BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaResesyon olasılığı azalıyor mu?----

Resesyon olasılığı azalıyor mu?

Resesyon olasılığı azalıyor mu?
20 Temmuz 2022 - 15:38 www.finansgundem.com

Ekonomi gerçekten de resesyon sinyalleri mi veriyor yoksa karşı karşıya olduğumuz şey sadece birkaç ters rüzgar mı? Resesyonun gerçeklikten uzak bir öngörü olma ihtimali giderek artıyor olabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalarda yaşanan çöküşün ardından FED’in rekor faiz artışlarıyla yavaşlayan ekonomi, resesyon söylentilerini de beraberinde getirdi. FED her ne kadar yumuşak bir inişten söz etse de resesyon olasılığını da göz ardı etmediğini belirtiyor.

Fortune’dan Chloe Taylor’ın haberine göre, bankalar, yöneticiler ve tüketiciler ufukta beliren resesyondan oldukça emin gözüküyor. Herkesin adeta alarm durumuna geçtiği bu koşullar altında ekonomik karamsarlık da ivme kazanmış görünüyor. Peki rakamlar resesyon ihtimalini ne kadar doğruluyor? Veriler, resesyon ihtimalinin devre dışı kaldığı bir senaryoyu çağrıştırıyor olabilir mi?

Ters rüzgarlar resesyon anlamına gelmiyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD merkezli yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi Jefferies Group Baş Ekonomisti Aneta Markowska, ekonominin birkaç ters rüzgarla karşı karşıya olduğunu kabul etse de, bir resesyon ihtimalinin hiç de sanıldığı kadar yakın olmadığını savunuyor. Markowska, hanehalkı ve işletmelerin hala çok fazla birikmişi olduğunu ve bu birikmişlerin kısa vadede talep fiyatlarını ve oranlarını esnek olmayan hale getirdiğini söylüyor. FED’in faiz artışlarının konut piyasasındaki talebi çok hızlı şekilde soğuttuğunun altını çizen Markowska, tüketim ve iş gücü talebini azaltmanın ise daha fazla zaman alacağını belirtiyor.

Ayrıca, işsizlik oranını ABD ekonomisinde resesyon ihtimali olmadığının bir göstergesi kabul eden Markowska, hala milyonlarca iş fırsatı olduğunu ve marj baskılarının henüz ‘tam anlamıyla olgunlaşmış bir işten çıkarma döngüsü’ başlatmak için yeterince yoğun olmadığını söylüyor. ABD iş gücü piyasasının gücünün altını çizen Markowska, ulusal bazda işsizlik oranlarının yüzde 3,2’ye kadar düşeceğini tahmin ediyor.

ABD’de işsizlik oranı Haziran ayında yüzde 3,6 oranında sabit kaldı. 2007 yılının sonundan 2009 yılına kadar süren Büyük Resesyon’da işsizlik, yüzde 10’un üzerine çıkarak zirve yapmıştı.

Bir ülkenin GSYİH’nda yaşanan art arda iki çeyreklik negatif büyüme, resesyona girildiğinin işareti kabul ediliyor. Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu ise resesyonu, tüm ekonomiye yayılan ve ekonomik faaliyette birkaç aydan fazla süren önemli düşüş olarak tanımlıyor.

Resesyon gerçek dünyada değil, insanların hayal gücünde

Bir ülkenin GSYİH’nda yaşanan art arda iki çeyreklik negatif büyüme, resesyona girildiğinin işareti kabul ediliyor. Bununla birlikte resesyonu, tüm ekonomiye yayılan ve ekonomik faaliyette birkaç aydan fazla süren önemli düşüş olarak tanımlayan Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu, kişi başına düşen gerçek gelir de dahil olmak üzere tarım dışı istihdam ve endüstriyel üretim gibi çeşitli ekonomik faaliyet alanlarını potansiyel resesyon göstergeleri olarak değerlendiriyor.

Bu verilerden yola çıkan Markowska, hanehalkı geliri ve istihdam oranlarının hala iyi durumda görünmesinin, 2022 yılında yaşanması beklenen resesyonun ‘sahte’ olduğunun da bir göstergesi olduğunu düşünüyor. Markowska’ya göre resesyon gerçek dünyada değil, insanların hayal gücünde vücut buluyor.

Gerileme kaçınılmaz

Jefferies'ten Markowska, 2022 yılında bir resesyondan söz etmenin mümkün olmadığını söylese de, ABD’de ekonomik bir gerilemenin kaçınılmaz olarak yaşanacağını kabul ediyor. ABD GSYİH’nın 2022 ve 2023 yıllarında sırasıyla yüzde 2,2 ve yüzde 0 olarak gerçekleşmesini beklediğini belirten Markowska, resesyonun 2023 yılının ikinci yarısında başlayıp beş çeyrek boyunca devam edeceğini tahmin ediyor.

Resesyon 2023 yılının ikinci yarısında başlayacak ve beş çeyrek boyunca sürecek.

Markowska’ya göre ekonomik riskler giderek artıyor ve FED’in 2023 yılı Mart ayına kadar gösterge Faiz oranını yüzde 4,25’lere çıkararak bu sıkılaştırma döngüsünü önden yüklenmesi en muhtemel senaryo olarak öne çıkıyor. Markowska, faiz oranlarının bu seviyeleri görmesinin ekonomik büyümeden aşağı yönlü ivmeyi hızlandırabileceğini söylüyor.

FED, Haziran ayında 1994 yılından bu yana gerçekleştirdiği en büyük faiz artırımına gitti. FED yetkilileri çekirdek faiz oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 3,25 ila yüzde 3,5 arasında olmasını bekliyor.

Küresel borsalarda ‘resesyon’ rallisi

 

UBS’ten resesyon için 4 senaryo

 

Deutsche Bank'tan Almanya'da resesyon uyarısı

 

Bank of America da resesyon diyor

 

Piyasalarda resesyon endişesi arttı

 

Resesyonun kanıtı 8 gösterge

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)