BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPaul Krugman: Kıyamet günü senaryoları hayal ürünü----

Paul Krugman: Kıyamet günü senaryoları hayal ürünü

Paul Krugman: Kıyamet günü senaryoları hayal ürünü
08 Şubat 2023 - 11:46 www.finansgundem.com

Uzmanlar, ABD ekonomisi için kıyamet günü tahminlerine kulak asmıyor ancak stagflasyon riskinden kaçınmanın resesyonu çağırmak anlamına geleceğini söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin resesyona gireceğine dair korkular uzun süredir devam ediyor. Ancak son veriler, bu ihtimali oldukça yüksek görenlerin dahi fikirlerini yeniden gözden geçirmelerine neden oluyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Nobel sahibi Ekonomist Paul Krugman, ABD ekonomisine dair kıyamet senaryolarına katılmadığını ancak Fed’in hayali bir stagflasyona yanıt vermeye çalışması halinde bir resesyona yol açabileceğini söylüyor.

Kıyamet günü senaryoları hatalı

Markets Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Nobelli Ekonomist Paul Krugman, sert bir durgunluk ve inatçı bir enflasyonla ilgili korkunç tahminlerin yanlış olduğunu belirtiyor. Krugman’a göre Fed, gerçeklikten uzak bir stagflasyon senaryosuna yanıt vermeye çalışırsa, bir durgunluğu tetikleme riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Üst düzey ekonomist, kaleme aldığı köşe yazısında, “Birkaç ay öncesine kadar, hepsi olmasa da çoğu ekonomik tahmin uzmanı Amerika'nın geleceği hakkında çok olumsuzdu. Benim de ‘stagflasyon yazı’ olarak düşündüğüm bir dönemden geçtik” diyor. Krugman yazısında, geçen yaz enflasyonun son 41 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı, piyasa yorumcularının ciddi bir durgunluk, borç krizi ve stagflasyon riski için alarm vermeye başladığı ve aynı zamanda ekonomistlerin fiyatlar yüksek kalmaya devam ederse enflasyonun kontrolden çıkabileceğini savunduğu acımasız ekonomik tahminlere işaret ediyor.

Enflasyon beklentilerden daha hızlı düşebilir

Ancak Krugman, fiyatların soğuduğunu ve daha yakın tarihli konut ve iş gücü piyasası verilerine bakıldığında, enflasyonun Fed yetkililerinin düşündüğünden daha hızlı düşebileceğini söylüyor. Krugman, daha önce, ‘reel’ enflasyon oranının Aralık ayında kaydedilen yüzde 6,5 yerine yüzde 4 civarında seyredeceğini tahmin etmişti. Krugman, “Adil olmak gerekirse, enflasyon henüz tam olarak kontrol altına alınmamış olabilir. Ancak enflasyonun, işsizlikte herhangi bir artış olmadan, bu tür tahminlerin aşırı derecede kötümser olduğunu açıkça ortaya koymaya yetecek kadar düştüğünü de söylemek gerekiyor” diye ekliyor.

Ahlak oyunu

Krugman’ın daha iyimser bakış açısı, ABD ekonomisinin geçen yıl yüksek perdeden dillendirilen korkulara rağmen 2023'te bir durgunluktan kaçınma yolunda ilerleyebileceğini söyleyen diğer ekonomistler tarafından da yankılanıyor.

Krugman, ezici bir çoğunlukla kasvetli olumsuz ekonomik tahminlerin bir ‘ahlak oyunu’ tarafından, yani enflasyonun ciddiyetini küçümsemeyerek halkın iyiliğini kazanmaya çalışan ekonomistler tarafından teşvik edilmiş olabileceğini öne sürüyor. Krugman, Fed’in 2021 yılında artan fiyatları ‘geçici’ olarak nitelendirip geçiştirdiğinde, bunun için muazzam miktarda eleştiriyle karşı karşıya kalmış olduğunu hatırlatıyor.

Resesyon riski

Krugman, enflasyonun düşüş eğiliminde olduğu gerçeği ışığında, Fed'in özellikle faiz oranlarını, düşüş eğiliminde olan enflasyonu düşürmek için yüksek tutma niyetinde olmasının ekonomi için sorun yaratabileceğini söylüyor. Krugman, “2021 yılındaki enflasyon risklerini hafife alan Fed, 2022 yılında bu hatalarını fazlasıyla telafi ettiğini kabul edecek kadar esnek olacak mı? Çünkü bunu yapmazsa, hayali stagflasyona yönelik tepki hamleleri, gereksiz yere bir durgunluk yaratabilir” şeklinde konuşuyor.

Fed faiz oranı şu anda yüzde 4,5 ila yüzde 4,75 arasında seyrediyor. Bu oran, 2007 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye işaret ediyor. Piyasalar ise Mart ayında bir başka 25 baz puanlık Faiz artışını fiyatlıyor.

Fed, Aralık 2022'ye ilişkin tüketici kredileri verilerini açıkladı

 

Atlanta Fed Başkanı Bostic: Faizler 50 baz puan artırılabilir

 

Fed başarılı mı başarısız mı?

 

Ekonomistler Fed’den en az bir faiz artırımı daha bekliyor

 

Piyasalarla FED arasında uzlaşma gerekiyor

 

Morgan Stanley Fed'den 25 baz puanlık faiz artırımı bekliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)