nin faiz politikasında bir değişiklik olmayacağını öngördü. Bloomberg HT'nin yaptığı ankete göre de piyasa katılımcıları Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit tutmasını bekliyor.

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin 21 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği Faiz anketinde 11 kurumun medyan beklentisi faizin yıl sonuna kadar değiştirilmeyerek yüzde 14 seviyesinde tutulması.

Şubatta enfalasyon 54,44'e yükseldi

TÜİK verilerine göre Şubat ayında enflasyon yıllık olarak 54,44'e yükseldi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sebebiyle yükselen gıda fiyatları ve enerji maliyetlerinin, enflasyonu daha da artırması bekleniyor.

TCMB, 2021'de enflasyondaki yükselişe rağmen politika faizinde toplam 500 baz puan indirime gitmişti. Faiz politikasının enflasyona rağmen düşük tutulması yüzünden Türk Lirası dolara karşı geçen yıl yüzde 44 değer kaybetti.

Enflasyonun yüzde 70'e çıkması bekleniyor

Reuters'a göre ekonomistler TL'deki değer kaybı ve enerji fiyatlarındaki yükseliş yüzünden enflasyonun yüzde 70'e kadar çıkmasını bekliyor.

TCMB'nin faizleri düşürmeye başladığı Eylül ayında politika faizi yüzde 19 seviyesindeydi.

Rusya'dan buğday ihtiyacının yüzde 78'i karşılanıyor

Dünyanın en büyük tahıl ihracatçısı olan Rusya'dan buğday ihtiyacının yüzde 78'ini karşılayan Türkiye, gıda fiyatlarının küresel olarak yükselmesi karşısında daha da savunmasız kalabilir. Yaz ayında artması beklenen turizm gelirinin beklendiği gibi gerçekleşmemesi ise cari açığın daha da artmasına neden olabilir.

Goldman Sachs piyasa notunda TL'deki baskının devam edeceğini, buna cevabın ise döviz müdahaleleri ile gerçekleşeceğini öngördü.(BBC Türkçe)

Piyasalarda enflasyonist kaygı

Merkez bankaları faiz artırımlarını öteleyecek mi?

TL mevduat faizi 1 ayda 1,5 puan geriledi

TCMB piyasayı 47 milyar TL fonladı

Piyasalarda gözler merkez bankalarına çevrildi

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)