BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya'yı terk etmenin bedeli: 500 milyar dolar----

Rusya'yı terk etmenin bedeli: 500 milyar dolar

Rusya'yı terk etmenin bedeli: 500 milyar dolar
25 Nisan 2023 - 13:35 www.finansgundem.com

Rusya’dan ayrılan veya faaliyetlerini kısıtlayan şirketlerin 500 milyar doları aşan mali kayba uğrayacağı açıklandı.

McKinsey’in eski Rusya bölümünün ortaklarından Yakov and Partners danışmanlık şirketi başkanı Yakov Sergienko, ülkedeki faaliyetlerini tamamen durdurduklarını ya da askıya aldıklarını açıklayan büyük şirketlerin gelir kaybının 2025 yılına kadar 500 milyar doları aşacağını söyledi.

Gazetemru'da yer alan habere göre Sergienko, aralarında Avrupalı, Amerikalı ve Japon şirketlerin de bulunduğu bir dizi yabancı şirketin 24 Şubat 2022’den sonra Rusya’daki faaliyetlerine devam etmediğini hatırlatırken, “Kayıplarını dile getirmekten çekiniyorlar ancak birçoğu Rusya’daki operasyonlarını satmaktan veya dondurmaktan ya da Rusya pazarına tedariklerini askıya almaktan kaynaklanan kayıplarını, maliyetlerini ve zararlarını bildiriyor. Bu rakamlar düşüş değil” diye konuştu.

Sergienko, Rusya’daki yabancı şirketlerin yüzde 80’inden fazlasının ülkedeki varlıklarını hala elden çıkarmadığının da altını çizdi.

Uzman, yabancı işletmelerin bugüne kadarki kayıplarından bahsederken birçoğunun henüz rapor sunmadığına da dikkat çekerek, “Ayrıca bu raporlar şeffaf olmayabilir ve metodoloji açısından farklılık gösterebilir. Şirketlerin halihazırda bildirdiklerine dayanarak, şu anda kayıplarının 80-100 milyar dolar olduğunu tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yakın zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dost olmayan ülkeleri temsil eden ve Rusya’daki varlıklarını devreden yabancı şirketlerin hükümete ödediği katkı payının iç turizme yönlendirilmesi talimatı verdi.

İlgili talimat Kremlin resmi internet sitesinde yayınlanırken, belgede yer alan açıklamada, “Dost olmayan ülkelerle ilişkili yabancı şirketlerin Rusya’daki varlıklarının devrine ilişkin işlemlerde federal bütçeye yapılan katkı payı ödemelerinin ülkenin turizm altyapısının geliştirilmesine yönlendirilmesi talimatı verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Bakanlar Kurulu’na gönderilen talimatta, uygulamanın Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından kontrol edilen hükümete bağlı Yabancı Yatırım Kontrol Alt Komisyonu üzerinden yürütülmesi istenirken, talimatın 1 Temmuz 2023 tarihine kadar tamamlanmasının gerektiği vurgulandı.

Rusya’dan ayrılmak isteyen yabancı şirketler devlete ne kadar katkı payı ödüyor?

Hükümet tarafından alınan kararla birlikte, Rusya’dan ayrılmak isteyen yabancı şirketlerin varlıklarını satması veya devretmesi ile ilgili süreçler belirli koşullara tabi tutulurken, buna göre varlıkların piyasa değerinin bağımsız bir şirket tarafından değerlendirmesi ve değerleme raporunda belirtilen varlıkların gerçek piyasa değerinin en az yüzde 50’sine denk gelecek şekilde indirimle satılması zorunluluğu bulunuyor.

Hükümetin yabancı yatırımlar komisyonu tarafından izin çıkması durumunda gerçekleşen satış işlemi miktarının en az yüzde 10’u tutarında federal bütçeye gönüllü olarak katkı payı yükümlülüğü şartı koşuluyor.

Varlıklarını bağımsız değerleme raporunda belirtilen gerçek piyasa değerinin yüzde 90’ından daha fazla bir indirimle satması durumunda ise devlete verilmesi gereken katkı payı oranı yüzde 10’a yükseliyor.

Rus hükümetinden vergi hamlesi

 

Rus milyarderler servetlerine servet kattılar

 

Rus ekonomisi için kritik uyarı

 

Rusya’dan ayrılan şirketlere vergi şoku

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)