BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalar haftaya kötü başladı----

Piyasalar haftaya kötü başladı

Piyasalar haftaya kötü başladı
09 Mart 2020 - 08:04 www.finansgundem.com

Dolar/TL güne 6,18 seviyesinden başladı, petroldeki şok düşüş ve Asya kayıpları izleniyor

Piyasalar yeni haftaya petrol fiyatlarında yaşanan şok düşüşler ve bunu takip eden Asya piyasalarındaki kayıplarla başladı.

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları bu sabah 1991'den bu yana görülen en sert düşüşü yaşadı.

OPEC+'nın üretimi kısma konusunda anlaşmaya varamaması, sonrasında Suudi Arabistan'ın ham petrol üretimini artırma ve satış fiyatını düşürme kararı alması, hafta sonu İtalya'da korona virüs vakalarında hayatını kaybedenlerin sayısının hızla artması ile uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının bu sabah yüzde 30 düşmesini yol açtı.

Bu hafta yurt dışında gözler korona virüs ile ilgili gelişmeler, petrol fiyatları, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indiriminden sonra Avrupa Merkez Bankasının(ECB) alacağı kararda olacak. Yurt içinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Brüksel'de yapacağı görüşme, Hazine ihaleleri, işsizlik ve cari denge rakamları yakından izlenecek.

Petrol fiyatlarındaki şokun ardından Asya borsalarında sert düşüş

Hafta sonu Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir görüşme yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Brüksel'e gidecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile mülteciler konusu, vize serbestisi ve yeni fasılları görüşecek. Görüşme Türkiye saati ile 20.00'de başlayacak.

Erdoğan, Merkel ile İdlib ve mültecileri görüştü

Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Denizli ve Uşak'ta iş dünyası ile bir araya gelecek. Denizli'deki buluşma saat 11.00'de Uşak'taki buluşma saat 16.00'da olacak.

Korona virüs salgınının Çin ekonomisindeki etkileri verilere yansımaya başladı. Salgın nedeniyle Ocak ayı için açıklanması ertelenen ticaret verileri, cumartesi günü Şubat ayı ile birlikte açıklandı. Buna göre, üretim ve sevkiyatta yaşanan sıkıntılar nedeniyle ihracat yüzde 17,2 düşerken, ithalatta düşüş yüzde 4,0 ile sınırlı kaldı. Piyasa beklentisi ihracatta yüzde 17,0, ithalatta yüzde 16,0 düşüş olacağı yönündeydi. Bunun sonucu dış ticaret dengesi 7,09 milyar dolar açık verdi. Piyasalarda 17,5 milyar dolar fazla tahmin ediliyordu.

Aynı gün açıklanan rezerv verileri de tahmin edildiği gibi düşüş yönünde oldu. Çin'in döviz rezervi 3 trilyon 115 milyar dolardan 3 trilyon 107 milyar dolara indi. Analistler rezervin 3 trilyon 105 milyar dolara ineceği yönünde görüş belirtmişti.

Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump, korona virüse karşı mücadelede kullanılmak üzere Temsilciler Meclisi ve Senato tarafından onaylanan 8.3 milyar dolarlık bütçeyi onayladı.

Trump koronavirüs için 8.3 milyar dolarlık bütçeyi onayladı

Cuma günü bölgesel Fed başkanlarından özellikle korona virüsün ekonomi üzerindeki etkileri ile ilgili açıklamalar geldi.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, 18 Mart'taki politika toplantısında korona virüse ilişkin çeşitli senaryoları değerlendireceklerini belirtirken, salgına verilecek en etkin yanıtlardan birinin korona virüs nedeniyle ücretlerini kaybedecek olan işçilerin desteklenmesi olacağını söyledi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, korona virüs salgını nedeniyle ABD ekonosimin bir yavaşlama ile karşı karşıya kalabileceğini ancak en kötü sonuçtan hala kaçınılabileceğini söyledi.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, korona virüs salgınını ekonomide yol açacağı bir kötüleşmenin Fed'in ekonomiyi canlandırmak için daha büyük miktarda varlık alımı başlatmaya zorlaması halinde Fed'e daha fazla çeşik menkul kıymet ve varlık alma izni verilmesi gerektiğini savundu.

Hafta Sonu yurt içinde Merkez Bankasının zorunlu karşılık oranları ve nema ödemelerini kredi büyümesi oranlarıyla ilişkilendiren zorunlu karşılık düzenlemesinde yaptığı değişiklik dikkat çekti.

Merkez Bankası'ndan tüketici kredisi önlemi

 Merkez Bankası, son dönemde tüketici kredilerindeki belirgin artışın, büyüme kompozisyonu, enflasyon ve dış denge üzerinde yaratabileceği etkiler ile yabancı para nakdi kredilerin erken kapatılması veya vadesinden önce yapılandırılması amacıyla kullandırılan Türk lirası kredilerin kredi büyümesinde yol açtığı artış dikkate alınarak mevcut zorunlu karşılık düzenlemesinde bazı değişiklikler yaptı. Kararla Merkez Bankasının ihracat yapan sektörlere yönelik kullandırılan kredileri teşvik etmek ve cari açığa neden olan tüketici kredilerini sınırlandırmak istediği belirtiliyor.

Bugünkü Asya'dan gelen diğer bir haber Kuzey Kore'nin yeni füze denemesi oldu. Güney Kore Ordusu, Kuzey Kore'nin bu sabah tanımlanamayan üç cisim ateşlediğini duyurdu.

Dolar/TL haftanın ilk gününe 6,18 seviyesinden başlarken, Euro/TL 7,05 seviyesinden açıldı.

Hazine İhaleleri..

Hazine programı çerçevesinde ilki bugün olmak üzere bu hafta 3 ihale birden düzenlenecek.
Hazine bugün 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden piyasaya sunacak. 29 Şubat 2025 itfalı tahvil 6 ayda bir kupon ödemeli olacak.

Hazine'den haftaya 3 ihale

Bir önceki 5 yıllık TÜFE'ye endeksli ihalede ortalama reel faiz yüzde 2,32 seviyesinde oluşmuştu.

Hazine'nin diğer iki ihalesi yarın yapılacak. Hazine, 15 ay vadeli kuponsuz tahvili ilk kez, 7 yıl vadeli değişken faizli tahvili yeniden satacak.

Hazine'nin bu hafta 13 milyar 909 milyon TL piyasaya ve 6 milyar 989 milyon TL kamuya olmak üzere toplam 20 milyar 898 milyon TL iç borç ödemesi bulunuyor.

Hazine Mart ayında, toplam 26 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 20 milyar TL’lik iç borçlanma programladı.

Gündem..

Türkiye'de bu hafta en önemli veriler işsizlik ve ödemeler dengesi olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu Aralık dönemi için İşsizlik verisini yarın açıklayacak. Kasım döneminde işsizlik oranı yüzde 13,3 seviyesinde gelmişti.

Merkez Bankası ödemeler dengesi verilerini 11 Mart Çarşamba günü yayımlayacak.

Bugün ise Türkiye'de TÜİK'in açıklayacağı finansal yatırım araçları reel getiri oranları dışında önemli bir veri bulunmuyor.

Bugün ayrıca Borsa İstanbul'da 2019 yılına ilişkin konsolide bilançoların açıklanması için son gün.
Yurt dışı tarafında ise ABD'de bugün beklenen önemli bir veri bulunmuyor.

Bugün Almanya'da sanayi üretimi, cari işlemler dengesi, dış ticaret dengesi verileri izlenecek.

Almanya verileri Türkiye saati ile 10.00'da açıklanacak.

Bu hafta ABD tarafında en önemli veriler Çarşamba günü açıklanacak tüketici fiyatları, perşembe günü açıklanacak üretici fiyatları olacak.

Bu arada ABD'de yaz saatine geçildiği için verilerin gelişi ve piyasa açılışı bir saat erken olacak.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)