BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRajoy istifa mı ediyor?----

Rajoy istifa mı ediyor?

Rajoy istifa mı ediyor?
15 Temmuz 2013 - 06:54 www.finansgundem.com

İspanya'da son ayların birinci gündem maddesini oluşturan ''Barcenas olayı'', Başbakan Mariano Rajoy'a kadar ulaştı

Kasım 2011'de yapılan genel seçimler sonrasında tek başına iktidara gelen Halk Partisi'nin (PP) uzun süre mali işler sorumlusu olan ve hakkında açılan yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturmalardan sonra 2011 yılında bu görevinden istifa eden Luis Barcenas, İsviçre bankalarında ortaya çıkan milyonlarca avroluk banka hesaplarının ardından kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle 27 Haziran'da tutuklanarak cezaevine konulmuştu.
Geçen ocak ayından bu yana İspanyol basınında hakkında birçok iddia çıkan 55 yaşındaki Barcenas, 1991-2008 yılları arasında bazı işadamlarına ve PP üyelerine usulsüz ödemeler yapmakla suçlanmıştı. İddialarda özellikle Barcenas'ın PP mali işler sorumlusu olduğu dönemde ayrı bir muhasebe hesabı tuttuğu ve burada partililere dışarıdan yapılan ödemelerin, karşılanan özel harcamaların ve işadamlarından partiye yapılan bağışların yer aldığı öne sürülmüştü.
Konuyu yakından izleyen gazetelerden El Mundo, Barcenas ile Başbakan Rajoy arasında cep telefonundan atılan mesajları yayınladı. Başbakan Rajoy'un Barcenas'a gönderdiği mesajlarda, basında yeralan özellikle ayrı muhasebe hesabı tuttuğu ve bazı parti üyelerine zarflarla dışarıdan ödeme yapıldığı iddialarını yalanlamasını istediği görüldü. Başbakan'ın mesajlarında ''Luis hiç kolay değil ama yapabileceğimizi yapacağız. Rahat ol'' şeklinde ifadeler yer alırken, Başbakan Rajoy'un en son 2013 Ocak ayında Barcenas'a cep telefonu mesajı gönderdiği ortaya çıktı.
Başbakanlıktan açıklama
Gazetenin iddiası ülke gündemine yerleşirken, başbakanlıktan da resmi açıklama yapılma gereği duyuldu. Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, mesajların ''Barcenas'ın, Başbakan Rajoy'dan talep ettiği hiçbir şeyi elde edemediğinin bir göstergesi'' olduğu savunuldu. Basında yayınlanan mesajların ayrıca, ''Barcenas'ın adalet ile olan sorunlarından dolayı dikkati başka yöne çekme çabalarını açıkça ortaya koyduğu'' ifade edilirken, Barcenas'a yönelik hükümet tarafından hiçbir koruma yapılmadığı, bu kişinin cezaevine konulmasının da bunun bir kanıtı olduğu ifade edildi.
Muhalefet istifa ve erken seçim istedi
Öte yandan Başbakan Rajoy'un Barcenas'a psikolojik destek verdiği mesajların basına yansımasından dolayı ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) yönetim kurulu acil toplandı. PSOE lideri Alfredo Perez Rubalcaba, partisinin yönetim kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında ''Başbakan Rajoy'un hemen istifasını'' istedi.
''İspanya, bir gözü cezaevinde diğer gözü basında olan bir Başbakan'a sahip olamaz'' diyen Rubalcaba, Başbakan Rajoy'u ''yalan söylemek ve hiçbir inandırıcılığı olmamakla'' suçladı. ''Rajoy, hemen yarın ülkeyi erken seçime götürme kararı almalı ve daha sonra istifa etmeli'' diyen ana muhalefet lideri, basında yer alan mesajların Barcenas ile Başbakan Rajoy arasında ''gizli bir anlaşma olduğunu gösterdiğini'' iddia etti.
PSOE dışında İspanyol meclisindeki diğer muhalefet partileri de Başbakan Rajoy'un istifa etmesini ve erken seçime gidilmesi gerektiğini savunan açıklamalar yaptı.
Bu arada iktidardaki Halk Partisi'nin seçim komitesi sekreter yardımcısı Carlos Floriano da ''PP, özel veya kamudan gelen hiçbir şantaja boyun eğmeyecek'' açıklamasında bulundu. Floriano, ''Barcenas'ın yaptıkları bizi sıfır endişelendiriyor'' ifadesini kullandı.
İspanya Başbakanı Rajoy, bu zamana kadar basın tarafından kendisine yöneltilen Barcenas olayı ile ilgili tüm soruları, konunun yargıda olduğu gerekçesiyle cevapsız bırakmıştı. Muhalefetteki PSOE ve Birleşik Sol (IU) partilerinin geçtiğimiz hafta sundukları, Barcenas olayı ile ilgili Rajoy'un mecliste açıklama yapmasını isteyen önergesi ise iktidardaki PP'nin oyuyla reddedilmişti.
Başbakan Rajoy'un, pazartesi günkü programı gereği İspanya-Polonya hükümetlerarası zirveden sonra Polonya Başbakanı Donald Tusk ile birlikte basın toplantısı düzenlemesi gerekiyor. İspanyol basını şimdiden Barcenas olayı ile ilgili soruların basın toplantısının ana gündemini oluşturacağını belirtiyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)