BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem'Pencere tuzağı'na dikkat!----

'Pencere tuzağı'na dikkat!

'Pencere tuzağı'na dikkat!
02 Mart 2024 - 13:12 www.finansgundem.com

İstanbul'da yaşayan 83 yaşındaki gayrimenkul zengini Tevfik Sutaş, dolandırıcıların kullandığı 'pencere yöntemi' ile 40 milyon TL'lik sahte senet imzalatma girişimiyle karşı karşıya kaldı.


İstanbul'da yaşayan vli, 3 çocuk ve 3 torun sahibi Tevfik Sutaş, iddiaya göre, İzmir'deki yazlık evinde kargo teslim alırken gösterilen belgeye imza attı. Sutaş'a, 2023 Temmuz'da icradan tebligat geldi.

Tebligatı kontrol eden Sutaş, bir senede dayalı 8 milyon TL'si faiz olmak üzere 40 milyon TL tutarında icra takibi başlatıldığını gördü. Sutaş, avukatı Fırat Ay aracılığıyla konuyu yargıya taşıdı, İstanbul 34'üncü İcra Hukuk Mahkemesi'nde dava açıldı. Ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından şikayetçi olundu. Savcılığın soruşturması sonrası şüpheliler M.Ö. ve O.D. hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yakalanan şüpheliler, polisteki ifadelerinde Tevfik Sutaş'a elden bu parayı borç verdiklerini öne sürdü. İfadelerin ardından şüpheliler serbest bırakıldı. Savcı dosyayı bilirkişi incelemesine gönderdi. Evrak incelenirken bilirkişi heyeti, başka amaçla atılmış imzadan faydalanmak suretiyle elde edilmiş sahte bir senet olduğu, bu yöntemin de 'Pencere yöntemi' adı verilen ve sık karşılaşılan bir sahteciliğin bulguları olduğu yönünde tespit yaptı. İcra takibi dururken, konuyla ilgili soruşturma sürüyor.

'BÖYLE BİR BORCUM YOK, BU İNSANLARI TANIMIYORUM'

Yaşadıklarını anlatan Tevfik Sutaş, "İzmir'deki oturduğum dairenin görevlisi beni aradı. 'Tevfik Bey adınıza bir ödeme emri geldi icradan. Ben aldım onu sizin adınıza, gelince vereceğim' dedi. Geriye göndermemiş, muhtara göndermemiş. O görevlinin yaptığı bana büyük bir iyilik. Görevli hayatımı kurtardı. Görevli o mektubu almayıp muhtara gönderseydi, tebligat benim elime geçmiş sayılacaktı. Ben de 40 milyon borcu kucağımda bulacaktım. Hemen süresi içerisinde itiraz ettik. Benim böyle bir borcum yok, ben bu insanları tanımıyorum. Savcılığa da suç duyurusunda bulundum. Şüpheliler ifade verdi. Beni tanıdığını söylemiş. İnşaat yaptığımı ve borç para istediğimi beyan etmiş. Bana para verdiğini söylemiş. Bunu söyleyen yeşil kartlı, evsiz barksız biri. Bunları da şüphelileri araştırınca öğrendik. Yapılan incelemesinde senedin kare kutu içine imza almak suretiyle kargo veyahut başka bir tebligat teslim edilerek yapıldığı ortaya çıktı. Bu olaydan sonra artık gelen bu tür teslim formu ya da tebligatları imzalamıyorum. Benim, ağzım yandı, başkalarınınki yanmasın. Benim gibi mağdur olmak istemiyorlarsa, bu tür evrakları imzalarken dikkatli olsunlar" diye konuştu.

'KAĞIDIN ALTINA SENET KOYULMUŞ'

Avukat Fırat Ay, "Tevfik Sutaş'a 40 milyon TL'yi elden borç olarak verdikleri yönünde bir iddiada bulundular. Tabii bu iddianın, biz, hayatın olağan akışı kavramına uygun olmadığını düşünüyoruz. Çünkü bu para, 150 kilo bandında bir ağırlığa sahip. Ayrıca Tevfik Sutaş'ın böyle bir para almasını gerektirebilecek bir ihtiyacı da yok. Kendisinin yaşlı olmasından kaynaklı hedef olduğunu düşünüyoruz. Son zamanlarda sıkça kullanılan pencere yöntemi ile yani kağıdın altına senet konularak bu dolandırıcılık gerçekleşmiş. Vatandaş kargoya imza attığını zannederek alttaki senede imzalıyor. Bir evraka imza attıkları zaman muhakkak o imzanın, o kağıdın arka tarafında başka bir kağıt olup olmadığını elleriyle mümkün olunca kontrol etsinler. Güvenmediği kişilerden bu şekilde bir imza talebi geldiği zaman muhakkak evrakları okuyup o şekilde imzada bulunsunlar. Yoksa bu telafisi mümkün olamayacak birçok zarara sebebiyet verecek" dedi.

Adabeyan kargo mesajlarına dikkat: SMS'li ve linkli tuzak!

 

Kargo çalışanından akılalmaz vurgun!

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sabri 03 Mart 2024 00:17

    Bir yerden kargo beklemiyoruz bir bakıyorsun kargo geliyor, kurye geliyor, imza istiyor, "Sen benim yerime imzala" diyorum, bön bön bakıyor suratıma, "Olmaz abi senin imzalaman lazım" diyor, ne imza atarım ne de TC kimlik no veririm, dolandırıcı çok... Seçim için de gelenler var, ailede bulunan tüm fertlerin isim soyisim ve iş mezuniyet durumları ve telefon numaralarını isteyip altına da imza atılmasını istiyor, vermedim imza da atmadım bastı gitti, aman dikkat!!!