BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRifat Hisarcıklıoğlu: Şirketlerin istihdamları yüzde 49 arttı----

Rifat Hisarcıklıoğlu: Şirketlerin istihdamları yüzde 49 arttı

Rifat Hisarcıklıoğlu: Şirketlerin istihdamları yüzde 49 arttı
05 Şubat 2024 - 14:07 www.finansgundem.com

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye 100" listesindeki şirketlerin istihdamlarının 2019-2021 döneminde yüzde 49 arttığını belirterek, "Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini almasını hep birlikte çalışarak sağlayacağız." dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) işbirliğinde gerçekleştirilen "TOBB Türkiye 100 Ödül Töreni", Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılımıyla, TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, başarılı girişimcileri öne çıkaran, her olumlu işin destekçisi olan Bakan Bolat'a Türk özel sektörü adına teşekkür etti.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye 100 listesi hazırlanırken, başvuran şirketlerin 2019-2021 ciro artış hızlarının dikkate alındığını söyledi.

"Şirketlerin yüzde 71'i ihracat yapıyor"

Listedeki 100 şirketin söz konusu dönemde ortalama büyümesinin yüzde 569 olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu, çok çarpıcı bir rakam. Çünkü Türkiye'deki milli gelir artışının 8 kat üzerinde bir performans gösterdiler. Yine aynı süre içinde, çalışan başı üretimlerini, yani verimliliklerini ise ortalama yüzde 267 artırdılar. Ayrıca her biri ortalama 103 kişiye istihdam sağladı. 2019-2021 döneminde Türkiye 100 şirketlerinin istihdamı yüzde 49 arttı. Türkiye 100 şirketlerinin yüzde 71'i ihracat yapıyor. Tam 76 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyorlar. Böylesine büyük başarılar gösteren ve Türkiye 100'e girmeye hak kazanan şirketlerimizle iftihar ediyor, hepsini de yürekten kutluyorum."

Türkiye 100 şirketlerinin, dijital teknolojiyi çok iyi kullandığını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Çalışanların eğitimine ayırdığı kaynağı masraf olarak görmüyor, buna büyük önem veriyorlar. Yüksek bir çevre bilinciyle ve sürdürülebilirlik anlayışıyla çalışıyorlar." diye konuştu.

"Anadolu'nun yükselişi açık bir şekilde görülüyor"

Hisarcıklıoğlu, Türkiye 100 listesinin bölgesel dağılımına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Listede 27 farklı şehrimizden şirketler var. Anadolu'nun yükselişi, burada da açık bir şekilde görülüyor. Sektörler açısından da yine ilginç bir dağılım var. Listede bilişimden, makineye, toptan ticaretten, metal ürünlere, elektronikten, mühendisliğe kadar 35 farklı sektörden şirketler bulunuyor. Bu çeşitlilik aslında ülkemizde her sektörde fırsatlar olduğunun, doğru iş modeliyle her sektörde başarının yakalanabileceğinin en güzel ispatı."

Kalkınmanın anahtarının girişimcilik olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, daha fazla girişimciye ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye 100 ile girişimci rol modellerinin sayısının artmasını istediklerine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Buradaki her şirket, yeni girişimcilere örnek olsun istiyoruz. Bütün gençlerimizin, kadınlarımızın, bu başarı hikayelerini duymalarını istiyoruz. Duysunlar ki onlar da girişimci olmaya daha fazla heves etsinler. Türkiye 100 programına başvurmuş ancak ilk 100 arasına girememiş şirketlerimize de seslenmek istiyorum. Sizler 2019-2021 döneminde ortalama yüzde 186 büyüdünüz. Bu başarılarından dolayı bu şirketlerimizi de tebrik ediyorum. Listeye giremedim diye asla üzülmeyin, gelecek yılın programını yakın zamanda duyuracağız."

Türk iş dünyası olarak birçok zorlu süreçten geçtiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, "Kamu-özel sektör el ele vererek, tüm bu sıkıntılı dönemleri aşmayı bildik. Türkiye'nin, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini almasını ve lider ülke haline gelmesini hep birlikte çalışarak sağlayacağız. Ülkemizin gururu olan şirketlerimizin kurucularını, yöneticilerini ve çalışanlarını bir kez daha yürekten kutluyorum." dedi.

Ticaret Bakanı Bolat: "TOBB Türkiye 100" ödülleri iş dünyasına yeni kapılar açacak bir kilometre taşıdır

Bakan Bolat, törende yaptığı konuşmada, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin sarstığı 11 ilde hayatını kaybeden 53 bin 573 vatandaşa Allah'tan rahmet diledi, 4 aydır Gazze'de sivilleri hedef alan katliamı gerçekleştiren İsrail saldırılarını da kınadı.

"Ülkemiz ticaretinin gelişimi için çalışan iş insanların çabasını takdir ediyoruz"

Bolat, TOBB'un, 2011 yılından bu yana, sektörlerinde yenilikçi adımlar atan ve büyüme hızlarıyla öne çıkan firmaların başarılarını kutladığı belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Ticaret Bakanlığı olarak iş dünyasının en büyük çatı kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile her konuda istişarelerimizi yapıyoruz. En hızlı büyüyen 100 firma ödülleri, firmalarımız için sadece takdir belgesi değil, aynı zamanda sizlere (iş dünyasına) rehberlik edecek, yeni kapılar açacak bir kilometre taşıdır. Bu ödül sizleri daha büyük hedeflere, daha geniş ufuklara taşıyacaktır. Sektörlerinizdeki liderliğinizi pekiştirecek, ulusal ve uluslararası arenada daha fazla tanınırlık kazanmanıza yardımcı olacaktır. İş ağlarınızı genişletmenize, yeni pazarlara adım atmanıza imkan sağlayacaktır."

Söz konusu şirketlerin, Türkiye'nin girişimci ruhunu ve ekonomik dinamizmini temsil ettiğini anlatan Bolat, "Üretim, istihdam, inovasyon ve ihracat kavramlarını dost edinen, ülkemiz ticaretinin gelişimi için çalışarak daha iyiyi hedefleyen değerli iş insanlarının çabasını ve enerjisini takdir ediyoruz." dedi.

Törende ödüllendirilen 100 şirketin 27'sinin farklı illerden geldiğini bildiren Bolat, "En çok temsil edilen şehirler, 23 şirketle İstanbul, 19 şirketle Ankara, 9 şirketle Adana, 8 şirketle İzmir, 5 şirketle Eskişehir. Sektör dağılımına baktığımızda ise toptan ve dış ticarette 10, bilgi teknolojilerinde 9 şirket, mimarlık ve mühendislik, tekstil ürünleri imalatı ve makine ile ekipman imalatı gibi gruplar önde geliyor." diye konuştu.

Bolat, "Türkiye Yüzyılı" hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir ihracat artışını devam ettirmeyi, dengeli dış ticaret ile döviz rezervlerini artırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

"Bakanlık bütçesinin yüzde 60'ı ihracat desteklerine ayrılıyor"

Milli gelirde 4 kattan fazla artış sağlandığının altını çizen Bolat, hedefin 1 trilyon 100 milyar dolar milli gelire ulaşmak olduğunu belirtti.

Bolat, mal ihracatında 256 milyar dolara, hizmet ihracatında 100 milyar dolara ulaşıldığını hatırlatarak, "Bu rakamlar Türkiye ekonomisinin ne kadar büyüdüğünü, dışa açıldığını, milli gelirinin ve refahının yükseldiğini gösteriyor. Dolayısıyla siz iş insanlarına yeni fırsat pencereleri, yeni imkanlar sunuyor." diye konuştu.

Türkiye'de 1980'li yıllardan itibaren şirket, ihracatçı firma ve ihracat rakamlarında yaşanan artışa dikkati çeken Bolat, ticaret siciline kayıtlı şirket ve ticari işletme sayısının 2 milyon 400 bin, esnaf sayısının da 2 milyon 200 bin olduğunu, 4,5 milyon kişinin imalat, sanayi, tarım ve ticaretle uğraştığını vurguladı.

Bolat, 21 yılda Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım miktarının 264 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Türkiye'deki yabancı firma sayısının 2002'de 5 bin olduğunu anlatan Bolat, bu sayının bugün 80 bin 500'e yükseldiğini, söz konusu firmaların ülkeye değer kattıklarını söyledi.

Bolat, KOBİ'lerin önemli ilerleme sağladıklarına işaret ederek, "Anadolu'muzun öz sermayeyle gelişmeye çalışan KOBİ'leri, ihracata dayalı büyüme sayesinde yeni pazarlar elde ettiler, tekelci yapılara karşı güçlendiler." dedi.

Bakanlık olarak ihracatçıların dışa açılması için büyük destekler sunduklarını dile getiren Bolat, şunları kaydetti:

"Hem mal ihracatı hem de ithalatında 100'e yakın destek kalemimiz var. Bunlar arasında tasarım, markalaşma, üretimde rekabetçilik, gelişim, küresel tedarik zinciri yetkinlik destekleri, Türkiye'deki uluslararası fuarlara katılma, pazara giriş, yurt dışında mağaza, depo açma gibi birçok kalemde desteklerimiz var. Ticaret Bakanlığı bütçesinin yüzde 60'ı ihracat desteklerine ödeniyor. Hizmetler ihracatında yönetim danışmanlığı, gayrimenkul, yayıncılık, lojistik, kara, deniz, demir, hava yolu taşımacılığı gibi sektörlerde sunduğumuz önemli destek kalemleri var."

Hisarcıklıoğlu: Çağı yakalayan, icat çıkaranlar dünyanın yeni zenginleri

 

Hisarcıklıoğlu, Dünya Odalar Federasyonu başkanlığına seçildi

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan kamuda tasarruf çağrısı

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Finansmana erişimde büyük zorluk yaşıyoruz

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • T.turan05 Şubat 2024 15:18

    Dövize baskı piyasalara müdahele mevduat faizlerini enflansyon altında tuttuğun gercek degerine yükseltip arttırmadıgın müddetçe piyasaların ülke ekonomisinin normale dönmesi mümkün değil

  • Cahill05 Şubat 2024 14:32

    Emekli sürünüyor yalan söylüyor