BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPerakende Güven Endeksi yükseldi----

Perakende Güven Endeksi yükseldi

Perakende Güven Endeksi yükseldi
04 Kasım 2013 - 11:45 www.finansgundem.com

TEPAV Perakende Güven Endeksi, ekimde bir önceki aya göre yükselirken, geçen yılın aynı ayına göre ise değişmedi

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi (TEPE), ekimde bir önceki aya göre yükselirken, geçen yılın aynı ayına göre ise değişmedi. Endeks ekimde sıfırın altında 2,4 değerini aldı.

TEPAV Perakende Güven Endeksi araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre, ağustos ve eylül aylarında düşen TEPE, ekim ayında yükseldi. TEPE, ekimde sıfırın altında 2,4 değerini aldı. Endeks bir önceki aya göre 2,8 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre ise 0,1 puan düştü. TEPE'nin yükselmesinde geçen 3 aya göre işlerin durumundaki artış etkili oldu.

Mevsimsellikten arındırılmış TEPE, 2013'ün ilk çeyreğinde sıfırın altında 2,4, ikinci çeyreğinde sıfırın altında 0,3, üçüncü çeyreğinde ise sıfırın altında 1,9 değerini aldı. 2013'ün son çeyreğinin ilk ayında sıfırın altında 2,4 değerini alan endeks, geçen yılın son çeyreğinde aldığı sıfırın altında 2,5'e çok yakın bir değer aldı.

- Satış beklentileri geçen aya göre yükseldi-

Gelecek 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri ekimde 12,4 puan oldu. Beklentilerde geçen yılın ekim ayına göre göre 5,5 puanlık düşüş, eylül 2013'e göre ise 3,1 puanlık yükseliş oldu. Ekimde TEPE anketi katılımcılarının yüzde 30,7'si gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 30,6 düzeyinde kaldı.

Mevsimsellikten arındırılmış gelecek 3 aya ilişkin beklenti değerlerine 2013 ve 2012 yılları itibari ile bakıldığında beklentilerin 2013'ün eylül ve ekim aylarında 2012'den daha düşük değerler aldığı görüldü.

- İşlerdeki toparlanma algısı yükseldi-

İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri ekim ayında sıfırın altında 23,2 puan oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumunda eylül 2013'e göre 2,7 puanlık, ekim 2012'ye göre ise 3,2 puanlık artış oldu.

Üst üste 5 ay yükselen AB perakende güveni ekim ayında düştü. AB-27 Perakende Güven Endeksi, ekimde sıfırın altında 1,2 değerini aldı. AB-27'de bir önceki aya göre 0,9 puanlık düşüş, geçen yılın aynı dönemine göre ise 11,5 puanlık artış görüldü.

-Perakende güveni en fazla mobilya ve ev içi kullanım ürünleri sektöründe arttı-

Alt sektörler itibariyle bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre, mobilya ve aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu. Bu sektörü, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı, "Diğer" (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.) ve yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörleri izledi. Bu 4 sektör dışındaki sektörlerde geçen yıla göre düşüş oldu. Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar ve motorlu taşıtlar sektörlerinde geçen yıla göre düşüş ortalamadan fazla oldu. Geçen yıla göre en fazla düşüş ise birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektöründe oldu.

- Perakendede istihdam beklentileri arttı-

Ankete soru bazında bakıldığında, ekim ayında bir önceki aya göre "önümüzdeki 3 aydaki satış fiyatları beklentileri" dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda artış yaşandı. Geçen yılın ekim ayına göre ise "önümüzdeki 3 aydaki istihdam beklentileri" ve "geçtiğimiz 3 aya ve geçen yıla göre işlerin durumu" dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda düşüş yaşandı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)