BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPetrol arzı artacak mı----

Petrol arzı artacak mı

Petrol arzı artacak mı
16 Şubat 2018 - 08:11 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, OPEC'in şubat ayı raporunu değerlendirdi. İşte Gökçe'nin o yazısı:

OPEC’in 2018 yılı için yaptığı tahminine göre, ABD’de shale petrol üretimi ve de aynı zamanda global petrol talebi de artacak. Böylece aşırı bir üretim dengesizliği pek yaratılamayacak.

Bilindiği gibi OPEC her ay gidişat hakkında bir rapor yayımlamakta. Şubat ayı raporunda, OPEC dışındaki ülkelerin petrol arzı, 2018’de günde kabaca 1.4 milyon varil olacak. Bu artışın nerede ise hepsi de ABD’de üretim artışından gelecek. ABD’de üretim büyümesi günde 1.3 milyon varil kadar olacak.

Üreticiler artan artış sonrası ABD üretiminin piyasayı tekrar aşırı arzla boğup boğmayacağını merak ediyor. ABD tarafından piyasaya çıkarılan ham petrolün değeri geçen hafta yüzde 9.5 değer kaybı yaşadı. Global brent ham petrolü ise yüzde 8.4 değer kaybetti.

Geçtiğimiz pazartesi günü West Texas Intermediate petrolü yüzde 0.2 değerlendi ve fiyat varil başına 59.29 dolara çıktı. Brent petrolü ise yüzde 0.3 değer kaybederek 62.59 dolar değerine indi.

Geçen yılın ikinci altı ayında ham petrol fiyatı yüzde 50 kadar artmıştı. Brent petrolü ise geçen ay 70 dolar varil başına fiyatı etrafında pek değişmemişti.

Fiyatlar geçtiğimiz ay iki faktör tarafından etkilenmişti: Artan talep ve de sınırlı arz! OPEC geçtiğimiz pazartesi günü global petrol talebinin bu yıl günde 98.6 varil artacağını vurguladı, yani bir evvelki ayın tahmininden 60 bin varil daha fazla bir durum. Bu geçen ayın tahmininden günde 1.59 milyon varil artış demek. Yani geçen yılın tahminine benzer bir durum! OPEC, talep tahminini 2017 için günde 97.01 milyon varile çıkartmıştı.

Dünya petrol talebi ise, üçüncü yıldır, yani 2017’de üçüncü defa günde 1.4 milyon varil artış yaşamıştı. Bu durumda da OPEC raporu, sağlıklı global ekonomik şartlar ve de pek değişmeyen petrol fiyatı ortamı beklediklerini vurguluyordu.

OPEC büyümeyle petrol talebi arasındaki yakın ilişki, en azından önümüzdeki dönemde, bu durumda devam ediyor.

Talep, OPEC planına göre 2017 başından bu yana arttığından, 2018 sonuna kadar ham petrol üretimi günde 1.8 milyon varil olarak gerçekleştirilecek. Shale üretimi fiyatların artmasını da engelliyor.

1970’ten bu yana, ABD ham petrolü üretimi kasımda ilk defa günde 10 milyon varil üretim yapmıştı. Önümüzdeki yıl da ABD ham petrol üretimi ilk defa Suudi Arabistanı geçecek, Rusya ile benzer miktarda olacak ve en büyük üreticilere yakın üretim yapmış olacak. ABD ham petrol üretimi birkaç hafta azaldıktan sonra yeniden artmaya başlamış bulunuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)