BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPiyasalar neden ikinci dalgayı sakin karşılıyor?----

Piyasalar neden ikinci dalgayı sakin karşılıyor?

Piyasalar neden ikinci dalgayı sakin karşılıyor?
30 Eylül 2020 - 16:01 www.finansgundem.com

Sürü bağışıklığının birçok tahminin aksine daha yakın olduğuna dair kanıtlar var. Piyasalar ikinci dalganın gelişini sakin karşılıyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsün yeni dalgası çok sert bir şekilde geldi. İngiltere bir kez daha korona virüsle nasıl savaşacağına dair sorular içerisinde. İngiltere Başbakanı Boris Johnson kendi partisinin milletvekillerinden bile, korona virüsle savaş nedeniyle karantinaları geri getirdiği için eleştiri alıyor. ABD’de yükselen korona virüs vakaları da geçtiğimiz hafta piyasalarda dalgalanmalara neden oldu.

Peki piyasalar neden görece olarak sakin kaldı? Bunun en görünen sebeplerinden biri merkez bankaları. Ancak daha da önemlisi, hala gerçek bir “ikinci dalga” olmayacağına dair bir umut var. Bilim insanları konu üzerinde fikir ayrılığına düştü ve son haftaların en endişe verici verileri bile, ikinci dalganın geldiğine dair büyük bir işaret vermiyor.

İngiltere’yle başlamak gerekirse, siyaset oldukça yoğun. Son veriler, yeni vakaların, bahar aylarındaki ilk dalgada olduğundan daha yüksek bir seviyede olduğunu gösteriyor. Ümit vaadeden gelişmeyse, vefat sayılarının çok daha az olması. Vefat sayıları, aslına bakılacak olursa geriden gelen bir veri. Dolayısıyla tedavi görenlerin oranları daha doğru bilgi verebilir.

İngiltere ve Fransa neredeyse benzer birinci dalgalar yaşadı ve her ikisi de yoğun ikinci dalgalar yaşamıyor. Bu çıkarımsa, hastaneye yatırılan hasta sayılarına dayanarak yapılıyor. İspanya korona virüsün ilk dalgasında oldukça sert darbeler almıştı ve yine de daha büyük olmakla birlikte, yine görece daha az ses getiren bir ikinci dalgayla karşı karşıya.

Korona virüsün davranışlar üzerindeki etkisine bakmak gerekirse trafik hareketliliği iyi bir fikir verebilir. Avrupa ve Asya’da hareketlilik hala ekonomi üzerinde etkisini gösterecek kadar az. Ancak son haftalarda insanların seyahat yoğunluğunda bir azalma görülmedi. İlk dalgada insanlar gönüllü bir şekilde evlerinde kaldı. Bu da ikinci dalgaya dair bir endişenin henüz ortaya çıkmadığına işaret ediyor.

Tüm bu veriler “sürü bağışıklığına” birçoğunun tahmin ettiğinden daha yakın olduğumuzu gösteriyor. David Capital Partners’dan Adam Patinkin’in yaptığı bir çalışma ilginç bir sonuca işaret etti. Bahar aylarındaki ilk dalgada ABD’nin güney eyaletleri büyük oranda virüsten korunmuştu. En büyük hasarı alan şehir New Orleans’tı. Louisiana’nın geri kalanı görece olarak daha az etkilenmişti.

Ancak ikinci dalgada bu durum tersine döndü. New Orleans yeni vaka sayılarında oldukça küçük bir artış gördü, ve eyaletin en az etkilenen şehri oldu. Bu sonuç şehrin ilk dalgada yeterli bir sürü bağışıklığını sağladığı fikrini destekliyor.

Yine de sürü bağışıklığının kazanıldığını söylemek için oldukça erken. İlk dalga sona ermeden ikincisinin başlaması bu teoriye darbe indirebilir. Ancak her bilimsel gelişme, yatırım camiası tarafından ilgiyle karşılanıyor. Neden ikinci dalganın ilkinden daha sakin karşılandığını düşünüyorsanız bu fikirler sorunun cevabı olabilir.

Belirsizlik yatırım iştahını köreltiyor

 

Korona virüs aşısında korkutan iddia

 

Perakende sektörü olası ikinci dalgaya hazır mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)