BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya, Avrupa'dan daha hızlı büyüyecek----

Rusya, Avrupa'dan daha hızlı büyüyecek

Rusya, Avrupa'dan daha hızlı büyüyecek
03 Şubat 2023 - 18:06 www.finansgundem.com

Rusya’nın 2024 yılında Euro Bölgesi’nden daha hızlı büyümesi bekleniyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna’yı işgalinden bu yana Batı yaptırımları başta olmak üzere birçok ekonomik güçlükle boğuşan Rusya’nın uzmanlara göre bugüne kadar dayanması bile yeteri kadar şaşırtıcıyken şimdi ülkenin 2024 yılında Euro Bölgesi’nden daha fazla büyüyeceği tahmin ediliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Rusya ve Avrupa arasındaki enerji krizinden de Rusya galip çıkmış gözüküyor. Avrupa enerji için rekor sayılacak yüksek fiyatlarla Rusya dışındaki pazarlara yönelerek ekonomisini de zora sokuyor.

Rus ekonomisi şoka direniyor

La Tribune’ün haberine göre, IMF, 2022'deki durgunlukta, Vladimir Putin liderliğindeki Rusya’nın Batı yaptırımlarına rağmen 2023 yılında çok zayıf bir ekonomik büyüme yaşamasını bekliyor. 2024 yılında ise Rusya'nın Euro Bölgesi’nden daha iyi bir büyüme oranı yakalayacağı tahmin ediliyor.

Avrupa, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın işgalinden bu yana Moskova ile kopuşun yarattığı olumsuzlukların acısını çekerken Rus ekonomisi de yaşadığı şoka dirense de zayıflıyor. Yine de, yaklaşık bir yıldır uygulanan Batı yaptırımlarına rağmen Rusya ekonomisinin çökmediği görülüyor.

2024 yılı Rusya için daha verimli olacak

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 31 Ocak'ta yayınladığı rapora göre, Rus ekonomisi geçen yıl kesinlikle resesyona girdi ancak GSYİH'daki düşüş yüzde 2,2 ile nispeten mütevazı seviyede oldu. Bu oran, IMF'nin 2022 baharında yaptığı tahminlerin de çok uzağında. IMF, 2022'de Rusya GSYİH'sında yüzde 8,5'lik bir düşüş öngörmüştü.

Her şeyden önce, Rus ekonomisi daha da zayıflamamalı ve 2023'te yüzde 0,3'lük küçük bir artışla yeniden yükselmeye başlamalıdır. Bu sürede Euro Bölgesi’nde ise yüzde 0,7’lik bir büyüme bekleniyor. Rus ekonomisi için 2024 tahminleri ise gayet olumlu gözüküyor. Buna göre, IMF, Rus ekonomisinin 2024 yılında yüzde 2,3'lük bir büyüme gerçekleştirmesini bekliyor. Bu da, Rus ekonomisinin, IMF'ye göre yalnızca yüzde 1,6 oranında büyümesi beklenen Euro Bölgesi’nden daha iyi bir performans göstereceği anlamına geliyor.

Batı yaptırımları

Rusya, başta Avrupa olmak üzere Batı yaptırımlarına rağmen yaşadığı şoka direnmeyi başarıyor. Moskova, 2014 yılında Ukrayna'ya ait Kırım yarımadasını ilhak ettiğinde uygulanmaya başlayan yaptırımlar, Şubat 2022'de başlayan işgalin ardından önemli ölçüde sıkılaştırıldı ve artırıldı.

Örneğin AB, 24 Şubat'tan bu yana Rusya'ya dokuz tur yaptırım uyguladı. Önlemler arasında Rusya'nın ana petrol ihracatını vurmak, bankalarının küresel ödeme sistemi olan ‘swift’le bağlantılarını kesmek ve Putin'i kişisel olarak hedef almak yer alıyor. Brüksel ise hala onuncu tedbirler dizisi üzerinde çalışıyor. Son gelişme, tüm yaptırımların altı aylık bir süre için uzatıldığı yönünde.

Avrupa Komisyonu ise şu anda onuncu yaptırım turu önerileri üzerinde çalışıyor. Ancak Ukrayna, Rus füze endüstrisine ve nükleer enerji sektörüne karşı yaptırım çağrısında bulunurken, tüm üye ülkelerin katılım sağladığı bir anlaşma yapmak giderek zorlaşıyor. Son olarak ise AB, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta Kremlin yanlısı bir geçiş aracı olarak kullanılan Beyaz Rusya'ya da yaptırımları genişletmeyi düşünüyor.

50 yıllık emek 50 haftada yok oldu

 

Rusya petrol vergilendirmesini değiştirebilir

 

Kremlin: Rusya potansiyelini sonuna dek kullanacak

 

Sırbistan Rusya'ya yaptırım uygulamayacak

 

Rusya'nın altın ve döviz rezervleri arttı

 

Fitch: Avrupa'da gaz fiyatları ancak 2025'te normalleşecek

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.03 Şubat 2023 18:36

    RUSYA FETİH YOLUYLA TOPRAK BAKIMINDAN BÜYÜMEYE KALKINCA MİLYONLARCA İNSANI EVSİZ BAZILARINI BABASIZ,ANASIZ,ÇOCUKSUZ BIRAKTI EKONOMİSİ BÜYÜSE NE OLUR BÜYÜMESE NE OLUR