BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya'dan yerli çip hamlesi! 1 milyar dolarlık kaynak----

Rusya'dan yerli çip hamlesi! 1 milyar dolarlık kaynak

Rusya'dan yerli çip hamlesi! 1 milyar dolarlık kaynak
14 Ekim 2023 - 16:47 www.finansgundem.com

Rusya yerli çip üretmek için 1 milyar dolar kaynak ayırdı. Projenin istenildiği gibi gitmesi halinde Rusya üç yıl içinde yerli çip üretimine başlayacak.

Rusya üç yıl içinde yerli çip üretmek için gerekli ekipmanları üretmeyi planlıyor. Hükümetin projeye ayırmak istediği kaynak ise 100 milyar ruble (1 milyar dolar).

Konuyu haberleştiren Kommersant gazetesi bu kadar kısa sürede bu kadar sınırlı bir bütçeyle sıfırdan çip üretim ekipmanı üretmenin mümkün olup olmadığı sorusuna yanıt aradı.

Rusya'da Sovyetler Birliği döneminde Zelenograd'da kurulan iki tesis mikroelektronik bileşen üretimi gerçekleştiriyor. Pasaportlarda ve banka kartlarında kullanılan yerli çipler şehirdeki Mikron fabrikasında üretiliyor.

Angsterm adındaki ikinci fabrika ise genellikle savunma sanayiine yönelik üretim gerçekleştiriyor. Ancak her iki fabrikadaki ekipman da batı menşeili. Ayrıca ilk fabrika 60, ikinci fabrika 600 nanometre çip üretebiliyor. Batıda ve Uzak Doğu'da üretilen çipler bundan çok daha küçük.

Troitski Mühendislik Merkezi'nin genel direktörü Yevgeni Gorski dünyada hiçbir ülkenin çip üretimini tamamen tek başına gerçekleştirmediğine dikkat çekiyor. Gorski paranın çip üretim sürecinin belirli bölümlerine odaklanılması halinde sonuç elde edilebileceği görüşünde.

Robotehnika firmasından Stanislav Şepelev ise daha karamsar. Şepelev çip üretim ekipmanı üretmek için gereken teknoloji ve insan kaynağının kaybedildiğini dile getiriyor. Şepelev kalanların böyle bir işin altından kalkabilecek tecrübeye henüz sahip olmadığı görüşünde.

Japonya'dan çip üretimine 1.3 milyar dolarlık destek

 

Güney Kore, çip sektörünü canlandıracak

 

Çip sektörüne 'yapay zeka' dopingi

 

Tayvanlı çip üreticisi TSMC, Almanya'ya fabrika planını onayladı

 

Çip teknolojisinde sübvansiyon savaşı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)