BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlak Rusya konut kredisine erişimde ABD'yi solladı----

Rusya konut kredisine erişimde ABD'yi solladı

 Rusya konut kredisine erişimde ABD'yi solladı
11 Haziran 2023 - 18:18 www.finansgundem.com

Rusya, konut kredilerine erişimde ilk kez ABD’yi geride bıraktı


Rusya’da faaliyet gösteren gayrimenkul danışmanlık şirketi Etazhi araştırmaları, haziran ayında Rusya’daki yeni konutlar için bankaların sunduğu ipoteklerde ortalama faiz oranlarının ilk kez ABD’dekinden daha düşük hale geldiğini ortaya çıkardı.

Şirket uzmanları, ABD ipotek piyasasının her zaman düşük konut kredisi faizleriyle anıldığını kaydederken, 2019-2021 yıllarında 30 yıllık ipotek oranlarının yüzde 3’ün altına düştüğü, ancak Eylül 2022’den bu yana bu oranların yüzde 6’yı aştığı vurgulandı.

Güncel verilere göre ABD’de haziran ayı başında 30 yıllık ipoteklerin ortalama faizi yüzde 6,91’e ulaşırken, aynı dönemde Rusya’daki yeni konutlar için bankalar tarafından onaylanan konut kredilerinde ortalama faiz oranı yüzde 6,82 olarak gözlemlendi.

Bu duruma başta devlet destekli aile ipotekleri olmak üzere tercihli ipotek programlarının neden olduğuna vurgu yapan uzmanlar, ailelere sunulan ipotek oranlarının genellikle yüzde 6’nın altında olduğunun altını çizdi.

Etazhi analistleri, aradaki farkın o kadar da büyük olmasa da hem Rusya’daki konut piyasasının ve bankacılık sisteminin durumunun hem de bir bütün olarak ekonomi için çok anlamlı bir karşılaştırma olduğuna değinirken, Merkez Bankası’nın Faiz oranını bir kez daha sabit tutmasının da bu eğilimin etkisini güçlendirdiğini ekledi.

Sberbank'a rekor talep

Rusya’nun dev kamu bankası Sberbank, mayıs ayında yılın başından bu yana en yüksek konut kredisi talebi kaydettiğini bildirdi.

Basın servisi tarafından yapılan açıklamada, Mayıs 2023’te döneminde Sberbank’ın 349 milyar ruble değerinde 108 bin 200 konut kredisi verdiği belirtilirken, bu rakamların yılın başından bu yana en yüksek seviyede olduğu vurgulandı.

Sberbank’a göre mayıs ayında verilen konut kredisi hacmi, bankanın 336 milyar ruble değerinde 104 bin 200 konut kredisi verdiği nisan ayına göre yüzde 3,7 artarken, ayrıca bankanın devlet destekli tercihli ipotek programlarına olan talepte de artış kaydettiği ifade edildi.

Mesajda, “Mayıs ayında Aile İpoteği, Uzak Doğu İpoteği ve IT uzmanlarına sağlanan Bilişim İpoteği programları kapsamında 173 milyar ruble değerinde 41 bin 400 konut kredisi onaylanmış olup, bu rakamın bir önceki aya göre yüzde 11 daha yüksek olduğu anlaşılmıştır” denildi.

Mayısta çocuklu aileler için sağlanan devlet destekli Aile İpoteği programı kapsamında 78,7 milyar ruble konut kredisi sağlanırken, bu hacimlerin de bir önceki aya kıyasla yüzde 8 daha fazla olduğu tespit edildi.(Gazetemru)

Özhaseki'den deprem konutları için yeni formül

 

İngiltere'de konut fiyatları 11 yıl sonra geriledi

 

ABD'de konut fiyatları martta arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)