BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalarda bayram yeni başlıyor----

Piyasalarda bayram yeni başlıyor

Piyasalarda bayram yeni başlıyor
21 Ekim 2013 - 14:37 www.finansgundem.com

Vatan yazarı Ağaoğlu bugünkü köşesinde piyasalardaki gelişmeleri ve beklentilerini kaleme aldı...

Vatan gazetesi ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde piyasalarda yaşanan olumlu havayı kaleme aldı. 9 günlük bayram tatilinin bitmesiyle borsa yüzde 2.53'lük yükselişle güne başladı. Ağaoğlu'na göre asıl bayram bundan sonra... Piyasalarda neler bekleniyor?

İşte Ağaoğlu'nun yazısı;
ABD’de bütçe ve borç tavanı krizlerinin çözülmesiyle haftaya coşkulu bir başlangıç yapabiliriz. Çünkü gelişen piyasalar biz tatildeyken ABD’den gelen haberleri fiyatladı.

ABD’de Obama ile Cumhuriyetçiler nihayet anlaştılar. Gerçi bu “geçici” bir anlaşma ama olsun, piyasaları rahatlattı. Obama’nın Senato’dan sonra Temsilciler Meclisi’nden de geçen anlaşmayı derhal imzalayıp yürürlüğe koymasıyla ABD devleti “kepenkleri açabildi”. Ancak bu iş bitmedi, tartışma Şubat’a kaldı. Varılan anlaşmaya göre ABD Hazinesi, 7 Şubat’a kadar olağan şekilde borçlanmasına devam edecek ancak kamuyu 15 Ocak’a kadar finanse edebilecek. Hükümet çalışanları görevlerine geri dönecek ve maaş ödemeleri yapılacak. Aralık ayı ortasına kadar bütçe konusunda anlaşmaya varılması için gerekli müzakerelere derhal başlanacak.

“Obamacare” olarak da bilinen sağlık reformunda önemli değişiklikler yapılmadı. Ancak cumhuriyetçilerin yapılmasını istedikleri küçük bir değişiklik var. Cumhuriyetçiler, sağlık sigortası masrafları için devlet yardımı alan bazı kişilerin gelirlerinin teyit edilmesini talep ediyorlar. Yeni bütçede sağlanacak kısıntılar için bir komisyon kurulacak ve bu komisyon kararlarını Aralık ortasına kadar Kongre’ye sunacak. Harcama kesintilerinin Ocak ayı ortasında başlayacak olmasının “tarafların” hızlı davranmasını sağlaması bekleniyor!

Anlaşmanın detaylarından çok “bir anlaşmanın son anda dahi sağlanmış olması” piyasaları ilgilendiriyor. Korkulan olmayınca, nitekim bu rahatlama (kısa süreli de olsa) Dow Jones hariç; ABD’deki diğer endekslerde; NASDAQ, S&P 500 ve Russell 100’de; yeni “tarihi” rekorlar (nominal de olsa) getirdi.

Bizim bayramda olduğumuz dönemde gelen bu haberle piyasalar yılsonuna kadar rahatlayacaktır. Her ne kadar varılan anlaşma sonrasında dolar değer kaybetse de hisse ve bonoda kısa süreli ralliler yaşandı, sınırlı kalacak olsalar da; daha da yaşanacaktır. Bu beklentinin ardında sadece bütçe ve borç limiti anlaşması yok. Asıl piyasaları rahatlatan, ABD’de 3 haftada yaşananların Fed’in parasal genişlemeyi “daraltma” kararının yeni yıla bırıktıracağı beklentisi oldu. Bu tabii ki bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için de iyi haber. En azından Aralık’ın ilk yarısına kadar. O günler geldiğinde de yok “Noel Baba Rallisi”, yok “yılı böyle kapatıp, bonusları garantileyelim” diyerek yeni yılı buluruz gibi...

Dolarda kritik seviye 1.9540 TL

ABD’deki borçlanma limitinin arttırılması ve Fed’in “daraltma” kararının yeni yıla, belki de Mart ayına; kalmasıyla dolar; euro başta olmak üzere neredeyse tüm para birimlerine karşı değer kaybediyor. Arife günü 1.9825’ten kapanan dolar/TL biz bayramdayken yurt dışındaki işlemlerde 1.9660’a indi. Bu seviye teknik olarak önemli! Aşağı kırılması bana göre halen daha zor. Ola ki kırılacak olur ise önce 1.9540 ve ardından da 1.9130’a kadar bir gerileme yaşanabilir. (Yoksa MB Başkanı Başçı haklı mı çıkacak?) 1.9540’ın kırılması da küresel piyasalara bağlı. Yılsonuna kadar “Fed eliyle sağlanan olumlu/ılımlı hava” devam ettiği sürece bu olasılık artacaktır.

Ekim ve Kasım ayını rahat geçiririz

Bayram tatili sayesinde, geçen hafta yurt dışında yaşanan “volatiliteye” gereksiz yere maruz kalmaktan kurtulduk. Haftaya coşkulu bir başlangıç yapmamız şaşırtıcı olmaz! Diğer gelişmekte olan piyasaların birçoğu biz tatildeyken, ABD’den gelen haberleri fiyatlamalarına yansıttılar. Biz de bunu bugün ağırlıklı olarak yaparız!

Dış politikada önemli hatalar yapmazsak; Ekim ve Kasım aylarını biz de rahat geçiririz. ABD’de Şubat ayına ertelenen “çekişmenin” ne zaman başlayacağı, ne kadar uzayacağı, son krizde yenilgiye uğradığı düşünülen Cumhuriyetçilerin ve “Çay Partisi’nin” ne gibi sürprizleri olacağı kaygıları, kazançları bir kaç ay sonra sınırlamaya başlar. O zamana kadar daha zaman var, Allah kerim denecektir.

Rallilerin önündeki en önemli engel ABD’nin notundaki bir indirim olabilir. Anlaşmaya varılmasından hemen önce ABD’nin notunun değilse bile görünümünün indirileceği dedikoduları gelmeye başlamıştı. Tam da bu sıralarda Çin’in Dagong şirketi ABD’nin notunu “A”dan “A-“ye indirdi! Dagong batıda çok kabul görmese de Çinli yatırımcılar ve Çin Hükümeti açısından önemli. Kısa vadede etkisi sınırlı kalsa da orta-uzun vadede bunun yansımaları olacaktır.

Piyasaları bir süreliğine rahatlatacak bir başka gelişme de İran ile P5+1 (BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa’ya ilave olarak Almanya) arasındaki görüşmelerden, 7-8 Kasım’da yeniden bir araya gelme kararının çıkması olacak. Bu hem bizi ve bölgemizi, hem de dünya barışını yakından ilgilendiriyor.

Borsada hızlı başlangıça hazırlıklı olun!

Borsa İstanbul’da haftaya “abartılı” bir iyimserlikle başlamamız durumunda “boşluklu” bir açılış ile karşı karşıya kalacağız. Arife gün 76.234’ten kapatan BIST 100 için 77.050 ilk eşik olacak. Bu seviye aşılırsa 77.900-78.350 bölgesi ilk direnç seviye olacak! Bu seviye bu hafta içinde aşılır mı? Zor olsa da, neden olmasın? Sonrasında 79.150 var ki bu seviye hem düzeltme, hem de 200 günlük Basit Hareketli Ortalama (HO) olması açısından önemli. İyisi mi “nihai” seviye için siz bayram öncesinde 3.85 dolar seviyesinde kapanan BIST’in dolar bazındaki 4.25 dolar seviyesini izleyin! Bu seviye aşılmadan yeni ve büyük bir rallinin başlaması hayli zor.

Unutmadan, hafta başında oluşacak “boşluk(lar)” ileride kapanacaktır. Kısa vadede keyfini çıkarın, ancak orta-uzun vade için bunu unutmayın...
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)