BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSandık kurulu için yasal düzenleme----

Sandık kurulu için yasal düzenleme

Sandık kurulu için yasal düzenleme
09 Mayıs 2019 - 10:43 www.finansgundem.com

AK Parti, seçim mevzuatında yapacağı değişikliklerle 31 Mart seçimlerine damga vuran “sandık kurulu” tartışmalarına yasal düzenleme ile nokta koyacak.

Yapılması planlanan değişikliklerle sandık kurulu listelerinin seçimlerden önce siyasi partilere verilmesi sağlanacak. Sandık kurulu başkanlarını belirleyen ilçe seçim kurulu ile il seçim kurullarının başkanlığı için “en kıdemli hâkim” kriteri de değiştirilecek. İl ve ilçe seçim kurulu başkanları birinci derece hakimler arasından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ya da üyelerinin büyük bölümünü Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun belirlediği il adalet komisyonlarınca atanacak. YSK’nın da İstanbul seçimi için oluşturulacak sandık kurullarının partilerle paylaşılabilmesine imkan tanıyacak bir genelge yayımlayabileceği de belirtildi. 

AK Parti seçim mevzuatı ve yerel yönetimlerle ilgili yasalarda kapsamlı değişiklik için çalışmalara başladı. 27. parlamento dönemi içinde hayata geçirilmesi düşünülen düzenleme kapsamında, İstanbul seçiminin iptalini getiren sandık kurullarının oluşumuyla ilişkili iki önemli değişikliğe gidilmesi bekleniyor.  

Kıdemli hâkim kriteri

Bu düzenlemelerden ilki, il ve ilçe seçim kurulu başkanlarınının belirlenmesine yönelik olacak. Yürürlükteki mevzuata göre il seçim kurulu başkanlığını il merkezinde görev yapan en kıdemli hakim, ilçe seçim kurulu başkanlığını da ilçedeki en kıdemli hakim üstleniyor. AK Parti “kıdem” kıstası nedeniyle zaman zaman seçim mevzuatını bilmeyen, seçimle ilgili hiçbir tecrübesi bulunmayan kişilerin il ve ilçe seçim kurulu başkanlığını üstlenmesinin, seçimlerin düzeni ve güvenliği açısından sakıncalı olduğunu düşünüyor. Seçim konusunda deneyimi bulunan isimlerin başkanlık görevini üstlenebilmesinin temini için de “en kıdemli hâkim” yerine, “birinci derece hâkimler” arasından YSK ya da üyeleri HSK’ca belirlenen il adalet komisyonlarınca bu isimlerin belirlenmesi formülünü hayata geçirmeyi planlıyor. (Şebnem Hoşgör/Milliyet)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)