BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya'dan buğday ihracat vergisine bir zam daha----

Rusya'dan buğday ihracat vergisine bir zam daha

Rusya'dan buğday ihracat vergisine bir zam daha
16 Ağustos 2023 - 14:20 www.finansgundem.com

Rusya'da, buğday ve meslin ihracatına ilişkin verginin ton başına 2 bin 916 rubleden 3 bin 712,8 rubleye çıkarıldığı bildirildi.

Karadeniz Tahıl Girişimi’nin uzatılması konusunda yaşanan gerilimle küresel sorun haline gelen buğdayda ihracat vergisi Rusya tarafından yükseltildi.

16 Ağustos itibariyle buğday ve meslin (buğday ve çavdar karışımı) ihracatına ilişkin verginin ton başına 2 bin 916 rubleden (30 dolar) 3 bin 712,8 (38 dolar) rubleye çıkarıldığını bildiren Rusya Tarım Bakanlığı, böylece gümrük vergisinin yüzde 27,2 oranında yükseldiğini vurguladı.

Gazetemru'da yer alan habere göre, arpa ihracatında uygulanan verginin ton başına 439,6 rubleye yükseltildiği belirtilirken, bundan önce arpada ihracat vergisi üst üste 10 hafta boyunca sıfırlanmıştı.

Mısır ihracatında ton başına vergi ise bin 759,7 rubleden, 2 bin 175,1 rubleye çıkarıldı.

Buğday için ihracatta vergi oranı, ton başına 233 dolardan hesaplanırken, vergi oranları, arpa için ton başına 172,4 dolar ve mısır için ton başına 198,3 dolar gösterge fiyatı temelinde hesaplandı.

Yeni vergi oranları 22 Ağustos’a kadar geçerliliğini koruyacak.

Tahıl ticaretinde rubleyle ödeme dönemi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tarım ürünlerinin temini için düzenlenen dış ticaret sözleşmeleri kapsamında gerçekleştirilecek ödemelere yönelik özel usulleri belirleyen kararnameyi 9 Ağustos 2023 tarihinde imzaladı.

Rus tarım ürünlerinin ihracatında, yabancı alıcıların ruble cinsinden doğalgaz ödemelerine benzer bir sistemi zorunlu kılacak kararname, resmi yasal bilgi portalında yayınlanırken, açıklama metninde, “Rus tarım ürünlerinin tedariki için dış ticaret sözleşmeleri kapsamında, yerleşik müzayedelerde yabancı alıcılarla imzalanan anlaşmalarda Z tipi özel ruble hesapları açılması ve özel para biriminin kullanılması gerekecektir” ifadelerine yer verildi.

Belgenin yayınlandıktan itibaren 30 takvim günü içerisinde kabul edilmesi beklenirken, doğalgaz ödemeleri mekanizmasına benzer uygulamaya tabi olan ürünlerin listesi ise hükümet tarafından belirlenecek.

Tahıl ticaretinde ruble cinsi ödeme zorunluluğu getiren yeni mekanizma, 1 Kasım 2023’te yürürlüğe girecek.

Geçtiğimiz yılın temmuz ayında Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, hükümetin buğday, arpa ve mısır üzerindeki ihracat vergisi hesaplamalarında ABD doları yerine Rus rublesinin kullanılacağı kararnameyi imzalamıştı.

Daha önce tahıl ihracatı üzerindeki vergileri dolar cinsinden hesaplayarak duyuran hükümetin temmuz itibariyle vergi hesaplamalarını ruble üzerinden yapacağı vurgulanan hükümet açıklamasında, yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre Rusya’dan ihraç edilen hububat, ayçiçek yağı ve küspe üzerindeki ihracat vergisi hesaplarında tek para biriminin ruble olacağı bildirildi.

Bu yılın haziran ayından bu yana, buğdayda ihracat vergisini hesaplamak için taban fiyat ton başına 15 bin rubleden 17 bin rubleye, arpa ve mısır için ise ton başına 138 bin 875 bin rubleden 15 bin 875 bin rubleye çıkarılmıştı.

Rusya'dan buğday ihracat vergisine revize

 

Rusya buğday ihracatında vergiyi yükseltiyor

 

Rusya, buğdayda ihracat vergisini yeniden düşürüyor

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)