BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSAMEKS, pozitif görüntüsünü haziranda da sürdürdü----

SAMEKS, pozitif görüntüsünü haziranda da sürdürdü

SAMEKS, pozitif görüntüsünü haziranda da sürdürdü
26 Haziran 2023 - 10:14 www.finansgundem.com

SAMEKS, ekonomik aktiviteye yönelik canlı görünümün haziranda da sürdüğüne işaret etti

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından hazırlanan Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS)'nin haziran 2023 sonuçları açıklandı.

55,6 seviyesinde gerçekleşen SAMEKS Bileşik Endeksi ekonomik aktiviteye yönelik canlı görünümün 2023 yılı Haziran ayında da sürdüğüne işaret etti ve reel sektördeki pozitif seyir yılın 2’nci çeyreğinin tamamına yayıldı

2023 yılı Haziran ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 0,4 puan ivme kaybetmiş olmasına karşın 55,6 puanla referans değer üzerindeki seyrini sürdürdü.

Açıklamada şöyle denildi:

"Bu dönemde Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi önceki aya göre 0,6 puan artış kaydederek 54,3 seviyesine yükselmiştir. Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi ise 2,4 puan hız kaybetmiş olmasına karşın 58,8 puanla artış kaydetmeye devam etmiştir.

Sanayi sektöründe yeni sipariş artışlarının sürmesinin girdi alımları ve üretim üzerindeki olumlu etkisi devam ederken, hizmet sektöründe ise girdi alımlarının güçlü seyrine rağmen iş hacminin durağan seyrettiği gözlenmektedir

Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2023 yılı Haziran ayında, bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 58,8 seviyesine gerilemiştir. Önceki aya göre 3,7 puan ivme kaybetmiş olmasına karşın 55,7 seviyesinde gerçekleşen yeni siparişlerin artış eğilimi üst üste 4’üncü ayda da sürmüştür.

Girdi alımları alt endeksi ise önceki aya göre 5,8 puan azalmış, bununla birlikte 70,2 puanlık seviyesiyle pozitif seyrine devam etmiştir. Bu gelişmelere bağlı olarak önceki aya göre 0,4 puan artış kaydeden üretim alt endeksi 58,0 puana yükselmiştir. Haziran ayında önceki aya göre 10,2 puan birden azalarak 49,7 puana gerileyen nihai mal stoku alt endeksi negatif bir görüntü sunarken, 3,5 puanlık artışla 61,0 seviyesine yükselen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise pozitif bir görüntü arz etmiştir.

Önceki aya göre 1,2 puan hız kaybetmiş olmasına karşın 54,6 puanlık seviyesiyle artışını bu dönemde de sürdüren istihdam alt endeksi, sektör genelinde emek talebinin artış kaydetmeye devam ettiğine işaret etmiştir. Böylece Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi 58,8 puanda gerçekleşmiş ve böylece sektör genelindeki pozitif görünüm Haziran ayında da devam etmiştir.

Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, 2023 yılı Haziran ayında önceki aya göre 0,6 puan artarak 54,3 seviyesine yükselmiştir.

Bu dönemde 3,1 puan artış kaydederek 67,0 puana yükselen girdi alımları, hizmet sektörü genelinde gözlenen olumlu seyrin belirleyicisi olmuştur. İş hacmi alt endeki ise önceki aya göre 0,8 puan artış kaydetmesine karşın 48,6 seviyesinde gerçekleşmiş ve durağan görüntüsünü Haziran ayında da sürdürmüştür. 12,5 puan artış kaydederek 62,4 seviyesine yükselen nihai mal stoku alt endeksi pozitif bir görüntü sunarken, önceki aya göre 4,6 puan yavaşlamasına karşın 51,0 seviyesinde gerçekleşen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi de olumlu seyrini sürdürmüştür. İstihdam alt endeksi ise 4,6 puan azalarak 48,7 seviyesine gerilemiş ve sektör genelinde emek arzının önceki aya kıyasla daraldığına işaret etmiştir. Söz konusu gelişmeler neticesinde Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi 54,3 puanlık seviyesiyle olumlu görünümünü Haziran ayında da sürdürmüştür.

YORUM: Haziran döneminde SAMEKS’in hem sanayi hem de hizmet sektörüne yönelik kaydetmiş olduğu gelişmeler, ekonomik aktivitede canlılığın sürdüğünü göstermektedir. Bu dönemde sanayi sektöründe üretimin hız kazandığı ve istihdam artışının sürdüğü gözlenirken, hizmet sektöründe ise iş hacminin daralması ve istihdamın önceki aya göre azalması dikkat çekmiştir. Böylece yılın ilk çeyreğini 51,9 puan ortalamasıyla geride bırakarak Türkiye ekonomisinde pozitif büyüme sürecinin sürdüğüne işaret eden mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, ikinci çeyrekte ivmesini artırmış ve bu döneme ilişkin 56,0 puan ortalamasıyla büyümenin hız kazandığının sinyalini vermiştir."

Hizmet üretici fiyatlarında artış sürdü

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)