BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPiyasalar boşluğu affetmez!----

Piyasalar boşluğu affetmez!

Piyasalar boşluğu affetmez!
02 Eylül 2013 - 14:03 www.finansgundem.com

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’ye büyük yatırımından vazgeçen Abu Dhabili şirket Taqa hakkında konuştu

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Abu Dhabi'nin devlet kontrolündeki enerji şirketi Abu Dhabi National Energy Co TAQA'nın yatırımını 2014'e ertelediğini açıkladığı Afşin Elbistan'a yapılacak proje için önemli açıklamalarda bulundu. Güney Kore'nin yanı sıra Çin ile de görüşmelere başladıklarını kaydeden Yıldız, "Burada Çinli firmaların daha ön planda, gayret ettiklerini ve istekli olduklarını görüyorum" dedi.
PİYASA BOŞLUĞU AFFETMEZ
Yıldız, "Piyasa boşluk affetmez, TAQA'nın oluşturduğu boşluk mutlaka dolar" diye konuştu. Elektrik Üretim AŞ ile TAQA arasındaki Afşin-Elbistan kömür havzasında 8,000 MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren 12 milyar dolarlık hükümetler arası anlaşma Ocak'ta imzalanmıştı. TAQA sözcüsü bu hafta yaptığı açıklamada, yatırım kararının 2014'e kadar ertelendiğini belirtmiş, ancak projenin iptal edilmesi olasılığı konusunda yorum yapmamıştı. Enerji sektöründen bir kaynak Reuters'a, "Kendileriyle ilgili edindiğimiz izlenime göre TAQA bu projeden çıkmayı düşünüyor" demişti.
FİYATLARIN DÜŞMESİ GEREKİYOR
Yıldız, son dönemde yaşanan siyasi gelişmelerin de etkisiyle petrol fiyatlarında önemli bir artış olduğunu, Türkiye'nin talebinin halen devam etmekle birlikte bunun sürmesi için fiyatların 10 dolar düşmesi gerektiğini söyledi. Mısır'da askerlerin yönetime el koyması, Suriye'de kimyasal silah kullanılmasının ardından ABD öncülüğündeki güçlerin bu ülkeye müdahale edebileceği yönündeki beklentiler petrol fiyatlarını varil başına 116 dolara kadar çıkardı. Brent petrolün varil fiyatı halen yaklaşık 114 dolardan işlem görüyor. Reuters'ın sorularını yanıtlayan Yıldız, "Şu anda Türkiye'nin petrol talebi devam ediyor ama devamı için petrol fiyatının düşmesi gerekiyor. Bu fiyat da sürdürülebilir değil, bunun düşmesi lazım. Varil başına 10 dolar civarında bir düşüş olması gerekiyor" dedi. Petrol fiyatlarının şu anda olması gereken rakamların üzerinde seviyelere ulaştığını kaydeden Yıldız, "Bunun makul bir rakamının olması lazım. Üreticiler neden 200 dolardan satmıyor? Daha kârlı ama talep ile arzın dengelendiği bir nokta var, onu dengelemek lazım. Şu anki yapıda olduğu gibi aşırı bir fiyatın oluşmaması lazım" diye konuştu.
PETROL 150 DOLARA ÇIKMAZ
Dünyada ve Türkiye'de petrol tüketimin aşağı düşmeden fiyat mekanizmasıyla korunması gerektiğini kaydeden Yıldız, şöyle devam etti: "Ben fiyatların (varil başına) 150 dolar seviyesini bulmasının mümkün olmayacağına inanıyorum. Bulduğu takdirde zaten büyümeler dip yapar. Bu fiyatların daha fazla artmaması lazım, hatta düşmesi lazım. Varil başına petrol fiyatının 115-116 doların sürdürülebilir olmadığını söylüyorum. Bu seviyeler sürdürülürse petrol tüketimi düşer." Mısır'daki darbe süreciyle geçen bir aylık dönemde başka gelişmelerin de etkisiyle petrolün varil fiyatının 103 dolardan 111 dolara çıktığında Türkiye'ye maliyetinin 300 milyon dolar arttığını belirten Yıldız, "Türkiye'nin maliyetlerinde yıl sonuna kadar ne kadarlık artış olacağını şu safhada söylemek çok yanlış. Kırılma noktaları, Suriye ve Mısır ile ilgili gelişmelerin her biri bunu etkileyecek konular. Şu anki tahminlerin doğru tahminler olmayacağına inanıyorum" dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)