BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRusya dış ticarette dolar ve euro kullanımın büyük oranda azalttı----

Rusya dış ticarette dolar ve euro kullanımın büyük oranda azalttı

Rusya dış ticarette dolar ve euro kullanımın büyük oranda azalttı
01 Ocak 2024 - 08:45 www.finansgundem.com

Rusya'nın dış ticarette dolar ve euro kullanımını keskin bir şekilde azaldı. Daha önce yapılan açıklamaya göre, Moskova ve Pekin tamamen ulusal para birimleri ruble ve yuan üzerinden anlaşmalara geçmişti


Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’nin haberine göre, Rusya’nın dış ticaretinde rublenin payı yüzde 40’a yükselirken, dolar ve euro son yüzde 90’lık orana karşı yüzde 30’un altında bir paya sahip.

Daha önce yapılan açıklamaya göre, Moskova ve Pekin tamamen ulusal para birimleri ruble ve yuan üzerinden anlaşmalara geçmişti. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan Rusya karşıtı yaptırımların arka planında, euro ve doların reddedilmesi ve ulusal para birimlerinde ödemelere geçiş, dış ekonomik ödemeler yapılırken riskleri en aza indirmeye yardımcı olduğu bildiriliyor.

Ancak ulusal para birimleriyle yapılan ödemelerde bir takım nüanslar bulunduğu açıklanıyor. Örneğin, Rusya dünya ülkeleriyle ticaret yaparken Hint rupisi, Özbek somu, Kazakistan tengesi ve Ermenistan dramı alıyor. Bu nedenle Rus şirketleri, ABD ve Avrupa para birimlerinden daha az likit olan fazla para birimleri biriktiriyor. Türk lirası ve rupi de dahil olmak üzere Rusya’nın ortaklarının bazı para birimleri, döviz kurunu yüksek dalgalanması ile oldukça değişken ve bu nedenle takas edilmesi oldukça zorlaşıyor.

Buna ek olarak ajansın bildirdiğine göre, Moskova’nın rezerv fonlarının istikrarını korumak ve bunları hızla diğer para birimleriyle değiştirmek için hala dolar ve euroya ihtiyacı var.

BRICS ülkelerinin (Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) tek bir para birimi oluşturması para birimi sorununun çözümüne yardımcı olabilir, ancak bunun yakın gelecekte gerçekleşmesi pek olası olmadığı öngörülüyor.

VEB.RF üst düzey bankacı ve eski Rusya Maliye Bakanı Yardımcısı Sergey Storçak, Gazeta.Ru’ya verdiği bir röportajda ABD dolarını kullanmamak için çok az ön koşul olduğunu söyledi. Storçak’ın açıklamalarına göre, tek bir BRICS para biriminin ortaya çıkması için uygun siyasi ve ekonomik önkoşullar gerekli.

Rusya'nın GSYH'sinde negatif revize

 

Rusya'dan "varlıklara el koymaya" misilleme hazırlığı

 

Rusya'nın altın ve döviz rezervleri arttı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)