BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya'nın GSYH'sinde negatif revize----

Rusya'nın GSYH'sinde negatif revize

Rusya'nın GSYH'sinde negatif revize
30 Aralık 2023 - 16:25 www.finansgundem.com

Rusya Federal İstatistik Servisi’nin (Rosstat), 2022 yılındaki GSYH tahminini yüzde 2,1’den yüzde 1,2’ye düşürdü

Rusya Federal İstatistik Servisi’nin (Rosstat), Rusya’nın 2022 yılı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) düşüş tahminini yüzde 2,1’den yüzde 1,2’ye revize etti. Revize edilen verilere göre, nominal olarak 2022 yılı GSYH’si 155.350 trilyon ruble oldu.

Rosstat, 2022 GSYH tahminlerinin revize edilmesini federal hazine raporlarının yıllık toplamlarından elde edilen verilerle açıklıyor. Rosstat tarafından yapılan açıklamada “2021 ve 2022 için hesaplamalar yapılırken, 2021 için “girdi-çıktı” temel tablolarının bir parçası olarak mal ve hizmetlerin kaynak ve kullanım tablolarının geliştirilmesinin ön sonuçları, sektörel istatistiklerin güncellenmiş verileri ve bu yıllar için ödemeler dengesi dikkate alındı” denildi.

GSYH’nin 2021’e kıyasla 2022’de azalması, yaptırım baskısı karşısında dış ticaret dengesinde yaşanan düşüşle ilişkilendiriliyor. GSYH’nin yapısında 2021’e kıyasla 2022’de nihai tüketim harcamaları yüzde 67,8’den yüzde 64,8’e, brüt sermaye oluşumu ise yüzde 22,9’dan yüzde 22,5’e geriledi. Buna karşılık net ihracatın payı yüzde 9,3’ten yüzde 12,7’ye yükseldi. Rosstat’ın değerlendirmesine göre, GSYH yapısındaki önemli değişiklikler, ihraç edilen yakıt ve enerji emtialarının fiyatlarındaki artışla ilişkili.

Rusya Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı Makroekonomik Analiz Departmanı Müdürü Lev Denisov, Kommersant’a yaptığı açıklamada, iş dünyası ve kamu sektöründen gelen veriler raporlama döneminden sonra iki yıl boyunca Rosstat’a sunulmaya devam ettiği için önceki yıllara ait GSYH tahminlerini düzeltmenin normal bir uygulama olduğunu söyleyerek açıklamalarında “Mevcut büyüme oranları ekonominin aşırı ısındığını değil, kendine güvenen, sürdürülebilir bir gelişmeyi gösteriyor. Rosstat 2023 yılı için ilk tahmini Şubat 2024’te açıklayacak ve uygulamada görüldüğü üzere bu tahmin daha sonra yukarı doğru revize değiştirilebilecek” dedi.

Daha önce Başbakan Birinci Yardımcısı Andrey Belousov Kommersant ile ekonominin aşırı ısınmasıyla mücadele etmenin iki yolunu paylaştı ve bunların üretimi arttırmak ya da talebi kısmak olduğunu belirtti.

Rusya'dan Ukrayna'ya füze yağmuru

 

Rusya'dan "varlıklara el koymaya" misilleme hazırlığı

 

Hollanda Kara Kuvvetleri Komutanından Rusya çıkışı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)