BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya'da devalüasyon paniği----

Rusya'da devalüasyon paniği

Rusya'da devalüasyon paniği
18 Nisan 2024 - 08:22 www.finansgundem.com

Rusya'da rubleyi desteklemek için 2023 yılında uygulamaya konulan "döviz kazançlarının zorunlu satışına ilişkin başkanlık kararnamesi" 30 Nisan itibarıyla sona eriyor.

Bu önlem, rubleyi desteklemek için 2023 yılında uygulamaya konulmuştu. Şu anda Rusya Merkez Bankası, ihracatçılar için bu zorunluluğun uzatılmasının gereksiz olduğunu düşünüyor.

Bu durumda, rubleyi desteklemeye yönelik kritik bir önlemin uzatılmaması halinde Rusya'nın bir devalüasyon dalgasına maruz kalacağına dair tahminler ortaya çıkmaya başladı.

Ekonomistlerden tahmin geldi: 'dolar' için yükseliş trendi

Moskova Borsası'nda uzun bir aradan sonra dolar 94 rubleyi geçerken euro da 100 rublenin üzerine yükseldi.

Moskovskiy Komsomolets gazetesinin görüşüne başvurduğu ekonomistler doların küresel piyasalarda yükseliş trendine girdiğine dikkat çekiyor.

Dövizin yüzde 80'i rubleye çevrilmek zorunda

Ruble döviz kurunu istikrara kavuşturmak amacıyla Ekim 2023'te uygulamaya giren kararla, bireysel girişimciler ve tüzel kişiler, uluslararası işlemler yoluyla elde ettikleri dövizin en az yüzde 80'ini, Rus bankalarındaki hesaplarına yatırarak rubleye çevirmek zorunda.

Novıye İzvestiya'daki haber analizde, "Rublenin 90'larda olduğu gibi büyük bir devalüasyona uğrayarak değer kaybetmesi için Rusya'da enflasyonun en azından Arjantin'i (yılda yüzde 250) ya da Türkiye'yi (yüzde 68) yakalaması gerekiyor. Gerçekte, Rusya'da yıllık enflasyon bugün yüzde 7,7 seviyesinde kalıyor, yani kriz yılı olan 2022'den bile önemli ölçüde düşük. O tarihte de yüzde 12'ye ulaşmıştı. Uzmanlar, hem bu yılın hem de geçen yılın, Rusya'da 90'ların ortasında devletin temerrüde düştüğü dönemde yaşananlarla karşılaştırılamayacağını söylüyor" denildi.

Hükümet ve Merkez Bankası farklı görüşlerde

Gazete döviz satma mecburiyetinin kur üzerindeki etkisi konusunda hükümetle Merkez Bankası yönetiminin farklı görüşte olduğunu yazdı.

Habere göre hükümet uygulamayı etkin bulurken, Merkez Bankası kurun ticari denge ve sıkı para politikası sayesinde kontrol altında tutulabildiği görüşünü savunuyor. (Turkrus)

Fed yetkilisi: Faiz indirimi için aceleye gerek yok

 

Çin MB: Yuanda tek taraflı hareketlerin önlenmesi gerekli

 

Bowman: Enflasyon konusundaki ilerleme yavaşladı, belki de durdu

 

Wall Street, Fed'in faiz indirimlerine Mart 2025'e kadar başlaması riski görüyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)