BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiReel kesimin güveni arttı----

Reel kesimin güveni arttı

Reel kesimin güveni arttı
22 Mart 2013 - 15:05 www.finansgundem.com

Reel Kesim Güven Endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre 4.6 puan artarak 112.1 seviyesinde gerçekleşti

Reel Kesim Güven Endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre 4.6 puan artarak 112.1 seviyesinde gerçekleşti. Mart itibarıyla reel kesimin güveni geçen yılın aynı ayına göre 0.8 puan azaldı. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 0.9 puan artarak 108.7 seviyesine ulaştı.
Merkez Bankası, Mart ayına ilişkin Reel Kesim Güven Endeksi ve İktisadi Yönelim Anketi verilerini açıkladı.
2013 yılı Mart ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 572 işyerine anket formu gönderen Merkez Bankası, 2 bin 43 katılımcıdan yanıt aldı. Yanıtlama oranı yüzde 79.4 oldu.
İktisadi Yönelim Anketi’ne göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde bir önceki ay artış bildirenler lehine olan seyrin azalış bildirenler lehine döndüğü görüldü. İhracat sipariş miktarlarında azalış bildirenler lehine olan seyrin artış bildirenler lehine döndüğü, iç piyasa sipariş miktarlarındaki azalış bildirenler lehine olan seyrin ise zayıflayarak sürdüğü görüldü.
Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin zayıflayarak devam ettiği, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise bir önceki ay seviyesinde sürdüğü gözlendi.
TOPLAM İSTİHDAM ARTIŞ BEKLENTİLERİ YÜKSELİŞ SEYRİNİ SÜRDÜRDÜ
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat ve iç piyasa sipariş miktarları, toplam istihdam ve gelecek 12 aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcaması beklentilerindeki artış yönlü seyrin güçlenerek devam ettiği gözlendi.
Ortalama birim maliyetlerde son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin ve gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin zayıflayarak sürdüğü görüldü. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de zayıflayarak devam ettiği gözlendi. Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi geçen aya kıyasla 0.2 puan azalarak yüzde 6.7 oldu.
İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı artarak yüzde 15, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı azalarak yüzde 7.4 olurken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı artarak yüzde 77.6 oldu.
REEL KESİMİN GÜVENİ 4.6 PUAN ARTTI
2013 yılı Mart ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 4.6 puan artarak 112.1 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası Reel Kesim Güven Endeksi’ni (MBRKGE) oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam, sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, mevcut mamul mal stok miktarına ilişkin değerlendirmelerin ise endeksi değiştirecek etkisi olmadı.
Buna göre son üç aydaki toplam sipariş miktarı bir önceki aya göre 4.5 puan artışla 116.7 düzeyine yükselirken, sabit sermaye yatırım harcaması 1.1 puan artışla 111 düzeyinde gerçekleşti. Mevcut toplam sipariş miktarı 5.5 puan artışla 89.4’e yükselirken, mevcut mamul mal stok miktarı bir önceki aya göre değişmeyerek 96.4 oldu. Gelecek üç aydaki üretim hacmi Mart’ta bir önceki aya göre 11.8 puan artışla 139.2’ye, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı 6.7 puan artışla 134.9’a, gelecek üç aydaki toplam istihdam 2 puan artışla 116.7’ye yükseldi. Genel gidişat ise söz konusu dönemde 4.7 puan artışla yüzde 107.6 oldu.
MEVSİMSELLİKTEN ARINDIRILMIŞ REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ ARTTI
Mart ayında mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 0.9 puan artarak 108.7 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi Mart’ta mevcut toplam sipariş miktarında 108.7, mevcut mamul mal stok miktarında 96.4, gelecek 3 aydaki üretim hacminde 121.3, gelecek 3 aydaki toplam istihdamda 115, son 3 aydaki toplam sipariş miktarında 110.7, gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarı 122.5, sabit sermaye yatırım harcaması 110.5 ve genel gidişat ise 104 olarak gerçekleşti.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)