BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya’dan ayrılan şirketlere vergi şoku----

Rusya’dan ayrılan şirketlere vergi şoku

Rusya’dan ayrılan şirketlere vergi şoku
22 Nisan 2023 - 08:34 www.finansgundem.com

Ek kâr elde eden dev Rus şirketlerden tek seferlik katkı payı almayı planlayan Rus hükümetinin, bu listeye Rusya pazarından çıkmak isteyen yabancı şirketleri de ekleyebileceği bildirildi.

Rus yetkililerin Rusya’dan ayrılan yabancı şirketleri bir defaya mahsus olmak üzere fazla karları üzerinden vergi ödemeye zorlamayı planladığını iddia eden Bloomberg, bu ek gelirlerin büyük Rus şirketlerine uygulanan talih kuşu vergisine benzer şekilde federal bütçeye aktarılacağı tahmin ediliyor.

Uzmanlara göre bu tür şirketlerden toplam tahsilat hacmi 300 milyar rubleyi bulabilir.

Yabancı şirketlerin Rusya’dan ayrılırken varlıklarını yüzde 50 indirimle satmaları gerekirken, ancak yakın gelecekte Rus pazarından ayrılma süreci daha da karmaşık hale gelecek.

Gazetemru'da yer alan habere göre, şu anda Volkswagen, UniCredit, Raiffeisen Bank International ve diğerleri de dahil olmak üzere birçok büyük firma ülkeden ayrılmak için izin bekliyor.

Ajans, girişimin karı 1 milyar rubleyi aşan işletmeleri etkileyeceğini hatırlatırken, henüz yayınlanmayan yasa tasarısının 2024 yılında yürürlüğe girmesi ve vergi oranının yüzde 10 olması beklendiğini yazdı.

Açıklamada “Yeni verginin ana yükü kömür hariç kimya, metal ve madencilik sektörlerindeki şirketlerin yanı sıra bankaların üzerinde olacak. Vergiyi ödemekle yükümlü tüm şirketler indirimle erken ödeme yapmaya karar verirse, Rusya bu yıl içinde 300 milyar ruble toplayacak ve bu miktarı bütçe açığını arttırmadan harcayabilecek” denildi.

Yabancı şirketler devlete ne kadar katkı payı ödüyor?

Hükümet tarafından alınan kararla birlikte, Rusya’dan ayrılmak isteyen yabancı şirketlerin varlıklarını satması veya devretmesi ile ilgili süreçler belirli koşullara tabi tutulurken, buna göre varlıkların piyasa değerinin bağımsız bir şirket tarafından değerlendirmesi ve değerleme raporunda belirtilen varlıkların gerçek piyasa değerinin en az yüzde 50’sine denk gelecek şekilde indirimle satılması zorunluluğu bulunuyor.

Hükümetin yabancı yatırımlar komisyonu tarafından izin çıkması durumunda gerçekleşen satış işlemi miktarının en az yüzde 10’u tutarında federal bütçeye gönüllü olarak katkı payı yükümlülüğü şartı koşuluyor.

Varlıklarını bağımsız değerleme raporunda belirtilen gerçek piyasa değerinin yüzde 90’ından daha fazla bir indirimle satması durumunda ise devlete verilmesi gereken katkı payı oranı yüzde 10’a yükseliyor.

Rusya Maliye Bakanlığı’nın G7 ülkeleri ile birlikte Avrupa Birliği’nin (AB) uyguladığı petrol ambargosu nedeniyle bütçe gelirleri düşen Rus hükümetinin yerli şirketlerden istediği “gönüllü katkı payı’ uygulamasından 470 milyar ruble gelir beklediği tahmin ediliyor.

Rusya Devlet ve Belediye İdaresi Enstitüsü (İGMU) Ekonomik Uzmanlık Merkezi tarafından yapılan çalışmada bu rakamların daha önce uygulama sayesinde 300 milyar ruble almayı bekleyen Maliye Bakanlığı’nın beklentilerinin 1,6 katı olduğu anlaşılırken, beyan edilen 300 milyar katkı payını sağlamak için vergi oranının yüzde 3,2 olarak belirlenebileceği, vergi beyannamelerine göre her şirket için ayrı ayrı hesaplama yapılacağı ve bu nedenle toplam tahsilat tutarının 470 milyara kadar çıkabileceği ifade edildi.

Aynı zamanda gönüllü katkı payı verecek şirketlerin, finans ve sigorta şirketlerinin yanı sıra doğal kaynakların çıkarılması ve ihracatı ile uğraşan işletmelerden oluştuğu vurgulanırken, Rusya’nın dev çelik üreticisi Metalloinvest’in 34,5 milyar ruble katkı payı ödeyebileceği, kamu bankası Sberbank’ın 20,4 milyar ruble, bir diğer çelik üreticisi Norilsk Nickel’in de 18,3 milyar ruble ile en yüksek katkı payı yatıracak şirketler arasında yer aldığı kaydedildi.

Rusya'da uçak biletlerine büyük zam beklentisi!

 

Rusya'dan şok iddia: Ukrayna gemilerden rüşvet istiyor

 

Rusya'dan dijital ruble adımı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)