BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya'ya uyarı: Karşılık veririz----

Rusya'ya uyarı: Karşılık veririz

Rusya'ya uyarı: Karşılık veririz
24 Kasım 2015 - 06:15 www.finansgundem.com

Dışişleri Bakanlığı, Türkmenlere karşı yapılan operasyonların sınır güvenliğimizi tehdit ettiğini belirterek Rusya'ya angajman kurallarını hatırlattı

Suriye’de Türkmen bölgesine bombardımanın ardından Rusya’ya “Sınır güvenliğimiz fiilen ihlal edilirse angajman kurallarımızı uygularız” uyarısı yapıldı. Notada “Sınırımızın sıfır noktasında operasyonlar güvenliğimizi tehdit ediyor. Sivil Türkmenleri vuruyorsunuz. Yeni göç dalgası yaratıyorsunuz” denildi.

RUSYA’YA KRİTİK NOKTALI 3 UYARI

DIŞİŞLERİ Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Suriye’de, Rusya’nın desteğini alan Esad güçlerinin Türkmen bölgesinde zaman zaman ilerlediğini, zaman zaman geri çekildiğini belirterek, “Türkmen bölgesinin tamamen düşmesi sözkonusu değil” dedi. Bakan Sinirlioğlu, Rus muhatabı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile hafta sonu temasa geçtiklerini ve Türkmenler konusundaki uyarılarını ilettiklerini de sözlerine ekledi.

RUS ELÇİ DIŞİŞLERİ’NDE

Edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov ile Rusya’nın Ankara’daki Askeri Ataşesi’ne üçlü bir uyarı yapıldı. Diplomatik kaynaklar bu uyarıları şöyle sıraladı:

1- Operasyonlarınız sınırımızın sıfır noktasında gerçekleşiyor. Sınır güvenliğimizi tehdit eden fiili bir durum ortaya çıkma ihtimali yükseliyor. Böyle bir durum yaşanırsa angajman kurallarımız geçerlidir ve tedbir almakta/uygulamakta kararlıyız.

2- Operasyon yaptığınız bölgede IŞİD veya terörist gruplar değil Türkmenler yaşıyor. Türkmen siviller zarar görüyor. Türkmenlerin can güvenliğine yönelik tehditlere kayıtsız kalmayız.

3- Operasyonlar, sivillerin göç etmesine neden oluyor. Yeni bir göç dalgası kapıda. Bölgedeki operasyonlarınız Türkiye’nin bu konuda alacağı insani önlemlere de büyük zarar verebilir.Sinirlioğlu, hafta sonu Lavrov’la temasa geçerek diplomatik notada yer alan uyarıları doğrudan da iletti. Lavrov’un yarın İstanbul’a yapacağı ziyaret sırasında da konu ele alınacak. Sinirlioğlu, 20 Kasım’ı 21 Kasım’a bağlayan gece Amerikalı mevkidaşı John Kerry ile yaptığı görüşmede de bölgedeki risklere dikkat çekti. 



HEDEF İDLİB’E KORİDOR

Askeri ve diplomatik Rus kaynaklar, operasyonların ‘terörist grupları’ hedef aldığını ve Türkmen sivillere operasyon yapılmadığını savunuyor. ABD’nin öncülük ettiği Suriye koalisyonunun değerlendirmesine göre ise Rusya ve Esad yönetimi, son operasyonlarla İdlib’e koridor açmak istiyor. Türkiye sınırına 20 kilometre uzaklıktaki Cisr Eş Şuğur’un İdlib’e açılan koridorda stratejik bir nokta olduğuna dikkat çeken Türk diplomatik kaynaklar, Esad ve Rusya’nın hedefinin ateşkes ilanı beklenen1 Ocak 2016’dan önce en geniş alana yayılmak olduğunu kaydettiler. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)