BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRusya'dan AB'ye tehdit----

Rusya'dan AB'ye tehdit

Rusya'dan AB'ye tehdit
22 Mart 2013 - 07:19 www.finansgundem.com

G. Kıbrıs, AB ile Rusya arasında kaldı...

AB’nin 10 milyar Euro karşılığında mevduatlardan vergi alınması paketini reddeden Rumlar bir yanda Ada’ya milyarlar yatıran geleneksel müttefikleri Rusya diğer yandan da AB’nin karşılıklı tehditleri arasında kaldı.
AB Merkez Bankası, Rumlara ultimatum vererek, “Pazartesiye kadar ya çözüm bulursunuz, ya da Euro’yu keser size batırırız” tehdidinde bulundu. Rusya Başbakanı ise AB’ye, “Kıbrıs’taki bizim hesaplara dokunursanız, Euro rezervlerimizi bozarız” karşılığını verdi. Kıbrıs Rum yönetimi, AB’nin geçen hafta önerdiği banka mevduatlarından ortalama yüzde 10 oranında vergi alınmasını öngören paketi parlamentoda reddederken, bir yandan AB’yle pazarlık, diğer yandan Rusya’dan alternatif kredi alarak kurtulmayı hesap ediyordu. Ancak Lefkoşa’daki hesap Brüksel ve Moskova’da ters tepti. 2 gündür Moskova’da Rus yetkililerle pazarlık yapan Rum Maliye Bakanı Mihalis Sarris, masaya parselledikleri doğu Akdeniz’deki doğalgaz rezervlerini koydu. Ancak Ruslar, sadece doğalgazı değil, iç karışıklık nedeniyle sıkıştığı Suriye’deki Tartus deniz üssü yerine Rumlardan hem hava hem deniz üssü istedi. Görüşmeler tıkanınca Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev dün Moskova’da düzenlenen Avrupa günü konferansına katılan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barraso’nun gözlerinin içine bakarak bir dizi tehdit savurdu. Medvedev, Güney Kıbrıs için saçma sapan, ipe sapa gelmez kararları müzakere ediyorsunuz. AB, Rusyanın da içinde olduğu ilgili tüm tarafların da katıldığı geniş bir pencereden bakarak konuyu ele almalı” dedi.
Rus lider, başbakanlık web sitesinden yayınlanan açıklamasında ise, hem AB hem de Rumlara tehditler savurdu. AB’ye sert çıkan Medvedev, “Bizim Merkez Bankamızın rezervlerinin yüzde 42’si Euro’dan oluşuyor. Bu para sadece bizim için değil, dünyanın bir çok ülkesi için çok büyük bir rezerv. AB bizim çıkarlarımıza zarar verirse, rezervleri Euro’da tutmak akıllıca olmaz” dedi. Rumlara ise, “Rus sermayesine zarar verecek adımlar atarsanız güney Kıbrıs’la imzaladığımız çifte vergilendirmeyi önleyen anlaşmayı iptal ederiz” diye gözdağı verdi.
Bankalar en erken salı günü açılacak
RUM merkez bankası, bir haftadır kapalı kalan bankaları Salı gününe kadar kapalı tutacaklarını açıkladı. AB Merkez Bankası’nın Rum bankalarına Euro transferini keseceği gün Pazartesi ancak bankalar resmi tatil nedeniyle kapalı. Bu nedenle pratik olarak bankacılık kıyameti pazartesi yerine Salı gününe ertelendi.
Türkiye, Rumları kurtarabilir mi?
STANDART Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash, Kıbrıs’taki mali krizin Türkiye için “tarihi bir fırsat” olduğunu savundu. Ash, Türkiye’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yardım teklif ederek, karşılığında Ada’nın birleşmesine yönelik 2004 yılındaki Annan barış planı şartlarını içeren bir anlaşma talep edebileceğini söyledi.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)