BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPOSCO'dan ikinci dev yatırım----

POSCO'dan ikinci dev yatırım

POSCO'dan ikinci dev yatırım
17 Aralık 2010 - 14:16 www.finansgundem.com

POSCO, bir buçuk ay gibi kısa bir sürede Türkiye’de ikinci dev yatırımını gerçekleştirme kararı aldı

Geçtiğimiz Ekim ayında Bursa’da üretime geçen Güney Koreli küresel demir-çelik devi POSCO, bir buçuk ay gibi kısa bir sürede Türkiye’de ikinci dev yatırımını gerçekleştirme kararı aldı. POSCO, 350 milyon ABD doları tutarında bir yatırımla bu kez Kocaeli’nde paslanmaz çelik tesisi kuruyor.

İstanbul, 17 Aralık 2010 - Dünyanın üçüncü büyük çelik üreticisi konumundaki Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO) ile T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) bugün gerçekleştirdikleri ortak yazılı açıklamada, dünya devinin Bursa’da üretime geçmesinin hemen ardından Türkiye’de yeni bir yatırım kararı aldığını açıkladı.

350 milyon ABD doları değerinde “greenfield” tabir edilen sıfırdan yatırımla Kocaeli’nde hizmete alınacak paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesisi, ilk etapta doğrudan ve dolaylı olarak 1.000 kişiye istihdam olanağı sağlayacak. 2011 yılının ilk yarısında temeli atılacak tesiste yıllık 200.000 mt’luk üretim gerçekleşecek.

Başbakanlık Yatırım Ajansı’ndan yakın takip ve nokta atışı

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Dr. Hüseyin Aslan, Türkiye’nin 2000 yılında 90.000 mt olan ve 2009 yılında 210.000 mt’a ulaşan paslanmaz çelik ihtiyacından yola çıkarak POSCO’yu yakın takibe aldıklarını ifade etti. Dr. Aslan sözlerine şöyle devam etti: “Ajans’ımızın öncelikli hedefleri arasında yer alan “katma değer” ve “istihdam” yaratacak böylesi değerli bir yatırımı ülkemize kazandırmanın gururu içerisindeyiz. Bu yatırım sayesinde, ülke ihtiyacını ithalat yoluyla karşıladığımız paslanmaz çelik yakın gelecekte ülkemizde ilk kez üretilecek. Türkiye söz konusu POSCO yatırımı ile birlikte bir üs haline gelip, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve BDT ülkelerine son derece stratejik bir sektörde de hitap etmiş olacak.”

POSCO’nun Türkiye’de gerçekleştireceği bu yatırımı, küresel büyüme çabalarında bir kilometre taşı ve büyük bir sıçrama olarak gördüğünü vurgulayan Dr. Aslan, 27 Ekim 2010 tarihinde Bursa’da üretime geçen çelik işleme fabrikasının hemen ardından alınan bu dev yatırım kararının, Ajans’ın beklentileri dâhilinde olduğuna değindi. Dr. Hüseyin Aslan, “Dünyaca tanınan böylesi bir kuruluşun yatırım için Türkiye’yi seçmesi, küresel yatırımcılar nezdinde ülkemizde var olan fırsatlara bir kez daha dikkat çekecektir. Nispeten küçük adımlarla başlayan yatırımlar, orta vadede devasa boyutlara ulaşabilmektedir. POSCO’nun İzmit, Kocaeli için aldığı bu yatırım kararı, buna en yakın örneklerden biridir.” şeklinde konuştu.


G-20 toplantıları sırasında Başbakan Erdoğan’ın POSCO üst yönetimi ile temasları kararın hızlanmasında etkili oldu

Ülkemizdeki makro göstergeler ve nitelikli iş gücünün yatırım için Türkiye’nin seçilmesinde önemli bir rol oynadığını belirten Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Dr. Hüseyin Aslan, “Ajans olarak 2008 yılında Kore seminerimiz sırasında attığımız tohumların karşılığını bugün görüyoruz. Geçtiğimiz Ekim ayında Bursa tesisinin açılışının hemen ardından gelen karar sürecinin bu derece hızlanmasında Sayın Başbakanımızın Kasım ayında Güney Kore’de


gerçekleşen G-20 toplantıları sırasında Ajans’ımız tarafından düzenlenen bir toplantıda POSCO CEO’su Chung Joon-yang ile görüşmeleri oldukça etkili olmuştur. Sayın Başbakanımıza ve tüm süreçte Ajans’ımızdan desteklerini esirgemeyen Sayın Bakanlarımıza teşekkürü bir borç bilirim.” dedi.

Dünyanın dördüncü büyük ve lider çelik üreticisi olan POSCO’nun 36 üretim tesisinde 17.000 kişi istihdam ediliyor. Şirketin yıllık üretim kapasitesi 32.3 milyon mt 2010; varlıklarının satış geliri ise 27,9 milyar ABD doları. Aralarında Hindistan, Brezilya, ABD, Meksika, Kanada, Japonya, Avustralya ve Güney Afrika’nın da bulunduğu toplam 20 ülkede 36 tesisi bulunan POSCO, Forbes Global listesinde 137. sırada yer alıyor.

POSCO CEO’su Chung Joon-yang ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Türkiye’de aldığımız yatırım kararı, POSCO’nun yüz yıllık tarihinde büyük önem taşıyor” dedi. Projenin gerek Türkiye gerekse POSCO açısından son derece verimli olacağına inandıklarını belirten Chung Joon-yang, Türkiye ve Güney Kore arasında var olan geçmişe dikkat çekerek, “Türkiye yatırımımız, bölge açılımı açısından da önemli bir itici güç olacaktır. Bu projenin hayata geçirilmesi için bizlere her etapta son derece önemli katkılarda bulunan Başbakanlık Yatırım Ajansı’na ve bizzat görüşme fırsatı bulduğum Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a desteklerinden dolayı teşekkür etmek isterim.” dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)