BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya’dan Türkiye’ye ulusal para teklifi----

Rusya’dan Türkiye’ye ulusal para teklifi

Rusya’dan Türkiye’ye ulusal para teklifi
23 Mart 2021 - 12:44 www.finansgundem.com

Rus uzman, Rusya ile Türkiye arasındaki ticarette ulusal para biriminin kullanılması için şartların uygun hale geldiğini belirtti

Avrupa Birliği ve ABD’nin yaptırımlarına maruz kalan Rusya çıkış yolları arıyor. Bu noktada da önemli ticaret partneri olan Türkiye ön plana çıkıyor. Ülke notu değerlendirme ve makroekonomik analiz şirketi ACRA Grubu temsilcisi Mikhail Nikolayev uluslararası ticarette dolar kullanımında meydana gelen düşme eğiliminin, Rusya ile Türkiye arasındaki ticarette ulusal para birimlerinin kullanılmasındaki artışa uygun koşullar yarattığını ifade etti.

2016- 2019 tarihleri arasında Türkiye’nin toplam ticaret cirosu oranlarında Rusya’yla olan ticaret ciro oranlarının yüzde 5’ten yüzde 7’ye yükseldiğini hatırlatan Nikolayev, Rusya Merkez Bankası’nın enflasyonu istikrara kavuşturmak için başarılı bir politika izlediğini, aynı zamanda uluslararası ticarette ABD doları kullanımında küresel bir düşüş eğilimi olduğunu da vurguladı.
Nikolayev Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada, özellikle tarım ürünlerinin önemli paya sahip olduğu Türkiye ve Rusya’nın ticaret işlemlerinde orta ve uzun vadede ulusal para birimlerinin kullanılması için bütün koşulların oluştuğunu belirtti.

Rusya dahil diğer ülkelerin ticarette kendi ulusal para birimlerini kısa, orta ve uzun vadede kullanmak için desteklemeye başladığını ifade eden Nikolayev, şu an kısa vadede Türk lirasının yüksek volatilitesinin ülkelerin ticarette ulusal para birimlerini kullanmasına izin vermediğini ve aynı zamanda döviz risklerini ticarette sigorta maliyetlerini artırdığını vurguladı.

Nikolayev, yine de dolardan kurtulma eğiliminin ortaya çıkışıyla Türkiye ve Rusya ticaretinde ulusal para biriminin kullanımına, olumlu ticari dinamiklerinin ve iki ülke piyasalarındaki istikrarlı enflasyon oranlarının orta ve uzun vadede izin vereceğini açıkladı.

AB İLE KÖPRÜLER ATILDI

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 3 günlük Uzakdoğu temasları kapsamında ziyaret ettiği Çin’in Guilin kentinde Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile düzenlenen görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada, Rusya ve Avrupa Birliği arasında artık hiçbir ikili ilişkinin mevcut olmadığını, bu ilişkilerin Brüksel tarafından yok edildiğini söyledi.

YENİ ÖDEME SİSTEMİ

Finansgundem.com’un yaptığı derlemelere göre, Rusya Merkez Bankası’nın para transferlerini hızlandırmak amacıyla 2019 yılı başında hayata geçirdiği hızlı ödeme sistemindeki banka sayısı 190’a ulaştı. Rusya’da 195 banka faaliyet gösteriyor.
Merkez Bankası temsilcisi kredi kuruluşlarının büyük çoğunluğunun, 2020 yılı sonuna kadar sisteme girmelerini istemişti.

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM), Visa ve Mastercad gibi kart ödeme sistemlerine alternatif kurduğu Troy gibi Rusya Devlet Başkanı Putin de Batı’nın Ukrayna ambargosu sırasında Rus ulusal kart sistemi ‘Mir’i oluşturmuştu.

TÜRKİYE’DE TROY RUSYA’DA MİR

2017 yılında Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova ziyaretinde Rusya’daki ödeme sistemi Mir’in Türkiye’de de altyapısının oluşturulması önerisini gündeme getirmişti. Bunun üzerine Türkiye Troy’u, Rusya’da Mir’i alternatif bir ödeme sistemi olarak hayata geçirdi.

Mir, bizde kurulan Troy’a benziyor. Kredi kartı harcamalarının takasının ülke içinde yapıldığı ortak kart ödeme sistemi. Mastercard ya da Visa gibi uluslararası takas niteliği yok. Mir’in kuruluş nedeni de zaten bu iki uluslararası ödeme sistemini ‘baypas’ etmek.

Türkiye'nin önemini şimdi anladılar

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İyi haber.23 Mart 2021 17:58

    İnşallah. Tüm ticareti herkes kendi ulusal parasıyla yapsın.

  • Bülent Arınç23 Mart 2021 19:38

    Kendi parası ile yapsa ne olur ki senin yaptığın ihracat düşük ithalat yüksek olursa sonuç gine aynısı alacak 2008 yılında akp hükümeti tarafından spk ve BDDK tarafından şirketlerin döviz borçlanma sınırı kaldırıldı iktidarın zenginin yanında mütahitlerin yanında olmayı bırakıp vatandaşının yanında olmalı yoksa halimiz arap