BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalardaki fırtına dindi mi?----

Piyasalardaki fırtına dindi mi?

Piyasalardaki fırtına dindi mi?
09 Ağustos 2020 - 13:08 www.finansgundem.com

Türkiye'de piyasalar çok hareketli bir haftayı geride bıraktı. Altın, dolar ve euro tarihi zirvelerini yeniledi. Dövizdeki yangını durdurmak için harekete geçen Merkez Bankası örtülü faiz artışına gitti. Gözler yeni haftaya çevrildi

Geride kalan haftada piyasalarda deyim yerindeyse göz gözü görmedi. Altın, dolar, euro yükselirken borsada da düşüş yaşandı.

DOLAR

Küresel piyasalarda değer kaybeden dolar Türkiye’de ise sert yükseldi. 3 Ağustos Pazartesi Kurban Bayramı’nın son günü olduğu için piyasalar kapalıydı. Piyasaların açıldığı ilk gün olan salı gününü 6.89 seviyesinde tamamlayan dolar/TL daha sonra sert yükselişe geçti.

Çarşamba ve perşembe günleri yükselişini sürdüren kur, cuma günü 7.37’yi görerek tarihi zirvesine ulaştı. Daha sonra Merkez Bankası’nın örtülü faiz artışına gitmesi ile bu seviyeden geri çekilen dolar, cuma günü en düşük 7.12 seviyesini gördü ancak burada tutunamadı ve haftayı 7.29 bandında tamamladı. Kur pazartesiden cumaya yüzde 5.8 yükseldi.

EURO

Geride kalan haftada euro/TL de dolar kuru gibi bir seyir izledi. Bayram nedeniyle haftanın ilk işlem günü olan salı gününü 8.15 seviyesinde kapatan kur cuma günü haftayı 8.58 TL seviyesinde tamamladı. Euro haftanın son işlem gününde 8.72 seviyesine kadar yükseldi. Euro/TL bu süreci yüzde 5.2 yükselişle kapattı.

ALTIN

Korona salgınında ikinci dalga endişeleri ile yükselişe geçen altın fiyatları haftanın en çok konuşulan konusu oldu. Dış piyasada ons altında, iç piyasada dolarda yaşanan yükselişten destek bulan altın fiyatları hemen hemen her gün rekor kırdı. Pazartesi günü 441 TL olan gram altın cuma günü 488 TL’ye kadar yükseldikten sonra ons fiyatında yaşanan gevşeme ile birlikte 475 TL seviyesine kadar yükseldi.

BORSA
 
Altın, euro ve doların aksine borsada ise düşüş vardı. Londra TL swap faizlerinin yüzde 1,000’li seviyelerin üzerine çıkması sonrası likidite sıkışıklığı yaşanırken, piyasada bulamadığı likiditeyi Türk varlıklarını elden çıkararak aşmak isteyen yabancıların satışıyla BIST-100 endeksi sert düştü.

Salı gününü 1.087 puan seviyesinde tamamlayan BIST-100 endeksi cuma günü ise haftayı 1.026 puan seviyesinde kapattı.

MERKEZ’DEN ÖRTÜLÜ FAİZ ADIMI

TL’de yaşanan değer kaybı sonrası, Merkez Bankası (TCMB) politika faizini artırmak yerine örtülü faiz artışı anlamına gelebilecek adımlar attı.

Piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitleri yarıya düşürüldü ve haftalık repo ihalesi açılmayarak Faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 9,75’lik faiz oranının kullanılacağı sinyali verildi.

Eski TCMB Başkan Yardımcısı Fatih Özatay, “Bunun adı faiz artırmaktır. Ortalama fonlama faizini ne kadar yukarı çekerse o kadar faiz artırmış olur” dedi.

TCMB’nin asıl politika faizini yüzde 8,25’ten yüzde 11’lere çekmesi gerektiğini belirten Özatay, “Faizi önemli ölçüde artırarak kur hareketini durdurmak mümkün ama sorunun temelini çözmüyor.

Sadece panik havasını durdurur” ifadelerini kullandı. Faizlerin yukarı çekilmesi bankaların vereceği kredi faizlerinin de yükseleceği anlamına geliyor.

Yatırımın altın kuralı

İşte haftanın kazandıran yatırım araçları

Merkez Bankası örtülü faiz artırımına gitti

Merkez Bankası likidite limitlerini düşürdü

Bankalar mevduat faizlerini artırdı

Bankalara 'işbirliği' yapalım mesajı

JPMorgan: Dolar daha da düşebilir

Dolarda iki günde yüzde 5'lik hareket

Dolar ve eurodaki sert yükseliş vatandaşı nasıl etkileyecek?

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)