BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya’dan çıkan şirketlerde dev kayıp----

Rusya’dan çıkan şirketlerde dev kayıp

Rusya’dan çıkan şirketlerde dev kayıp
18 Aralık 2023 - 08:00 www.finansgundem.com

ABD basını Rusya’dan çekildiğini açıklayan şirketlerin 103 milyar dolar zarar ettiğini bildirdi.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Rusya'ya yaptırımlar çerçevesinde ülkedeki faaliyetlerine son veren şirketlerin ne kadar zarar ettiğine ilişkin çarpıcı bir analiz yayımlandı. Amerikan gazetesi New York Times (NYT), mali raporlar üzerinde yapılan bir analizin sonuçlarına dayanarak, Rusya’dan çekildiğini açıklayan Batılı şirketlerin Ukrayna’daki askeri operasyonların başlamasından bu yana toplam 103 milyar dolar zarara uğradığını bildirdi. Gazeteye göre, “dost olmayan” ülkelerdeki işletmelerin satışından elde edilen vergilerin en az 1,25 milyar doları 2022 yılında Rus bütçesine ödendi.

NYT, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in şirketlerin ayrılışını sadık elitler ve tüm devlet için bir faydaya dönüştürmeyi başardığını iddia ediyor. Gazete, bunun özellikle Putin’in piyasadan ayrılan şirketleri Rusya’daki varlıklarını yok pahasına satmaya zorlaması ve bu varlıkların alıcılarının çevresini belirlemeye başlamasıyla gerçekleştiğini belirtiyor. 

NYT, devletin müdahale ettiği bir anlaşmaya örnek olarak Hollandalı bira şirketi Heineken’in Rusya’daki varlıklarını satma girişimlerini gösteriyor. Gazete, görüşmelere yakın kişilere dayandırdığı haberinde, Rus yetkililerin Heineken’in varlıklarının alıcısı ile anlaşmayı reddettiğini ve bu varlıkları parfüm şirketi Arnest’e devrettiğini iddia ediyor.

11 gün sonra komisyon kuruldu

NYT, Ukrayna’daki askeri operasyonun başlamasından 11 gün sonra Rusya’nın, yabancı şirketlerle Rus varlıklarının alıcıları arasındaki anlaşmalar için izin veren yabancı yatırımların kontrolü için hükümet komisyonunun bir alt komitesini kurduğunu hatırlatıyor.

Gazete, alt komitenin iç tutanaklarına dayanarak, bu yapının “dost olmayan” ülkelerden şirketlerin mülklerinin satışını içeren küçük işlemleri bile incelediğini iddia ediyor. NYT’nin haberine göre, alt komite özellikle bir toplantısında Finlandiyalı Nokian şirketine ait küçük bir dairenin 59 bin dolara satışını onayladı. (Gazetemru)

Rusya'dan çıkan yabancı banka sayısı kaç?

 

Rusya'dan çıkan bankalar 2 milyar dolar kaybetti

 

Rusya'dan çıkan sermaye 33.5 milyar $

 

Rusya'dan çıkan şirketlere Nestle, Philip Morris ve Sony de katıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)